Autor Wątek: Yaris i dziwne wchodzenie na obroty  (Przeczytany 2376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris 1.3 2012
Yaris i dziwne wchodzenie na obroty
« dnia: 13 Listopada 2021, 19:21:56 »
Witam
Moje autko to Yaris 1.33 VVT-i rocznik 2012, przebieg troche ponad 120 tys km. Generalnie jestem z niego zadowolony ale ostatnio mam problem. Kostka diagnostyczna nie wykazuje zadnych bledow (sprawdzane aplikacja Obd Mary i OBD Home), z tego co widze nie wisza pod maska zadne kable, nie swieca zadne lampki bledow silnika itp a auto mialo przeglad w sierpniu i wszystko bylo dobrze.

Mianowicie problem to to ze jadac na dowolnym biegu, dodajac gazu silnik wchodzi w wysokie obroty a potem nagle dostaje kopa, chociaz ostatnio tez przydusza. To jest cos takiego ze jade np na 3 biegu, dodam gazu, silnik nagle z 2 tys wchodzi na 4 tys obrotow, sekunda opoznienia a potem auto dostaje kopa i rwie do przodu. Silnik zimny czy cieply, nie ma znaczenia. Obroty na jalowym biegu to ok 700, czasem mam wrazenie ze silnik sie lekko dlawi jakby byl na progu zgasniecia. Lampeczka ktora pokazuje zeby zmienic bieg tez troche wariuje. Przedtem jak jechalem na trzecim biegu 30 mph, ok 50km/h nie swiecila mi zeby zmienic bieg na wyzszy a teraz swieci. Jadac autostrada na 6 biegu ok 70mph, ok 110 km/h pokazywalo mi zeby zmienic bieg na 5ty, a na 5tym zeby na 6ty. Jak na jalowym silniku podnioslem maske to cos dziwnie zargolilo, a moze to sila sugestii, sam nie wiem.

Jeszcze dodam ze od jakiegos czasu silnik jak byl zimny to mial problem z ruszaniem np na skrzyzowaniu, zachowywal sie jakby mial robic kangurka, halasowal jakby kola probowaly zerwac ale nie mialy sily i lomotalo. Zeby ruszyc musialem dodawac duzo gazu i wolniej niz zwykle puszczac sprzeglo.

Co to moze byc? Moze ktos mial taki problem? Z tego co poczytalem w necie to prawdopodobnie cos z doplywem powietrza, moze silniczek krokowy, moze przepustnica, moze sonda lambda a moze cos innego. Bede wdzieczny za podpowiedzi. Auto i tak pojdzie do mechanika ale wolalbym wiedziec na co sie nastawiac ;-)
Pozdrawiam serdecznie i zycze milego wekendu.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2021, 19:27:23 wysłana przez MarioSsss »

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Yaris i dziwne wchodzenie na obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2021, 11:04:47 »
"To jest cos takiego ze jade np na 3 biegu, dodam gazu, silnik nagle z 2 tys wchodzi na 4 tys obrotow"
Wygląda jak CVT ale przecież masz skrzynie manualną... także na moje są to ostatnie tchnienia sprzęgła i lada chwila się skończy. Nie ma problemu z wrzucaniem biegów, nie wchodzą ciężej itp?

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2021, 11:24:31 »
"To jest cos takiego ze jade np na 3 biegu, dodam gazu, silnik nagle z 2 tys wchodzi na 4 tys obrotow"
Wygląda jak CVT ale przecież masz skrzynie manualną... także na moje są to ostatnie tchnienia sprzęgła i lada chwila się skończy. Nie ma problemu z wrzucaniem biegów, nie wchodzą ciężej itp?

dzieki. Kupilem go jak mial 3 lata i wtedy mial cos takiego i ma do dzis ze czasem wsteczny albo jedynka nie chce wejsc i musialem najpierw wrzucic na 2ke, potem wrzucic ten bieg co nie chodzil. ale tak mialem przez te ostatnie 6 lat i pojawia sie to sporadycznie.

Offline Alaj

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris III 1.5
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2021, 17:06:27 »
Mój 3 letni Yaris III też ma takie coś że czasem jedynka albo wsteczny nie wchodzi, i też wchodzą dopiero z dwójki.... czy to jest jakieś powszechne u Yarisów??? Czy skrzynia do wymiany? Masakra, tyle pieniędzy za auto w którym biegi wchodzą gorzej niż w poprzednim 24 letnim  :|

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2021, 20:06:09 »
Mój 3 letni Yaris III też ma takie coś że czasem jedynka albo wsteczny nie wchodzi, i też wchodzą dopiero z dwójki.... czy to jest jakieś powszechne u Yarisów??? Czy skrzynia do wymiany? Masakra, tyle pieniędzy za auto w którym biegi wchodzą gorzej niż w poprzednim 24 letnim  :|

Moj mial 3 lata jak kupilem i tak wchodzilo dupowato, dzis ma 9 lat i dalej wszystko normalnie lata, chociaz czasem zacina, takze nie masz sie czym martwic raczej.

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2021, 09:58:34 »
Diagnoza mojego auta to tarcze sprzegla do wymiany. Sprzeglo sie slizgalo i robi sie coraz gorzej. Jazda na autostradzie to meczarnia ;-)
We wtorek mechanik wymieni i bedzie dobrze ;-)

Offline MarioSsss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2021, 10:05:41 »
Sprzeglo wymienione i dziala ok. Nic nie slizga. Troche dziwne uczucie bo w innym punkcie sprzeglo chwyta niz bylem przyzwyczajony ;-)
POza tym mechanik mowil ze nigdy tego nie widzial, ze skrzynia biegow byla odsunieta od sprzegla. Nie wiem jak to jest mozliwe. Ale teraz dziala ok, nawet czuc ze biegi inaczej wchodza.
Pozdrawiam.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudnia 2021, 11:53:58 »

POza tym mechanik mowil ze nigdy tego nie widzial, ze skrzynia biegow byla odsunieta od sprzegla.

ciekawe to co stwierdził.. może ktoś inne sprzęgło zamontował < jakaś sztukateria> albo mechanik był w poprzednim zawodzie Piekarzem:))

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2021, 12:16:42 »
albo mechanik był w poprzednim zawodzie Piekarzem:))

Ostatnio na szkoleniu służbowym wykładowca opowiadał, jak właśnie piekarz zmienił zawód i zatrudnił się jako mechanik. No i wymieniał klientowi zbiornik paliwa i paliwo wylało się na niego. Niestety nie wiedział, że jak jest oblany benzyną, to nie powinien używać spawarki i oczywiście natychmiast się zapalił i doznał poważnych obrażeń (był wtedy w kanale pod autem). Ostatecznie jego pracodawca został uniewinniony z zarzutu karnego nieprzeprowadzenia szkolenia stanowiskowego, gdyż sąd stwierdził, że to jest podstawowa wiedza aby osoba oblana benzyną nie używała spawarki i nie potrzeba specjalnego szkolenia do tego :grin:.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl