Autor Wątek: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid  (Przeczytany 51727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:33:10 »
Dlatego dołożyłem kilka zł i mam 2.0.Jest cicho i tylko szum powietrza.Filip trzeba było kupić Forda i cieszyć się komfortem jazdy.A tak męczysz się w Toyocie,

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:37:15 »
Zamiast silnika do kosiarki, najczęściej normalna pojemność. Tak wiem, że 1.2T się zdarzył i teraz 1.5...wymogi Europy się kłani

Znaczy się, 1.0 w Yaris to normalna pojemność?

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:39:38 »
Filip trzeba było kupić Forda i cieszyć się komfortem jazdy.A tak męczysz się w Toyocie,

Spoko - mam też Forda prócz dwóch Toyot ;-)
Dzielę się moimi uwagami - autor wątku chce kupić auto do jazdy w trasy, nigdy bym nie polecił Corolli do takiego zastosowania.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:43:01 »
A ja tak tylko z silnikiem2.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:43:47 »
Dzielę się moimi uwagami - autor wątku chce kupić auto do jazdy w trasy, nigdy bym nie polecił Corolli do takiego zastosowania
I słusznie że tak robisz, bo forum nie jest miejscem do samych zachwytów i uwagi każdego użytkownika są cenne
A ja tak tylko z silnikiem2.0
Ale to nie jest samochód z tego wątku

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:47:06 »
Znaczy się kto zadowolony to źle. Tylko krytyka jest ok.

Offline Luluś ML

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #96 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:54:46 »
Witam wszystkich.
Od półtora miesiąca jestem posiadaczem Toyoty Corolli 1.8 SD. Dzisiaj przejechałem się ok 80km po drodze krajowej i trochę gminnych, cztery osoby dorosłe i trochę w bagażniku, prędkość 100 - 110 km/h , układ hybrydowy załączał się przez całą drogę. Spalanie z całej drogi wg. wyświetlacza 4.5l/100km. Nic mi nie hałasowało, nic nie szumiało, nic nie wyło. Żenujące są niektóre wypowiedzi, najbardziej tych co nigdy tym samochodem nie jechali, nie ,,widzieli'' ale wszystko wiedzą. Zamiast narzekać trzeba kupić Ferrari. To samo odnośnie filtra GPF. Kilka dni temu byłem w ASO Toyoty. Spytałem kierownika serwisu czy 1.8 Hybryda ma GPF. Kierownik odpowiedział, że na dzień dzisiejszy te silniki tego nie posiadają. Niektórzy twierdzą inaczej.
Pozdrawiam.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #97 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:57:35 »
Uwagi są cenne ale użytkowników praktyków a nie teoretyków od siedmiu boleści. Jeśli ktoś pisze, że w hybrydzie nie plug-in jaką jest Corolla baterie (liczba mnoga !!!) są wyładowane po dlugiej jeździe autostradą i pozostaje tylko jazda na silniku spalinowym to po prostu nie ma pojęcia o czym pisze. No ale takie czasy mamy, że w internecie każdy może napisać nawet największą bzdurę a znajdą się tacy co mu przyklasną.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #98 dnia: 18 Grudnia 2021, 20:57:46 »
]Heh, to jest wypowiedź w stylu "rzadko ulegam tredom i robię pranie w rzece zamiast użyć pralki automatycznej".
To tylko stwierdzenie faktu, czyż tak nie jest?
Znaczy się, 1.0 w Yaris to normalna pojemność?
Jako inżynier znasz znaczenie słowa "najczęściej"?

To nie mój cytat...
zytając ostatni post myślę że kolega nigdy tak daleko hybrydą nie jechał. I jeszcze jedno czym się różni silnik Toyoty od innego z innej firmy ,bo ja nie widzę różnicy

Tak, masz rację, nie jechałem daleko hybrydą a moja opinia jest wyrobiona na podstawie intuicji inżynieryjnej i znajomości fizyki.

« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2021, 21:07:45 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 18 Grudnia 2021, 21:07:05 »
Uwagi są cenne ale użytkowników praktyków a nie teoretyków od siedmiu boleści. Jeśli ktoś pisze, że w hybrydzie nie plug-in jaką jest Corolla baterie (liczba mnoga !!!) są wyładowane po dlugiej jeździe autostradą i pozostaje tylko jazda na silniku spalinowym to po prostu nie ma pojęcia o czym pisze. No ale takie czasy mamy, że w internecie każdy może napisać nawet największą bzdurę a znajdą się tacy co mu przyklasną.

Czy możesz napisać jaka jest pojemność baterii trakcynej w Corolli? Jakie jest zapotrzebowanie na energię (w kWh) aby przejechać 100km?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 18 Grudnia 2021, 21:14:47 »
Zapoznaj się najpierw z zasadą działania HSD i wrócimy do tematu bo  przy obecnym poziomie twojej wiedzy na temat HSD dalszą rozmowa jest bezcelowa.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 18 Grudnia 2021, 21:26:11 »

Zapoznaj się najpierw z zasadą działania HSD i wrócimy do tematu bo  przy obecnym poziomie twojej wiedzy na temat HSD dalszą rozmowa jest bezcelowa.

O tutaj widzę kolega ekspert. Może wytłymaczysz zamiast odsyałać? Chyba że nie wiesz co powiedzieć, więc wolisz bezpiecznie wyjść z dyskusji?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 18 Grudnia 2021, 21:33:18 »
Pojemność baterii nie ma znaczenia. Podczas jazdy z autostradowymi prędkościami (powyżej możliwości jazdy na samym EV)  stan naładowania baterii jest utrzymywany na 60% aby zapewnić bufor po 20% na hamowanie i przyspieszanie.

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 18 Grudnia 2021, 22:32:45 »

Czy możesz napisać jaka jest pojemność baterii trakcynej w Corolli? Jakie jest zapotrzebowanie na energię (w kWh) aby przejechać 100km?

Pojemnosc jest niewielka, tyle aby wystarczylo do przejechania max 2km na napedzie elektrycznym. Tylko, ze w HSD masz naped rownolegly i na trasie silnik elektryczny dziala jako wspomagacz silnika spalinowego, by w momentach wiekszego obciazenia (np. jazda pod gorke) silnik spalinowy mogl pracowac swoim stalym obciazeniem a dodatkowa moc brana jest z silnika elektrycznego.

Offline zgryzolec

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 TS
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Grudnia 2021, 22:48:40 »
Spytałem kierownika serwisu czy 1.8 Hybryda ma GPF. Kierownik odpowiedział, że na dzień dzisiejszy te silniki tego nie posiadają. Niektórzy twierdzą inaczej.
Corolla 1.8 produkowana od października 2020 ma już to cudo obligatoryjnie - przynajmniej w nadwoziu w wersji TS.
Na początku GPF miały tylko uturbione tojki, potem Dynamic Force. W tej chwili nie kupisz żadnej nowej Corolli bez GPF.
Jeśli się mylę, bardzo proszę o PISEMNE potwierdzenie tego faktu, a nie zasłyszane informacje. Bardzo chętnie skoryguję swoje dane.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl