Autor Wątek: Problem z drążkiem biegów  (Przeczytany 1270 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kaśka37

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla Luna
Problem z drążkiem biegów
« dnia: 30 Listopada 2021, 20:07:41 »
Witam, jestem posiadaczką 17 letniej toyoty corolli luna diesel. Wymieniłam wtryskiwacze, rozrząd, pompę, tarczki, alternator, sprzęgło, akumlator Bosh najnowszej generacji. Regularnie wymieniam olej, samochód jest garażowany. Problem tkwi w biegach,a dokładnie z drążkiem biegów, gdy odpalam silnik i chcę wrzucić jedynkę, to bardzo ciężko, wręcz na siłę muszę to robić, to samo jest z dwójką, w trakcie jazdy z trójką. Tak jakby biegi nie wchodziły w swoje tryby. Jak silnik się rozgrzeje, to drążek biegów wchodzi normalnie. To się dzieje zawsze jak samochód stoi w garażu dwa, trzy dni i jak sprzęgło już jest dociskane do deski. Byłam u mechanika i chciałam reklamować sprzęgło, bo nowe zamontowano w lipcu tg. roku.Mechanik stwierdził, że sprzęgło jest ok. Jednak gdy podkręci te sprzęgło i nie ma takiego luzu, czyli nie dociskam do deski, biegi zmieniam bez problemu. W miarę jeżdżenia, gdy sprzęgło znowu dociskam do deski, pojawia się ten problem po jakimś czasie. Proszę o pomoc, bo mechanik rozkłada ręce. Byłam też w serwisie Toyoty na diagnostyce, która nic nie wykazała. Pomóżcie proszę.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
Odp: Problem z drążkiem biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2021, 20:45:05 »
Witam, jestem posiadaczką 17 letniej toyoty corolli luna diesel. Wymieniłam wtryskiwacze, rozrząd, pompę, tarczki, alternator, sprzęgło, akumlator Bosh najnowszej generacji. Regularnie wymieniam olej, samochód jest garażowany. Problem tkwi w biegach,a dokładnie z drążkiem biegów, gdy odpalam silnik i chcę wrzucić jedynkę, to bardzo ciężko, wręcz na siłę muszę to robić, to samo jest z dwójką, w trakcie jazdy z trójką. Tak jakby biegi nie wchodziły w swoje tryby. Jak silnik się rozgrzeje, to drążek biegów wchodzi normalnie. To się dzieje zawsze jak samochód stoi w garażu dwa, trzy dni i jak sprzęgło już jest dociskane do deski. Byłam u mechanika i chciałam reklamować sprzęgło, bo nowe zamontowano w lipcu tg. roku.Mechanik stwierdził, że sprzęgło jest ok. Jednak gdy podkręci te sprzęgło i nie ma takiego luzu, czyli nie dociskam do deski, biegi zmieniam bez problemu. W miarę jeżdżenia, gdy sprzęgło znowu dociskam do deski, pojawia się ten problem po jakimś czasie. Proszę o pomoc, bo mechanik rozkłada ręce. Byłam też w serwisie Toyoty na diagnostyce, która nic nie wykazała. Pomóżcie proszę.

1.4 czy 2.0 D4D?
Jaki bł powód wymiany sprzęgła? Czy przed wymianą były takie same problemy?

Offline Kaśka37

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2021, 21:26:20 »
Sprzęgło było zużyte. Problemów z drążkiem biegów nie było.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2021, 21:34:34 »
Sprzęgło było zużyte. Problemów z drążkiem biegów nie było.
Ciągle nie wiem jaki silnik...
A ja obawiam się że to coś ze sprzęgłem lub jego podzespołami > pompa sprzęgła/wysprzęglik.. wg. mnie mechanik coś spierd.... ja na pewno bym go zmienił:)  A linki od wybieraka biegów wróciły na swoje miejsce??  Dziś jeden na 10 fachowców zamontuje Ci dobrze sprzęgło.
pozdrawiam

Offline Kaśka37

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2021, 21:54:46 »
Silnik diesel o poj. 1995 cm3 /D4D/. Ja nie znam się za bardzo na tych sprawach technicznych, ale przypomniałam sobie, że była wymieniana uszczelka w skrzyni biegów / plamki oleju były na ziemi widoczne/, no i olej też wymieniono w skrzyni. Nie od razu zaczęły się problemy z drążkiem, ale po jakimś czasie, po ok.  miesiącu., czyżby  to olej ?. Jeżeli tak, to może podasz konkretnie nazwę oleju z parametrami jaki powinnam kupić. Bedę wdzięczna za informację.

Offline Kaśka37

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2021, 20:42:17 »
Kochani, problem już został rozwiązany. Oczywiście przyczyną był olej przekładniowy. Z pomocą kompetentnej osoby, która podała mi parametry, zmieniłam olej na Shell LV 75W90. Oczywiście wszystko ma znaczenie, czyli: rocznik samochodu, typ silnika, pojemność oraz , czy benzyna, czy diesel. Gdy olej będzie za rzadki lub za gęsty(zbyt lepki), to właśnie będą problemy z drążkiem biegów. Musi być idealnie dobrany. Chcę zwrócić uwagę, że dzisiaj olej olejowi nie jest równy, choć parametry będą te same , to olej może się różnic pod względem jakości. Próbujcie do skutku. Jeżeli wszystko zawiedzie , jak macie taką możliwość kupcie za granicą, a jak nie, to w serwisie producenta waszego samochodu. Tam mają odpowiednie oleje. Mój samochód teraz sprawuje się bardzo dobrze. Pozdrawiam i  życzę powodzenia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl