Autor Wątek: 3 letnie Aygo - rdza  (Przeczytany 5451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miland

• Toyot Leżący
  • *
3 letnie Aygo - rdza
« dnia: 01 Lutego 2022, 17:38:53 »
Na podwoziu na ramie na elementach zawieszenia na śrubach o tłumiku już nie wspomnę na szczęście na blachach na razie nie ma, oczywiście pytałem w serwisie to wydrukowano mi taką informacje że Występowanie warstwy tlenków na powierzchniach elementów układów: napędowego kierowniczego hamulcowego oraz wenotrz komory silnika nie zmniejszają funkcionalnośći tych elementów nie podlega naprawom ani wymianom w ramach gwarancji.
Brawo Toyota takich jaj to jeszcze nie widziałem oby tak dalej :) 3 lata auto w zimę praktycznie po soli nie jeżdżę.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2022, 18:21:37 wysłana przez miland »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: 3 letnie Aygo - rdza
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2022, 08:07:38 »
Na podwoziu na ramie na elementach zawieszenia na śrubach o tłumiku już nie wspomnę na szczęście na blachach na razie nie ma, oczywiście pytałem w serwisie to wydrukowano mi taką informacje że Występowanie warstwy tlenków na powierzchniach elementów układów: napędowego kierowniczego hamulcowego oraz wenotrz komory silnika nie zmniejszają funkcionalnośći tych elementów nie podlega naprawom ani wymianom w ramach gwarancji.
Brawo Toyota takich jaj to jeszcze nie widziałem oby tak dalej :) 3 lata auto w zimę praktycznie po soli nie jeżdżę.
Zacznij od wklejenia zdjęć bo trzeba Ci wierzyć na słowo a trudno to robić bo terminologia użyta w Twoim poście świadczy o tym że z wiedzą motoryzacyjna masz trochę na bakier. Więc może jest rdza a może nalot albo bród. Tylko nie pisz że to jest oczywiste bo słuchałem już takich co mieli dziury w progach i dalej rdzy w/g nich nie było i takich dla których usyfione podwozie już było rdzą .

Offline miland

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2022, 08:39:25 »
Według serwisu to normalne nazywane jest to warstwą tlenków może się na tym nie znam stąd mój niepokój  bo w innych autach nowych  które miałem wcześniej tego nie było a może nie zauważyłem. Dlatego napisałem ten post jak jest u was i czy to jest normalne ? Niektórzy mówią że mam garaż wyłożony styropianem i że działa to jak izoterma nie odparowywuje wilgoć i takie auto będzie szybciej rdzewieć .
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2022, 08:49:18 wysłana przez miland »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2022, 09:39:32 »
Według serwisu to normalne nazywane

Oczywiście że nalot koloru rdzawego na elementach zawieszenia, podwozia, wahaczach, belce itp... w naszych warunkach klimatycznych i drogowych (zwłaszcza sypanie soli zima) to normalna rzecz.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2022, 09:43:30 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2022, 09:42:03 »
Niektórzy mówią że mam garaż wyłożony styropianem i że działa to jak izoterma nie odparowywuje wilgoć i takie auto będzie szybciej rdzewieć .
Co za głupoty. Przede wszystkim styropian nie jest izolatorem od wilgoci, włóż go do wiadra, przyłóż cegłę a zobaczysz następnego dnia ile wody wchłonął. Gdybyś auto folią przykrywał albo gumowana plandeką to owszem.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2022, 12:10:55 »
Brawo Toyota takich jaj to jeszcze nie widziałem oby tak dalej :) 3 lata auto w zimę praktycznie po soli nie jeżdżę

Według serwisu to normalne nazywane jest to warstwą tlenków może się na tym nie znam stąd mój niepokój  bo w innych autach nowych  które miałem wcześniej tego nie było a może nie zauważyłem. Dlatego napisałem ten post jak jest u was i czy to jest normalne ? Niektórzy mówią że mam garaż wyłożony styropianem i że działa to jak izoterma nie odparowywuje wilgoć i takie auto będzie szybciej rdzewieć .

Tylko że w pierwszym poście już określiłeś miejsce i kompetencje pracowników Toyoty nie mając bladego pojęcia o czym piszesz.
Sądzę że zdjęcia dużo by wyjaśniły komu trzeba bić brawo czy Toyocie czy klientowi.

Co za głupoty. Przede wszystkim styropian nie jest izolatorem od wilgoci, włóż go do wiadra, przyłóż cegłę a zobaczysz następnego dnia ile wody wchłonął. Gdybyś auto folią przykrywał albo gumowana plandeką to owszem.

Nie do końca głupoty bo chodzi tak naprawdę o wentylację. Niestety często się o tym zapomina a potem można się zdziwić.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2022, 12:41:45 »
Nie wiem, ja trzymam samochody w garażu znajdującym się w domu oraz w garażu wolnostojącym murowanym ocieplonym styropianem i nie mam takich problemów. Mój znajomy w 3mieście ma garaż typu blaszak docieplony styropianem i nie ma problemów z korozją.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2022, 12:44:27 »
3 lata auto w zimę praktycznie po soli nie jeżdżę.
Nie jeździsz w ogóle autem zimą? Parkujesz 6 miesięcy w garażu? Sól sypią w całej Polsce i tylko wydaje Ci się, że nie jeździsz drogami, gdzie nie sypią soli, stawiasz nieprawdziwe lub nierealne tezy.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2022, 08:28:31 »
Nie wiem, ja trzymam samochody w garażu znajdującym się w domu oraz w garażu wolnostojącym murowanym ocieplonym styropianem i nie mam takich problemów. Mój znajomy w 3mieście ma garaż typu blaszak docieplony styropianem i nie ma problemów z korozją.
Ok. Zgoda tylko że tu nic nie wiadomo bo to że w/g Ciebie nic się nie dzieje to nie oznacza że miałoby taki sam odbiór pana z ajgo na "ramie" jak napisał :-)

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2022, 15:20:20 »
No tak, na ramie wszystko możliwe :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2022, 17:11:51 »
Nie wiem czy wiecie, ale popularne "sanki" "trawers" to  rama pomocnicza, więc rama

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl