Autor Wątek: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid  (Przeczytany 51714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zakup Corolla Sedan 1.8 Hybrid
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:37:02 »
To taki przykład mało sensowny,
@FilipAmator, ty tak bijesz pianę dla bicia, czy jakaś frustracja z posiadania "kosiarki" 1.2T (ma moja siostra w c-hr, żeby nie było :)) Nie mam hybrydy, znowu żeby nie było :) Z twoich dotychczasowych wywodów wynika co? Że ktoś kto szuka auta na trasę, to musi sobie co kupić? Bo ja jakbym szukał auta na trasy, to rozważyłbym przede wszystkim diesla, ale z Twoich postów jak tak czytam wynika jedno, bardzo trafny nick...druga część   :cool:

Kolega zadał pytanie o hybrydę na trasę więc dostał odpowiedź - przeczytałeś ten wątek od początku? Nie wiem co ktoś musi sobie kupić na trasę, ale na pewno kupno tej hybrydy to pomyłka - i to właśnie wynika z moich dotychczasowych wywodów, jakbyś miał problem ze zrozumieniem całości :)
A co do 1.2T - to jest jedno z trzech aut które aktualnie posiadam, kupione trochę z sentymentu a trochę z ciekawości - i jak na razie mam dużo zabawy z jazdy więc nie ma tutaj żadnej frustracji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #121 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:44:07 »
przeczytałeś ten wątek od początku? Nie wiem co ktoś musi sobie kupić na trasę, ale na pewno kupno tej hybrydy to pomyłka -
Jeździsz tym autem by oceniać i "dawać odpowiedzi"? Bo z twoich wywodów wynika tylko tyle, żeś teoretyk :) Czytałem wszystko, wiem też z Twoich postów, że posiadasz jakiegoś starocia e11, sprowadzoną auris 2016 1.2t (sam Ci pomagałem coś o niej znaleźć) i jakiś ford :) Czytanie ze zrozumieniem wychodzi mi nieźle.
Edit:
Nie bronię hybrydy, bo nawet takowej nie mam...jak dotąd. Jednak fajnie jak w sprawie danego napędu wypowiadają się Ci co mają, a nie gdybają.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 21:47:52 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:44:50 »
95 jechałem kilka razy i stałem w korku .Kiepski przykład

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #123 dnia: 19 Grudnia 2021, 21:55:30 »
Kolega zadał pytanie o hybrydę na trasę więc dostał odpowiedź
To według Ciebie szukanie auta na trasy?
. Zatem jak z tym silnikiem 1.8? Wystarczy na wyjazd 2 razy do roku z rodziną na wakacje, głównie w góry? Kto jeździł tym samochodem po górkach z całą rodziną i dość dużym obciążeniem? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i spostrzeżenia.

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #124 dnia: 19 Grudnia 2021, 22:09:51 »
przeczytałeś ten wątek od początku? Nie wiem co ktoś musi sobie kupić na trasę, ale na pewno kupno tej hybrydy to pomyłka -
Jeździsz tym autem by oceniać i "dawać odpowiedzi"? Bo z twoich wywodów wynika tylko tyle, żeś teoretyk :)

Sam napisałem wcześniej, że nie mam hybrydy - tutaj akurat nie popisałeś się. Aby doradzać nie trzeba posiadać auta, wystarczy odpowiednio wykorzystać dostępne informacje odpowiednio je rozumiejąc.

Czytałem wszystko, wiem też z Twoich postów, że posiadasz jakiegoś starocia e11, sprowadzoną auris 2016 1.2t (sam Ci pomagałem coś o niej znaleźć) i jakiś ford :) Czytanie ze zrozumieniem wychodzi mi nieźle.

No, jeszcze sporo Ci brakuje, ale zasłużyłeś już na odznakę sprawności tropiciela śladów.

Nie bronię hybrydy, bo nawet takowej nie mam...jak dotąd. Jednak fajnie jak w sprawie danego napędu wypowiadają się Ci co mają, a nie gdybają.

Niestety popadasz w taką samą manierę jak pozostali "nie masz takiego samochodu więc nie masz prawa mieć zdania" albo "poszukaj sobie w internecie". Nie jesteś w stanie podjąć merytorycznej dyskusji posługując się logicznym rozumowaniem i rzeczowymi argumentami.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 19 Grudnia 2021, 22:15:35 »
Jak byś czytał cały wątek to byś wiedział że założyciel już wybrał

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Grudnia 2021, 22:27:36 »
Jak byś czytał cały wątek to byś wiedział że założyciel już wybrał

Możliwe, ale to nie wynika jasno z postów. Zacytuj proszę taki post, jeśli uważasz że jest inaczej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #127 dnia: 19 Grudnia 2021, 22:30:29 »
Dlaczego tak wybiórczo odpowiadasz? zapomniałeś o tym?
Cytat: Tomaszglog w 13-11-2021, 15:03:43
". Zatem jak z tym silnikiem 1.8? Wystarczy na wyjazd 2 razy do roku z rodziną na wakacje, głównie w góry? Kto jeździł tym samochodem po górkach z całą rodziną i dość dużym obciążeniem? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i spostrzeżenia."

To mają być te trasy?  :cheesy:
Wiesz jak łatwo w górach się ładują te baterie?
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 22:32:53 wysłana przez Krisman »

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 19 Grudnia 2021, 22:33:04 »
Strona 3

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #129 dnia: 19 Grudnia 2021, 22:40:16 »
@FilipAmator -  żeby Ci ułatwić gdzie głównie auto miało jeździć (i kto tu czytał od początku ze zrozumieniem... :shock: )
Dziękuję Pilarson za opinię. O to mi chodziło. Wczoraj pojeździłem godzinkę i potwierdziłem swój wybór. Gdyby jeszcze wyciszenie tego samochodu było lepsze to samochód byłby wręcz idealny. Silnik mi nie przeszkadzał tylko szumy w środku jakbym miał otwartą szybę w samochodzie. No ale trudno nie jeżdżę zbyt często w trasy zatem da się to przeboleć. Samochód głównie będę użytkował w mieście, pewnie kilka wypadów poza miasto i ze dwa razy jakieś urlopowe dalsze wyjazdy w ciągu roku. Jeszcze raz dzięki.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2021, 22:42:01 wysłana przez Krisman »

Offline trepek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Grudnia 2021, 09:16:59 »
A i jeszcze taka jedna rzecz - jadąc stałą prędkością to bez znaczenia jest czy masz silnik wolnossący 99PS czy W16 quad-turbo 1000PS bo i tak silnik generuje tyle mocy aby utrzymać zadaną prędkość.

Oczywiście to prawda. Ale jak jedziesz 170 km/h Vectrą z 2.8 V6 turbo to silnik ledwo się kręci do 2800 obr/min. Ta sama prędkość w silniku 99 konnym oznacza ponad 4000 obr/min i głośne wycie silnika.

To tez nie jest trafna diagnoza bo w Vectra ma klasyczna skrzynie biegow z gory ustalonymi przelozeniami a corolla ma e-cvt z nieskonczona iloscia przelozen. Wystarczy popatrzec na YT jak zachowuje sie ta przekladnia gdy hybryda osiaga max predkosc - po osiagnieciu maksymalnej predkosci nastepuje zbicie obrotow. Zupelnie inaczej niz w klasycznych rozwiazaniach, gdzie bardzo czesto (procz sytuacji z nadbiegami) przy max predkosci wystepuja rowniez max predkosci obrotowe silnika. W e-cvt max obroty uzyskiwane sa podczas przyspieszania a po osiagnieciu zadanej predkosci nastepuje stabilizacja obrotow na takim poziomie aby uzyskac mozliwie najnizsze spalanie jednoczesnie by zapewnic odpowiednia moc do utrzymywania stalej predkosci.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #131 dnia: 20 Grudnia 2021, 17:31:51 »
W e-cvt max obroty uzyskiwane sa podczas przyspieszania a po osiagnieciu zadanej predkosci nastepuje stabilizacja obrotow na takim poziomie aby uzyskac mozliwie najnizsze spalanie jednoczesnie by zapewnic odpowiednia moc do utrzymywania stalej predkosci.
Dokładnie tak samo jest w wersji direct shift cvt  (D-CVT) stosowanej w rav4 V gen. czy np. lexusie ux.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #132 dnia: 20 Grudnia 2021, 18:58:04 »
Przy jeździe autostradą (przyjmijmy 4h z prędkością 140 km/h, płaski teren, jednostajna jazda) napęd elektryczny nie będzie używany przez zdecydowaną większość czas bo akumulatory trakcyjne mają bardzo małą pojemność. Zatem jedyne źródło napędu to 99 konny silnik.

To już nie muszę wsiadać do hybrydy aby doznać wątpliwej jazdy autostradą z prędkością 140km z silnikiem 99 PS pod maską.
Mówię tutaj o jeździe po autostradzie gdzie hamowania praktycznie nie ma więc nie ma skąd odzyskać energii

FilipAmator! Wyłącz się! Boże, jaki ty jesteś zacofany. Napieniłeś się tymi swoimi fizyko-inżynieryjnymi wywodami, że już sam nie wiesz, co piszesz. Hybryda w czasie szybkiej jazdy w trasie ma nie 99 KM, tylko 122 i taką mocą dysponuje auto zawsze, w szybkiej trasie też. Silnik elektryczny wspiera spalinowy zawsze przy każdym mocniejszym dodaniu gazu. Akumulatory ładują się nie tylko przy hamowaniu, ale w trasie też, w czasie normalnej szybkiej jazdy, tak że na ekspresówce zawsze prąd jest i zawsze działa silnik elektryczny. W hybrydzie nie jest żadne źródło napędu spalinowy 99 KM, tylko cały 122 KM układ hybrydowy zawsze działa. Weź już nie bujaj, bo aż już czytać się tego nie chce. Jeżdżę hybrydą, to wiem to z własnej praktyki. Hybryda wcale nie wyje w trasie, wcale nie jedzie przy 4000 obrotach, tylko 2,5 tys. przy np. 120 - 130 km/h, czyli sporo mniej, niż większość aut ze skrzynią manualną i nic wtedy nie wyje. Są wysokie obroty jedynie w czasie dynamicznego przyspieszania, ale to trwa moment, potem prędkość stabilizuje się lekkim cofnięciem pedału gazu i obroty znacznie spadają. Hybryda Corolla 1,8 w szybkiej trasie spisuje się bardzo dobrze, choć jej żywiołem jest miasto i drogi podmiejskie i kto chce jeździć autostradami, nie powinien kupować hybrydy, więc tu ta dyskusja nie ma żadnego sensu. Hybryda jest gorsza na trasy, zamiast miasta jedynie tylko z tego powodu, że w trasie jest wyższe spalanie /choć i tak niższe od benzynowych silników konwencjonalnych/, a nie że wyje, czy ma za słabą moc. Nie pisz już nic o tych hybrydach, bo zaczynam chorować na te twoje wypociny.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2021, 19:37:18 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #133 dnia: 20 Grudnia 2021, 19:45:35 »
To oznacza że ten 1.6 może się wolniej kręcić (czyli jest ciszej, nie ma wycia) aby rozbujać taką samą budę

Miałem wcześniej kilka lat nowego, z salonu Aurisa 1,6 i pamiętam, że przy prędkości ok. 120 km/h na 6 biegu Auris miał ok. 3 tys. obrotów, natomiast moja obecna Corolla hybryda 1,8 przy tej samej, ustabilizowanej już prędkości ma ok. 2,5 tys. obrotów. No i który bardziej wyje? Przy wyższych prędkościach jest podobnie. Fizyk inżynier FilipAmator.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2021, 20:23:44 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 22 Grudnia 2021, 22:42:18 »
Skoro tak dobrze się znasz, to powiedz w jaki sposób Corolla z silnikiem 1.8
W dużym skrócie, silnik spalinowy w czasie równej jazdy 120-140km/h pracuje na stosunkowo niewysokich obrotach rzędu 1,8-2,5 tys. obr./min. Akumulator trakcyjny jest naładowany. Silnik elektryczny wspomaga silnik benzynowy wmiarę potrzeby - np. podjazd pod górkę. Ładowanie baterii ma miejsce przy każdym odpuszczeniu pedału gazu, przy hamowaniu, oraz w każdej sytuacji, gdy silnik benzynowy ma nadmiar mocy. W praktyce cały ten system działa bardzo OK. Spalanie jest  porównywalne do małego diesla - między 4 a 6 litrów w trasie, świetna elastyczność i ogólny spokój. Może koledzy lepiej znający się od strony technicznej lepiej to wyjaśnią.
Corolla SD 1.8 GR Sport

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl