Autor Wątek: Corolla Cross  (Przeczytany 479683 razy)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Corolla Cross
« Odpowiedź #1890 dnia: 17 Grudnia 2022, 17:04:13 »
łośność napewno nie jest większa niż w 120 konnej CHR która przyjechałem do salonu i jeździłem ostatnie 2 tygodnie

A z ciekawości, jeździłeś silnikiem 2.0 184 konnym? Ja niedawno zrezygnowałem z CC i zamówiłem C-HR GR Sport 2.0, który jest cichszy od CC, udawało mi się normalnie jeździć przez miasto jak w starym aucie i nie słyszeć wycia. Oczywiście wtedy nie mamy takiego zacnego przyspieszenia jak w CC. Coś za coś.

Ale na logikę to by się zgadzało, bo mając 122 konie samochód wchodzi na wyższe obroty.
Tak, dwie koleżanki mają w max wersji ale cywilnej nie GR. (przepraszam...miały bo jedna skradziona :) ).  Subiektywnie uważam, ze mimo różnic wielkości samochodów te 13 koni w CC robi dużą różnicę. Ale subiektywnie. Dzisiaj po 150 km moge powiedzić tak:

1. CC jest głóśna powyżej 120-130km/h
2. Dla osoby, która nie jeździła nigdy toyota zalecam jazde testową przed wyborem  bo może być ZONK.
3. CC jest na pewno głósniejsza niż Camry powyżej 80km/h (olewam sonometr chodzi o realne subiektywne odczucia). ale jeżdżąc wcxześniej dłuzej toyota nie przeszkadza to. Przynajmniej mnie no ale do CAMRY przywyczajałem sie kilka miesięcy
4. CC nie jest głośniejsza nić CHR
5. CC jest głosniejsza od RAV4 powyżej 120-130km a niestety RAV4 cicha nie jest w szczeólności z tyłu
6. Warkot CC jest przyjemniejszy niż warkot CHR (ale pisze to jako fan i użytkownik Alfa Romeo)
7. Nie jestem głuchy ale dźwięki powyżej 120km/h słysze hgłónie z tyłu. Cos jest nie tak.

Tematy praktyczne:

1. Aplikacja już w pełni się sparowała ale ni było to proste. Prosba do Was o potwierdzenie, ale po dłuższej tzn kilkugodzinnej nieobecności w samochodzie system prosi mnie o zbliżenie kluczyka do przycisku START inaczej pojazd nie odpali. Nie wiem o co c'mon za to ani razu nie wylogowało mnie z profilu.
2. Zdalne otwieranie działa zawsze. Zdalne sterowanie klima nie działa lub działa rzadko. Rano odpaliłem i przyszedłem do ogrzanego samochodu z do połowy odmrożoną szybą. Super. Po godzinie chciałem zrobić to samo na parkingi i aplikacja wywalała błąd. Generalnie udało sie 3x na 20 prób. Dla mnie ZONK i bęę zgłąszął to do serwisu
3. Dzisiaj rano zauważyłem, ze dostałem bez progów :)
4. Jakość obu ekranów znakomita. Dzisiaj po odpaleniu Android auto byłem w szoku jak dobrze wygląda Yanosik na ekranie o wyższej rozdzielczości.
5. Firmowa NAvi bardzo dobra. Miłe zaskoczenie.
6. Zegary super ale brakuje mi możliwości dostosowania zegarów do trybu czyli Sport np. Sportowe zgary, ECO zegary tylko z prędkościomierzem
7. Potwierdzam obrotomierz można włączyć z menu...miły ficzer :)
8. W końcu złapałem po co jest automat parkujacy. Dla mnie do parkowania nie ale do wyjeżdżania rewelacja. Jak na pierwsze 24h uzytkowania miałem juz przygode z rowerzystą który zapieprzał po tym głębokim sniegu drogą bo ścieżka nie odśnieżona. Toyota zdałą egzamin na złoty medal.
9. Kamerka 360 super i jest pomocna ale to jest 4 x czyszczenie przy takiej pogodzie :)
10. Kierownica zbyt gorąca. Powaznie
11. W końcu skrzynie bez tych debilnych ręcznych przełączeń. Przeciez to nie działało a dawali. W Camry zawsze (i to nie błąd) startowała z 6 biegu:) ale tak na prawde z pierwszego)

Jak chcecie o coś zapytać pytajcie.

P.S.
Wiem ze czasami tak bywa ale Toyota musiała zmienić dostawcę głośników. Muzyka brzmi o klase lepiej niżw Camry i nie JBL CHR. Ciekawe czy JBL byc cos poprawiło czy wręćz przeciwnie (paradox) Jako audiofil amator jestem bardzo czuły na dźwiękw samochodzie i zreguły to porażka ale obiektywnie uważam, ze w całej słabości tu głosniki grają anjlepiej z tych toyot którymi jeździłem. . Nie dziwi mnie to bo 60% to głośnik, 20% to gdzie i jak jest umieszczony a elektronika to reszta

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1891 dnia: 17 Grudnia 2022, 17:19:45 »
Heh, a ja właśnie z powodu głośności, wykończenia i rury + pogłoskach o szybkim liftingu zrezygnowałem z odbioru i zamówiłem C-HR. No ale widać jak bardzo jest to subiektywne  :cheesy:

ad 8. o co chodzi z automatem wyjeżdżającym? W sensie zaparkowałeś gdzieś na chodniku, po godzinie przychodzisz i dwa samochody ciasno zaparkowały na przodzie i tyle i automat Cię wyprowadzi z tego? Ten feature tylko CC ma?

ad 10. A narzekali, że tylko kawałek kierownicy się grzeje bo oszczędność  :grin:

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1892 dnia: 17 Grudnia 2022, 17:27:37 »
Heh, a ja właśnie z powodu głośności, wykończenia i rury + pogłoskach o szybkim liftingu zrezygnowałem z odbioru i zamówiłem C-HR. No ale widać jak bardzo jest to subiektywne  :cheesy:

ad 8. o co chodzi z automatem wyjeżdżającym? W sensie zaparkowałeś gdzieś na chodniku, po godzinie przychodzisz i dwa samochody ciasno zaparkowały na przodzie i tyle i automat Cię wyprowadzi z tego? Ten feature tylko CC ma?

ad 10. A narzekali, że tylko kawałek kierownicy się grzeje bo oszczędność  :grin:
ad 8 CC ma inteligentny układ parkingowy póki co chyba najbardziej zaawansowany ze wszystkich toyot (oczywiście, ze w innych jest ale ten ma nowsze oprogramowanie i bardzo fajnie działa). Chodzi o to, ze czesto jak zaparkujemy to obok staje suv lub kombi w moim przypadku wczoraj dostawczak który zasłania wyjazd (parkowanie prostopadłe). Włączyłem ukłąd wyjeżdzania kamerki 260 włączyły widok, toyotka zapytała w ktą stronę chcę wykręcić czy w lewo czy w prawo i zaczeła manewr wyjazdu i to wtym momencie nadziała się na rowerzyste. Ja tylko obserwowałem ekran i co zabawne ja go na ekranie nie widziałęm tylko system pokazał żółtym kolorem przeszkodę. Na oko nie widziałbym go w ogóle bo byłem w połowie dostawczaka przodem. Generalnie pomocne ale nie zwalnia z myslenia.

ad.10 no kawałek kawałek ale za to jak grill :)

P.S.

CHR się nie przejmuj. To bardzo fajnutki samochód do miasta. Na prawdę.  Ale już dzisaj zacznij cwiczyć cierpliwośc na rowerzuystów na ścieżkach . Powaznie wido przy skręcie w prawo przecinajacym ścieżkę jest ZERO...literalnie.

« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 17:41:11 wysłana przez EMJOT »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1893 dnia: 17 Grudnia 2022, 17:30:04 »
Fajny ten feature w takim razie. I działa :D

zmniejszenie poziomu grzania kierownicy rozumiem, że nie pomaga?

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1894 dnia: 17 Grudnia 2022, 17:41:40 »
Fajny ten feature w takim razie. I działa :D

zmniejszenie poziomu grzania kierownicy rozumiem, że nie pomaga?
Kierownica w kazdej toyocie ma tylko ON/OFF

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Avensis
« Odpowiedź #1895 dnia: 17 Grudnia 2022, 19:06:56 »
5. Firmowa NAvi bardzo dobra. Miłe zaskoczenie.
- jak z aktualizacją map, bo wcześniej to wołali jak za zboże.
Ciekawe czy JBL byc cos poprawiło czy wręćz przeciwnie (paradox)
są lepsze głośniki od JBL i można spokojnie kupic i wymienić o wiele tańcszym kosztem. Ale zapewne o tym wiesz.
pogłoskach o szybkim liftingu zrezygnowałem z odbioru
skąd masz takie info o szybkim lifcie ? Pytam, bo do końca nie skasowałem tego auta, a lifn nr 3 AVE T27 był naprawdę spoko. Na mój gust wystarczający.

Czy ktoś może napisac jakie jest faktyczne spalanie w trasie, z prędkościami autostradowymi. W RAV 4 wypada to bardzo nieciekawie. 9l/100 km i więcej.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 19:09:47 wysłana przez witek1965 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1896 dnia: 17 Grudnia 2022, 19:29:02 »
W RAV 4 wypada to bardzo nieciekawie. 9l/100 km i więcej.
Uważasz że to dużo przy takim gabarycie i mocy? Miałem naprawdę różne auta, ale autostrada to nawet diesel palił spokojnie 8l.
Polecam lekturę i porównać SUVY, choć nie tylko  :cool:
120 to jeszcze wiele aut spoko, ale 140...
https://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/ranking-spalania/
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 19:46:50 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1897 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:35:47 »
Uważasz że to dużo przy takim gabarycie i mocy?
chciałem tylko potwierdzenia. Moc w zasadzie nie gra większej roli jeżeli jedzie się z prędkością 130-140 i z niej na maksa nie korzysta. Nawet częściej auta o mniejszej mocy więcej palą.
ale autostrada to nawet diesel palił spokojnie 8l.
to masz zaiste ciężką nogę :), bo mi tyle spalił z tonową przyczepą na trasie do Cro,( no, ale to tylko 90 km/h) a bez mieściłem się w 6. No i pytanie co za diesel, bo diesel dieslowi nie równy. Można mieć 1,9 i 4,2l.
Polecam lekturę i porównać SUVY, choć nie tylko  :cool:

tu akurat maja bład i trzeba ręcznie chyba przelecieć wszystkie strony

CC jeszcze nie ma nikt do porównania.
O zgrozo na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia ile może spalić moja AVE. Musze kiedyś sprawdzić, chociażby dla zaspokojenie ciekawości.
Mnie już prędkośc nie rajcuje, można wrećz powiedzieć, że zdziadziałem i 140, a raczej 130 to maks na autostradzie czy e-S-ce.
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 20:39:37 wysłana przez witek1965 »

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1898 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:39:37 »
Rav4 pali 2 litry A CC 1.7 litra przy 140 a powyzej oddaje paliwo do baku. Daremna rozmowa jak w przedszkolu... szok na autostradzie każde auto przy 140 pali 7- 12 itrow. Ten wątek to robi się dnem totalnym, komentowanie przez osoby które auta nie mają i nie mają zamiaru kupić bo maja problem z rura wystajaca. Albo 0.5 cm za bagaznik za krotki... żegnam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1899 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:42:50 »
to masz zaiste ciężką nogę , bo mi tyle spalił z tonową przyczepą na trasie do Cro,( no, ale to tylko 90 km/h)
Trochę skaczesz z kwiatka na kwiatek. Przecież mowa o 140, a nie 90? Myślisz że ja z kijami do golfa tylko jeżdżę?
O zgrozo na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia ile może spalić moja AVE. Musze kiedyś sprawdzić, chociażby dla zaspokojenie ciekawości.

Przy realnej 140 - 10 wciągnie. :cool:
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 20:46:08 wysłana przez Krisman »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1900 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:44:12 »
na autostradzie każde auto przy 140 pali 7- 12 litrow.
to się zdecyduj, czy 7  czy 12, to rozpiętość jest ogromna. Dla przykłądu Superb 284 KM, średni wynik z mieszanego cyklu 9 l/100 km. A to samochód ciężki i moc spora.
Poprostu zadałem pytanie, bo bardziej wierzę użytkownikom, jak danym podawanym przez producentów.
Cytuj (zaznaczone)
Producent deklaruje, że średnie spalanie jego najnowszej hybrydowej Toyocie RAV4 to 5,5 l/100 km
i jakoś w to nie za bardzo wierzę
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2022, 20:54:10 wysłana przez witek1965 »

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1901 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:49:57 »
Trochę skaczesz z kwiatka na kwiatek.
no 140 dieslem to miałem 6/100, a z przyczepa (nie da sie jechac szybciej) przy 90 km/100 wyszło 8, ale dodaj tone i opór powietrza.  8l/100 km, to trzeba albo jechać ostro, albo LandCriuiserem na ten przykład. Masa, wielkość, pojemność.

Myślisz że ja z kijami do golfa tylko jeżdżę?
bladego pojęcia nie mam z czym jeździsz. Po prostu pytam, bo nie za bardzo wierze w dane producenta. Dane podawane przez użytkowników są bardziej wiarygodne. Można wyciągnąć średnią i jest to miarodajne. No i cały czas mowa o hybrydzie. Ludziska piszą, że hybryda tylko mieście ma sens, bo poza miastem, zwłaszcza na autostradzie pali więcej jak zwykła benzyna.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1902 dnia: 17 Grudnia 2022, 20:56:04 »
Jakim autem miałeś 6 przy 140, podaj proszę.

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #1903 dnia: 17 Grudnia 2022, 21:01:20 »
6 litrow to pali jak w na złom na lawecie jechała twoja AVE chyba... 7 pauza 12 oznaczę liczbę miedzy 7 a 12 litrow a  nie wymyslaj swoich teorii i interpretacji...Witek idź na inne forum albo zrob swój watek bo takie pierdoly ciśniesz ze aż boli czytać..   "producent podaję średnie 5.5" K***a średnie a nie zap****c 150 autostrada wyjdzie 5.5 lira.

Offline witek1965

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1904 dnia: 17 Grudnia 2022, 21:01:33 »
Jakim autem miałeś 6 przy 140, podaj proszę.
passat 1.9 TDI, Silnik AVF 131 KM. Auto jeździ do dzisiejszego dnia i jak mieszkasz blisko Wrocławia, to zapewne jest możliwość przetestowania. Ma ponad 20 lat ( 2002 r)i w każdej chwili można sprawdzić. Co więcej, skrzynia manualna 5-biegów, bo przy 6-ciu prawdopodobnie byłoby mniej. Automat Tiptronic trzymał się bliżej 7-miu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl