Witam Szanowne grono. Szukam pomocy jak zdemontować poduszkę kierowcy w Yaris 1,33 z 2011 r automat z łopatkami zmiany biegów przy kierownicy. Widzę że jest tylko jeden otwór pod spodem a na filmikach pokazują jeszcze dwa z boku. Czy ktos to juz może demontował i może cos podpowiedzieć .
Pozdrawiam
Witam
Taką masz??
https://allegro.pl/oferta/kierownica-multifunkcyjna-lopatki-yaris-iii-3-2013-5078222417 W tej jet jeden otwór pod zwolnienie zaczepu sprężystego poduszki , jak są dwa pod ramionami to poduszka jest mocowana na śruby - co uważam jest dużo lepszym rozwiązaniem - tak do tej pory było w starych toyotach w wersji japońskiej vin od J corolla E12 czy yaris I , yaris II.
W YII widzę jest to samo co u Ciebie - mam wersję francuską i zdjęcie poduszki zajęło mi dużo więcej czasu jak np w YI czy corolli E12..
Zeby ją wypiąć musisz odsunąć górna cześć obudowy (jest wciskana na gumowych zaczepach, nie powinna być przykręcana) żeby dostać się pd góry do dwóch sprężystych zaczepów, do których niestety ale nie zrobili otworów w plastykowej osłonie jak ten na dole . Jak odchylisz osłonę musisz wcisnąć jeden i drugi i poduszkę pociągnąć do siebie. dolny zaczep wciskasz w 1 kolejności >> poducha będzie jak na zawiasie dół pusci gora bedzie trzymać dopuki jej nie uwolniszz..

) Achaa i odłącz aku bo możesz mieć problem z klaksonem:) i mnie zwierało przy tych ruchach poduszką i wył cały czas...... są tacy co z obawy przed wystrzeleniem poduchy zawsze odłączają zródło zasilania.. jak byłem mały też tak robiłem:))
Takie chusteczkowe to rozwiązanie z poduszką jak ten cały yaris II i III:))