Pewno że nie musi.
Zależy od warunków i stylu jazdy.
Oszczędny taksówkarz zszedł by może do 7-8 ale 10-11 jest całkiem możliwe i prawidłowe przy niesprzyjających warunkach zwłaszcza w korkach i w zimie.
Audi A4 1.8T 150 KM wtrysk pośredni potrafi spalić w mieście nawet 14 a przy lżejszej nodze kręci się koło 10.
Dałeś kiepski przykład z 1,8t bo ten do oszczędnych nie należy.
Powtórze 11l jest możliwe ale nie jest normalne i nie dotyczy większości kierowców.
Pomiar trzeba zacząć od kilku tankowań pod korek.
Przykład jest dobry bo autentyczny. Na tej samej trasie, ten sam kierowca te same warunki początkowo spalanie 14/100
Po kilku miesiącach z innym nastawieniem i jazdą wolniejszą i EKO spalanie w mieście ok. 10.
To samo z Corollą 1.6 w autoamcie można zejść o kilka litrów ze spalaniem przy umiejętnej jeździe.
Ja W Hybrydzie na odcniku 40 km jazda tylko drogą ekspresową + 2 km miasto mogę zajechać na 3 sposoby.
1. Dynamiczna jazda pedał w podłodze deptam ile się da 140-160+ czas przejazdu 20 minut spalanie 7,5
2. Jazda normalna ale nie pedał w podłodze na EX jazda ok. 120-140 czas przejazdu 22 minuty spalanie 6,5
3. Jazda wolniejsza ECO delikatne przypieszanie jazda na tempomacie aktywnym nastawionym na 100/h czas przejazdu 24 minuty spalanie 5,5
Czwartej opcji nie testowałem bo mi się nie chce ale mogę podejrzewać że jadąc 80/h spalanie prawie na pewno spadnie poniżej 5.