Autor Wątek: 1.6 132KM Valvematic LPG  (Przeczytany 25333 razy)

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
Odp: 1.6 132KM Valvematic LPG
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopada 2021, 19:11:50 »
Też myślę że nie zrobi bo teraz do instalacji lpg muszą być wszystkie dokumenty zgodne ze sobą i to co pod maską takie same jak w papierach. Więc albo zrobi rzeczywiście 5 generację choć nie ma takiej potrzeby, albo zrobi 4 i powie za nią cenę jak za piątą :) (ale to wiadomo że krótka piłka bo szybko wyjdzie że taka instalacja jak ma w samochodzie i papierach to gdzie indziej kosztuje 3-4 tysiaki a nie 8-10)

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopada 2021, 19:15:12 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli w obecnej chwili 1.6 pali mi w warunkach miejskich 8litrow PB, jak bedzei wygladalo spalanie gazu?
Mam zagazowany silnik polskim STAG-iem, bez lubryfikacji, dopalaczy, i napisze tak jeżdze po autostradzie 160-180, spalanie na poziomie 8,5-9,5 litra

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Listopada 2021, 10:29:24 »
U mnie to wygląda tak: https://www.motostat.pl/vehicle-stats/98327
Przy czym mieszkam w Krakowie jak wiadomo tu się nie jeździ tylko stoi...
Ale ja jeżdżę do pracy rowerem bo szybciej. Czasami jednak jeżeli głównie jeżdżę po mieście to wychodzi ponad 10l /100 np. patrz tankowanie 2020-12-09   80% miasto

Auris II 1.6 132 KM 1ZR-FAE valvematic
Instalacja LPG IV gen: STAG 4 Qbox plus, listwa barracuda, reduktor ACR02, przełącznik LED 401
Bez lubryfikacji, bez dotrysku.

Założona przy 42 tyś km. Przebieg na LPG 20 tyś km.
Jak na razie zero problemów. Różnica w mocy niezauważalna. Spalanie 22%-25% większe od wskazań komputera na benzynie.

Jeżeli zamierzasz jeździć autem przynajmniej 3-5 lat to polecam. Zwrot instalacji po 25-28 tyś km.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Listopada 2021, 17:59:26 »
u mnie ciekawie, bo czy więcej przejeżdżę po mieście, czy więcej po trasach to zawsze mniej więcej wychodzi 8 l gazu na 100
BRC Sequent 32 to IV generacja... powiedziałbym wręcz, że te instalacje 5 generacji nie nadają się do Toyot...  V generacja gdzie gaz podaje się bezpośrednio do komory spalania sprawdzi się głównie właśnie w silnikach typu TSI i FSI ;)

tak to właśnie jest... jak ktoś się nie zapozna, nie przestudiuje trochę tematu przed akcją, to taki "gazownik" zaraz skuma, że ma do czynienia z jeleniem i pyk naciąganie na hajs.. powie Ci, że założy 5 generacje super hiper.. zapłacisz podwójnie.. a nawet nie będziesz wiedział, że pod maską masz IV generację XD bo się nie znasz ;)
BRC Sequent 32 lub tego typu instalacje innych firm, nic lepszego nie trzeba ;)
Czyli 5 generacje sobie darować?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Listopada 2021, 18:47:55 »
Czyli 5 generacje sobie darować?
Tak. Daruj sobie 5 generacje i BRC, bierz STAGA.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Listopada 2021, 09:18:13 »
halo halo... ja mam BRC i uważam, że to też dobra instalacja ;)
tak naprawdę wszystko zależy od gazownika, nawet najtańszą instalację jak dobrze wystroi to będzie śmigać, kwestia tylko żywotności części ;)

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Listopada 2021, 12:19:12 »
halo halo... ja mam BRC i uważam, że to też dobra instalacja
A czy ja napisałem, że jest to zła  instalacja.
Pierwsze BRC miałem gaźnikowe i byłem bardzo zadowolony.
Ale serwisowanie jest droższe a najważniejsze BRC ma zamknięty system i inne warsztaty niezrzeszone nie mają dostępu do oprogramowania.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Listopada 2021, 13:42:47 »
BRC ma zamknięty system i inne warsztaty niezrzeszone nie mają dostępu do oprogramowania
no i właśnie uważam to za zaletę ;) mam autoryzowany warsztat BRC obok siebie ;) gościa, który tylko montuje i stroi BRC ;)

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Listopada 2021, 13:44:12 »
BRC ma zamknięty system i inne warsztaty niezrzeszone nie mają dostępu do oprogramowania
no i właśnie uważam to za zaletę ;) mam autoryzowany warsztat BRC obok siebie ;) gościa, który tylko montuje i stroi BRC ;)
TheMrSkiBar No i co teraz mam zrobić? Zakładać BRC?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Listopada 2021, 18:50:12 »
no i właśnie uważam to za zaletę
Jeśli uważasz, że dostęp do jednego warsztatu zamiast stu to zaleta
mam autoryzowany warsztat BRC obok siebie
Jeśli będziesz miał awarie na wakacjach, to albo wrócisz na benzynie albo za usługę zapłacisz x3 w porównaniu z innymi instalacjami.
Kupiłem Grande Punto z zamontowaną instalacją BRC i wszystko to co było możliwe robiłem w innych warsztatach.
U nich trójnik był prawie w tej samej cenie co u innego cały parownik.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Listopada 2021, 20:42:03 »
Jeśli będziesz miał awarie na wakacjach, to albo wrócisz na benzynie albo za usługę zapłacisz x3 w porównaniu z innymi instalacjami.
No to zależy gdzie będzie bo jak będzie miał BRC i będzie we Włoszech to raczej szybciej mu ogarną niż inne :)

Ale tak na poważnie to jest jeszcze jeden argument. Może naiwny jestem ale STAG to polska firma. Trzeba wspierać polskie firmy. Poza tym wsparcie po polsku i gwarancja polska (u mnie 3 lata bez limitu km).
Serwisów autoryzowanych STAG w Polsce pełno. W Czechach i na Bałkanach też sporo. A i we Włoszech parę sztuk też jest.  Awaria na wakacjach za granicą - to raczej trzeba mieć sporego pecha... Zresztą teraz na wakacje raczej leci się samolotem. Chociaż ta pandemia wszystko porypała...
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2021, 20:57:52 wysłana przez mlac »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl