Autor Wątek: Nie przenosi kontaktów z tel do radia  (Przeczytany 5169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diagoras

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla E16
Nie przenosi kontaktów z tel do radia
« dnia: 05 Grudnia 2021, 20:01:51 »
Witajcie!
To mój pierwszy wpis. Pozwoliłem zarejestrować się na Waszym forum, ponieważ od jakiegoś czasu zostałem użytkownikiem Corolli e16 i ogólnie trzeba pochwalić, że całkiem fajne , wygodne autko.
Wszystko pięknie prócz jednej dolegliwości, a mianowicie z  transferem kontaktów ze smartfona.
Dodam, że radio zwykłe bez dotyku, bez kamer i tego rodzaju udogodnień, lecz  na płyty CD + USB. Próbowałem już z róznymi telefonami (sam osobiście mam aktualnie s20) i sytuacja wygląda tak, że radio łączy się z telefonem, obsługuje połączenia telefoniczne przyciskiem z kierownicy jak i można odtwarzać pliki z telefonu w głośnikach samochodu . Tutaj jest ok.
Problem jedynie taki, że nie pobiera kontaktów i za każdy razem pojawia się komunikat transfer failed.
Obecnie bluetooth jest ustawiony na automatyczny więc jak tylko wsiadam do samochodu, to najpierw wykrywa telefon, łączy się z nim bez problemu, ale gdy chwilę później przymierza się do pobierania kontaktów, to jest wspomniana informacja transfer failed.
Doradźcie proszę jak temu zaradzić. Dodam jedynie, że dokładnie tak samo miała moja bratanica w nowej toyocie yaris i choć obecnie w końcu zastartowało jej i ma pobrane kontakty, to mówiła, że długi czas miała taki sam problem jak u mnie i sama nie wie, w jaki sposób ostatecznie te kontakty zostały pobrane.
Proszę o porady jeśli ktoś miał taką sytuację i wie jak pomóc.
Jeśli chodzi o mój smartfon, to zresetowałem w nim wszystkie ustawienia do fabrycznych, myśląc,że może tutaj jest jakaś przeszkoda, jednak gdy próbowałem z innymi tel., to z żadnego tel.transfer kontaktów nie wystartował.

Pozdrawiam

Offline krzymal1

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla 1.8 H
Odp: Nie przenosi kontaktów z tel do radia
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2022, 14:19:52 »
mam to samo z iphone 13 - nawet ze 2 razy wciągnęło kontakty i historię połączeń, ale potem znowu nie aktualizowało tej historii. nie mam pojęcia o co chodzi, w telefonie już zmieniałem wszystko co się da....

rozwiązałeś jakoś ten problem?

Offline diagoras

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2022, 14:31:10 »
Tak.
Wywaliłem radio i kupiłem używane dotykowe też z toyoty (na allegro za 700zł).
Wsadziłem i problem zniknął i ponadto wszystko teraz wygląda premium.
Tamte radio wystawiłem do sprzedaży za 99zł, lecz nikt nie chce więc pewnie wyląduje w piwnicy.

P.s. Byłem w toyocie z tamtym starym radiem i powiedzieli mi, że tak się zdarzało z tymi radiami i trzeba było to na gwarancji zgłaszać. Moduł BT walnięty i tyle ponoć i nie podlega to naprawie.

Offline krzymal1

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2022, 20:07:16 »
Ja właśnie odkryłem ciekawa przypadłość - jako że na ręku noszę smartwatch Huawei to rozlaczylem się z nim i połączyłem się na nowo z samochodem - o dziwo w opcjach bluetooth na iPhone pojawiło się menu "synchronizuj lontakty."i wszystko inne z tym związane i wszystko ładnie się zaktualizowało,włącznie z historią połączeń.
Jak już smartwatch połączyłem na nowo to toyota znowu przestała mieć dostęp do aktualizacji kontaktów/listy połączeń...

Dziwne...ciezkoi uwierzyć żeby iPhone pozwalał na udostępnianie tych rzeczy tylko do jednego urządzenia a jak podłączanie inne to już uniemożliwiał synchronizacje

Offline diagoras

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marca 2022, 22:35:01 »
Dziwne...ciezkoi uwierzyć
A ja myślę, że nie tyle dziwne, co toyota po prostu schodzi na psy i trzeba to w końcu powiedzieć jasno, że obecne toyoty produkowane w Turcji, to już nie te same Toyoty, które obecnym pojazdom wypracowały prestiż i markę ;(  Cena jedynie została zbyt wysoka, bo rzekomo jadą na swojej bezawaryjności i prestiżu. Tym czasem to jedynie chwyt marketingowy i nie ma co się napalać. Problemy z radiem to jedno Kolego Drogi, ale prócz tego jeszcze mam trudności z lampką podsufitówki, która raz odbija a raz nie (wkurzające mega i ponoć też do zgłoszenia w trakcie gwarancji, bo pierdzieliły się nagminnie więc toyota wymieniała), ponadto ostatnio odpadła nakładka klamki od kierowcy co jest dla mnie nieporozumieniem przy tej marce  auta i cenie.
Niby takie pierdółki, ale jeszcze nigdy wcześniej nie miałem tak awaryjnego auta, by w zdecydowanie krótkim czasie wyskakiwały jakieś dziwne niespodzianki.
Wracając jednak do Twego problemu...
Nie wiem co CI doradzić, ale jedynie mogę się powołać na słowa pracownika serwisu z Toyota w Tychach, który powiedział mi, że toyota nigdy nie była (i nie jest) przewodnikiem jeśli o chodzi o multimedia. Silniki może i ok czy świetne obecnie hybrydy, ale multimedia dziadostwo i jak się uda, tak to działa więc jeśli Tobie coś obecnie nie funkcjonuje jak powinno (tak jak  mnie wcześniej), to widać pech, tandeta lub nie wiadomo jeszcze jak to nazwać.
Poszukaj jeszcze gdzieś na FORUM, bo może ktoś miał podobny problem, a jak nie, to najlepiej umów się z jakimś elektronikiem w TOYOCIE i niech Ci doradzi. Jeśli będzie się dało coś z tym zrobić, to kto jak nie oni powinni pomóc? A jak nie, to jeździć tak i nie myśleć że jest spierdzielone, to nie będzie Cię tak drażniło. Ewentualnie poszukać kogoś kto ma identyczne radio w innym samochodzie i tam spróbować sparować i potestować czy działa to poprawnie i czy tylko u Ciebie występuje problem.
Pozdrawiam, wszystkiego dobrego!

Offline krzymal1

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Marca 2022, 07:49:08 »
dzieki wielkie - po prostu przejde nad tym do porzadku dziennego. moja wersja sie potwierdza - jesli iphone polaczy sie (po wczesniejszym rozlaczeniu zarowno z samochodem jak i smartwatch) najpierw z zegarkiem, to radio podlaczone jako drugie nie umie zsynchronizowac kontaktow i listy polaczen. wystarczy na chwile rozlaczyc sie z zegarkiem i wszystko pieknie zaladowane, mozna zegarek podlczaczyc na nowo.

wiec na logike sprawa wyglada tak ze toyota chce byc zawsze podlaczona jako pierwsza do telefonu :)
co ciekawe- w ciagu dnia jak sobie wsiadam to za kazdym razem lista sie pieknie aktualizuje ale to tylko temu ze caly czas jest taki stan, w ktorym to toyota byla podlaczona jako pierwsza a smartwatch dopiero po niej...

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwietnia 2022, 11:32:29 »
W ustawieniach bluetooth sprawdzcie czy macie zaznaczoną opcję udostępniania kontaktów. Ja tak miałem ostatnio i zaptaszkowanie oraz ponowne sparowanie z radiem rozwiązało problem. Druga rzecz to lista urządzeń kompatybilnych z systemem Toyoty. Taką listę można było znaleźć w internecie i sprawdzić, czy dany tel. będzie współpracował z Radiem. Mój tel, mimo iż nie był na liście, bez problemu połączył się.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl