Mam odpowiedź z centrali.
Nie wyjaśnili kuriozum, bo na rysunku brak hokeja, a opis jakby jego dotyczył. Zapytałem wprost czy to dotyczy z, czy bez hokeja. Nie wyjaśnili też opisu pod rysunkiem, co do chłodzenia czegoś i w jaki sposób to ochrania pieszych. Nie wyjaśnili też, dlaczego w instrukcji na rysunkach nie ma tego hokeja, skoro w aucie fizycznie jest. Odnieśli się jedynie do aerodynamiki.

"Osłona, o której Pan pisze ma znaczenie aerodynamiczne. Zmienia ona ukierunkowanie strugi powietrza.
Nie posiadamy informacji jak dokładnie wpłynie demontaż tego elementu na zachowanie się pojazdu, ponieważ nie prowadzimy tego typu testów. Istnieje możliwość wzrostu poziomu hałasu generowanego przez powietrze pod pojazdem bądź wzrostu zużycia paliwa (w zależności od prędkości jazdy)."
Czyli na innych rynkach może nie być osłony, może być większy hałas i spalanie. A na rynku UE już nie, znowu domniemam jakieś dodatkowe EU przepisy, wymagające montowania tej osłony. Tylko aby wiedzieć czy i jak auto hałasuje, musiały by być wykonane testy. Które dawały by wyniki, na których różnicy wymogi EU mogły by się opierać. Czyli np. bez osłony hałas jest 90dB, a z osłoną już 80dB i wartości z osłoną spełniają przepisy jakieś w EU. Dodatkowo jakieś mniejsze tyci spalanie, bo EU szaleje na punkcie eco. Co tłumaczyło by różnicę w jej montowaniu przez producenta na wybrane rynki. No i w tym upatruję ochronę pieszych, osłona ma ich chronić przed hałasem.

Zadałem kolejne pytania, z których nie ma się jak wykręcić. Chyba że nie odpiszą. Wyczuwam, że nie chcą przyznać się, że na specjalne wymogi EU tylko ta osłona jest montowana. Bo wtedy by wyszło, że to kosmetyka i małe różnice.

To jeszcze mnie dziwi, w stopce pisze "Kapitał zakładowy: 475.000,- PLN", mało jakoś jak na taką firmę.
Niby sport auta są przodem przyklejone do asfaltu, by mniej powietrza leciało pod. Ale Auris-owi daleko do sportu i ogólnie jest jeszcze za wysoki. Domniemam jeszcze, tylko nie wiem jaki tego zakres, że hokej podczas jazdy jednak się odchyla do tyłu. No i powstaje pytanie, czy lepiej powietrze opłynie bez hokeja, czy z hokejem który jest pionowy wstępnie ?