Autor Wątek: Problem z wrzucaniem drugiego biegu  (Przeczytany 14852 razy)

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
  • Samochód:: Urban Cruiser
Problem z wrzucaniem drugiego biegu
« dnia: 26 Stycznia 2022, 16:13:21 »
Witajcie,
jestem posiadaczem Toyoty Urban Cruiser 2009 (silnik 1.33, skrzynia 6).
Ostatnio, właściwie z dnia na dzień, pojawił się problem z wrzucaniem 2 biegu (czytałem wiele tematów na forum, ale nie do końca znalazłem podobny).
Problem objawia się wyłącznie przy zmianie z biegu 1 na 2. Nie ma problemu z przerzucaniem 2 na 1, z 3 na 2 i innymi biegami - mogę przerzucać właściwie palcami.
Objawia się to tak, że w połowie drogi (w miejscu neutralnym) muszę lekko odbić dźwignią w prawo i potem wrócić w lewo wrzucając dwójkę (nie muszę przy tym wciskać ponownie sprzęgła). Po prostej linii kompletnie nie daje rady (chyba, że we wspomnianej redukcji 2->1) - dźwignia jakby zahaczała o coś w miejscu N. Występuje to zarówno podczas jazdy, jak i na postoju przy wyłączonym silniku i zmianie biegów "na sucho" ze sprzęgłem. Sprzęgło wciśnięte do końca.
Sugerowane gdzieniegdzie podciągnięcie pierścienia od wstecznego przy zmianie biegów nie pomaga.

Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną takiego problemu?

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
Odp: Problem z wrzucaniem drugiego biegu
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Stycznia 2022, 21:16:03 »
W starych toyotach jak występował problem z 2 biegiem, o objawach podobnych jak u ciebie, to zazwyczaj oznaczało to zużycie synchronizatora 2 biegu.

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Stycznia 2022, 22:23:29 »

Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną takiego problemu?

A zgrzyta, jak wbijesz ten 2 bieg? 
Te skrzynie 6 biegów są słabe. Sam mam 1.33 i przy 90 tys były już wymieniane łożyska, ale to z powodu hałasowania""
CO do wbijania biegów może jest jakaś regulacja na linkach przy lewarku, bo handlarze jak sprzedają takie z auta z cieżko wbijacymi się biegami zawsze tłumaczą że to pierdoła i trzeba wyregulować na linkach:)).... ale jak pytam dlaczego Pan nie wyregulował to tema się urywa...:))

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Stycznia 2022, 22:31:21 »
Też mi przeszła przez myśl kwestia synchronizatora, ale wydaje mi się, że nie byłoby tego problemu na postoju przy wyłączonym silniku, a jest identyczny. I to przy kilkukrotnych próbach pod rząd (1->2, 2->1), a przecież wtedy chyba zębatki powinny ułożyć się odpowiednio (no chyba, że przestawiają się przy zmianie 2->1).
Ale nie wykluczam.

Nie zgrzyta.

P.S. Po rozgrzaniu silnika problem nie maleje i nie znika.
P.P.S. Problem jest dokładnie w położeniu neutralnym, nie blisko położenia docelowego dwójki.

« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2022, 22:34:56 wysłana przez kar78787878 »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Stycznia 2022, 09:22:17 »
Wsteczny masz do przodu w lewo?

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Stycznia 2022, 09:58:32 »
Tak.

Czy masz na myśli przyczynę jak na tym filmie?
https://www.youtube.com/watch?v=CpShgMZMRTU

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Stycznia 2022, 10:31:57 »
Coś podobnego - zobacz co sie dzieje w koszyku.
Ewentualnie sciagnij linki ze skrzyni i sprawdz czy dalej się zaciana.

Offline synkopa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Stycznia 2022, 20:05:24 »
Miałem to samo w silniki 1NR-FE. Regulacja linek nic nie dała. Skończyło się remontem skrzyni. Szkoda walki, problem jest w skrzyni.

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Stycznia 2022, 21:10:33 »
 piasta pomiędzy 1-2 biegiem uszkodzona stały temat ,synchronizatory nie siadają ,trzeba obejrzeć resztę pomiędzy 3-4 i 5-6  uszkodzenia są tak małe ,że nie każdy wie na co zwrócić uwagę, przy okazji sprawdzić łożyska i wyregulować napięcie łozysk podkładkami , ale 1 rzecz linki ,tylko wtedy powinien być problem również z pierwszym biegiem pozdr

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Stycznia 2022, 22:18:46 »
Problem z tą piastą wpływa tylko na zmianę biegu z 1 na 2, a przy redukcji z 2 na 1 nie?

Offline mech z toyoty

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2022, 06:49:33 »
 tak ponieważ piasta uszkodzona od strony 2 pozdr

Offline synkopa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2022, 10:14:00 »
W moim przypadku po próbie regulacji linek, natychmiast pojawił się dodatkowo problem z wrzuceniem 4 i 6 biegu. Skrzynia pojechała na warsztat. Wymieniono piasty i łożyska na wałku sprzęgłowym i uszczelniacze półosi. Kontrolę regulacji linek zrobiłem później. Na skrzyni trzeba przestawić "łapkę" przy regulowaniu. Nie było co regulować. Było ok. Teraz chodzi jak należy. 

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2022, 12:19:17 »
Synkopa,
pogubiłem się w jakiej kolejności i co właściwie było remontowane u Ciebie.

Dzwoniłem do Obzun w Łodzi. Pan powiedział, że nie spotkał się z czymś takim, choć była sytuacja z Avensisem, gdzie nie chciał wchodzić drugi bieg, nie opłacało się wymieniać elementów "dwójki" i wstawiono całą skrzynię - problemem była wspomniana przez Mech z toyoty piasta.

Gdyby ktoś znał kogoś obeznanego, kto mógłby zdiagnozować "organoleptycznie" problem, w Skierniewicach, Żyrardowie, Grodzisku Mazowieckim, to byłbym wdzięczny za info.

Offline synkopa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2022, 12:51:53 »
Uporządkujmy więc:
Żona zgłosiła problemy z wbijaniem dwójki. Sprawdziłem i rzeczywiście opór był nie do pokonania. Czasem udawało się wbić po różnych manewrach z lewarkiem.
Zabrałem się za regulacje linki, ale bez rezultatu. Po próbach z dźwigienką serwisową na skrzyni, pojawił się dodatkowo problem z wbiciem 4 i 6 biegu. Auto nie nadawało się do jazdy.
Zdemontowałem skrzynię i wysłałem do MS Trade. Wróciła po dwóch dniach z naprawy. Zamontowałem w 3 godz. i po sprawdzeniu luzu na lince, zwolniłem dźwigienkę serwisową na skrzyni. Biegi wchodzą jak w masełko nóż. Mechanik wymienił to co było odpowiedzialne za problemy z biegami (chyba piasty - nie wiem), zalecił wymianę łożysk na wałku sprzęgłowym (słusznie, jest teraz ciszej) i uszczelniacze na półosiach. Teraz lepiej?

Offline kar78787878

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2022, 13:35:34 »
Lepiej, dziękuję.

Nagrałem jeszcze 2 filmiki obrazujące problem:
https://drive.google.com/drive/folders/1Gc1NvygvOkUTWmb1MiiWkvQgeCPQ-Wz-?usp=sharing
Widać na nich potrzebę delikatne odbicia w prawo w miejscu neutralnego, przed wrzuceniem dwójki.
Ciekaw jestem czy u Ciebie, Synkopa, był faktycznie ten sam problem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl