Autor Wątek: Awarie TTTM  (Przeczytany 50782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
Awarie TTTM
« dnia: 09 Listopada 2021, 09:59:32 »
Ten model Camry jest dostępny u nas od... ~trzech lat. Ja odebrałem swoją w sylwestra, przebieg na dziś 44 tys. - na razie bezawaryjnie.
Proszę o informację użytkowników, którzy użytkują Camry dłużej, lub mają większe przebiegi, czy zdarzyły Wam się jakieś awarie? Jakie? Przy jakim przebiegu?

Chciałbym wiedzieć, czy jest coś co "Ten Typ Tak Ma" i czego należy "wypatrywać" zanim minie gwarancja.

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
Odp: Awarie TTTM
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopada 2021, 07:31:07 »
Wygląda na to że w zimne pory roku warto mieć włączony tryb Sport po to żeby silnik szybciej się rozgrzewał na krótkich dystansach szczególnie bo paliwo potrafi przedostać się do silnika i rośnie poziom oleju

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopada 2021, 08:49:43 »
Wygląda na to że w zimne pory roku warto mieć włączony tryb Sport po to żeby silnik szybciej się rozgrzewał na krótkich dystansach szczególnie bo paliwo potrafi przedostać się do silnika i rośnie poziom oleju

Sent from my SM-G781B using Tapatalk

:) Czekałem na tą uwagę, ale spodziewałem się jej raczej od Kuby.
Nie, myślę, że nie można tego kwalifikować jako awarii. Do tej pory nikt nie napisał, że coś się z tego powodu zepsuło.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopada 2021, 11:28:57 »
Błędy konstrukcyjne typu wyciągające się łańcuchy rozrządu czy pękające korbowody, do tej pory chyba by wyszły. Na razie nic nie słychać. Ponoć silnik zawiera dość skomplikowane zasilanie smarowania, więc dbałość o jakość oleju może być istotna. I oczywiście nie upalać zimnego silnika trybem sport czy innymi przegazówkami.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Listopada 2021, 13:18:07 »
a jest mozliwosc wogole zapanowania nad obrotami silnika by te nie wchodzily na 5000? da sie gazem uruchomic silnik na 2000?

Offline Yabadabadoo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Listopada 2021, 14:09:09 »
a jest mozliwosc wogole zapanowania nad obrotami silnika by te nie wchodzily na 5000? da sie gazem uruchomic silnik na 2000?
Chyba nie... kierowca nie ma możliwości sterowania bezpośrednio obrotami silnika.

Ale odbiegliśmy od pytania. Wyświetleń trochę jest, a odpowiedzi żadnej. Czyżby "legendarna jakość toyoty" miała tu swoje potwierdzenie :)

Powtórzę pytanie: czy mieliście jakieś awarie i przy jakim przebiegu?
Dodam drugie pytanie: Jeśli nie mieliście do tej pory żadnych awarii, to jaki jest Wasz bezawaryjny przebieg?

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Listopada 2021, 15:22:45 »
Ja mam marny przebieg 30 tyś. i dwa lata eksploatacji. Zero problemów. Co mnie zachwyca to brak jakichkolwiek hałasów elementów wnętrza i pracy zawieszenia nawet na dziurawych drogach. Auto jako nowe w salonie nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle konkurencji, ale z każdym rokiem użytkowania potwierdza swoją jakość i niezawodność ja na tą markę przystało.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopada 2021, 15:54:09 »
W pewnym stopniu jest. Ruszasz delikatnie i przyspieszasz delikatnie, trzymając się głębokiego zielonego pola na wskaźniku. Ja obrotomierza nie mam. Ale o ile pamiętam, Corolla 2.0 przy ustabilizowanym 120km/h ma 1700 obrotów.

Offline RaphauG

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopada 2021, 16:30:24 »
Ja swoją Exe odebrałem pod koniec marca 2020. Do tej pory przejechałem 96kkm. Nic się nie dzieje. Ostatni przegląd duży przegląd 90 wszystko perfekcyjnie. Nawet klocki i tarcze wciąż ok.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2021, 20:24:18 »
U mnie przy przebiegu 30 tys. Stwierdzono 5 i 10 % zużycia klocków. Tak wiec nieźle.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2021, 20:28:52 »
Maj/czerwiec 2021, obecnie 70 kkm.
Żadnych awarii, no bo co ma się psuć w aucie, które w zasadzie niewiele ma :).
Bezawaryjność to standard dla Toyoty, jakby nie to, to nikt by na te auta nie spojrzał.
W zasadzie poza bezawaryjnością to niewiele jest w Toyocie.
Hud dalej nie ma ostrości, wiec nigdy nie użyłem :).

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2021, 21:24:40 »

Zrobiłeś 70kkm w...4/5 miesięcy?  :shock:
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2021, 21:26:42 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopada 2021, 08:00:39 »
Camry akurat nie :) daty poj… odbiór 2019.
Nie da się już poprawić.

Ale Rav4 gen. IV zrobiłem, 170 tys. w 1,5 roku… kuźwa ile to paliwa poszło :)

Offline John_Smith

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry+VIP, 2020
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopada 2021, 16:21:16 »
Żadnych awarii, no bo co ma się psuć w aucie, które w zasadzie niewiele ma :).
Bezawaryjność to standard dla Toyoty, jakby nie to, to nikt by na te auta nie spojrzał.
W zasadzie poza bezawaryjnością to niewiele jest w Toyocie.
Hud dalej nie ma ostrości, wiec nigdy nie użyłem :).

Kuba,
a czy masz prawidłowo poustawiane: położenie oraz kąt wyświetlacza projekcyjnego?
U mnie ostrość HUD - żyleta (ale dopiero jak skalibrowałem względem mojej pozycji za kierownicą).
Instrukcja OM33F82PL / strony: 151, 158 i 159
Pozdrowienia :)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Listopada 2021, 20:26:32 »
No ale tam masz tylko regulację osi lewo/prawo i przesunięcie obrazu góra/dół. Nie ma możliwości pochylenia względem kąta nachylenia przedniej szyby.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl