Autor Wątek: Yaris III Hybrid 2015r. problem z bateria HV  (Przeczytany 1216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pewuenzet

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris hybrid
Yaris III Hybrid 2015r. problem z bateria HV
« dnia: 25 Listopada 2021, 09:42:07 »
Witam,
Zaczynając od początku:
Od pewnego czasu zaczął wyskakiwać błąd P0A80 (hybrid battery pack deterioration) i auto przełączało się na benzynę - wyskakiwał check engine, kontrola trakcji i jeszcze jakaś kontrolka. Błędy mogłem skasować, aby auto znowu jezdziło na baterii (poprzez adapter). Dowiedziałem sie, że błąd wyskakuje poprzez rozładowana baterie 12V - po przejechaniu dłuższej trasy akumulator się ładował i przez dłuższy czas błąd nie wyskakiwał.

1637826971749" border="0

2 dni temu na postoju na parkingu wyskoczył mi błąd ponownie (pierwszy dzień gdzie było zimno). Skasowałem go, błąd się usunął, a nastepnie zaczeły migać kontrolki jak na załączonym filmie.

https://we.tl/t-q0rgMDbA81

i pojawiły się dwa nowe błędy:

1637823830057" border="0

Akumulator 12V udało mi się wymontować, naładować, sprawdziłem czy po naładowaniu jest sprawny.

Po zamontowaniu hybryda dalej nie jedzie. Zmieniam bieg na "D" i nic. Po przekręcaniu kluczyka zapala się ikonka READY i po chwilii świeca się ikonki jak na filmie (P shift i ikonka podwójnego aku).

Po ponownym przekreceniu kluczyka ikonka READY nie chce sie zapalić - słychać jedynie pstrykanie przekaźnika znajdującego się w głownej bateri HV i "choinka"

Odnalazłem w internecie, że jest to przekaznik DENSO (zdjecie poniżej), którego nigdzie nie mogę znaleźć do kupienia, a także nie wiem jak się tam dostać do środka baterii.

1637823830043" border="0

Screenshot-2021-11-25-09-30-50-910-com-adobe-reader" border="0

Wydaje mi się, że to on nie działa. Mój drugi trop to moze zaśniedziała wtyczka, która idzie do baterii (któś miał taki przypadek też).

Czy ktoś miał taki problem lub zna rozwiązanie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl