witajcie dziekuję wszystkim za info po analizie wnioskuję ze bedzie to sterownik silnika jestem już umówiny z mechanikiem na pon.jakby ktoś chciał coś jeszcze dodać to problem jest w autku które ma prześmigane 300000 km swiece były zmieniane w tamtym roku czas grzania na listwie to góra 2 sek wymieniłem 3 urzywane przekażniki bez zmian silnik pompa wtryskowa oraz wtryski nie były ruszane tylko zaworki podciśnieniowe w pompie były wymienione na nowe w tamtym roku przy zapalaniu zimnego silnika kłęby siwo-białego dymu silnik bierze ostro olej 1l na 1000 km ale ma swoje lata jakby ktoś chciał sie jeszcze doradzić coś to z góry dziękuję/wszystkim Basią dużo zdrowia i radości/
*
To nie wina sterownika:)
bało siwy dym to nie olej:)
300 tys to w przypadku 1.4 D4d to żaden przebieg.
Warto sprawdzić wtryski na "maszynie" po ich wymontowaniu > jeśli świece grzeją to szedłbym tropem wtrysków.
Mój na 4 spalonych świecach odpalał -8 za pierwszym strzałem > kupa białego - siwego dymu to nieprzepalona ropa.
Spalony olej jest czarny > ciemny. U mnie przy 330 ten silnik nie bierze oleju. Na 15 tys km między wymianami oleju do jednej dolewam tylko to co zostaje z 4 litrowej bańki czyli jakieś 0,2 litra >A po wymianie turbiny w drugiej <puszczała olej do IC> nic już nie dolewam a auto ma już prawie 340 tys.