Autor Wątek: Przegląd  (Przeczytany 7122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Przegląd
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Marca 2022, 23:59:29 »
Jeden rabin powie tak, drugi powie inaczej .

Najważniejszym plusem względem innych marek to interwał co 15 tys . Jeżdżąc po mieście 50/50 jeździsz w trybie EV 50% czyli silnik spalinowy ma nowy olej co 7500 km . Czy zalejesz 0w16 czy 5w30 jeden chuu tak naprawdę . Miałem aurisa 250 tys km który jeździł od 3 wymiany na motulu 5w30 i chodził jak zegarek, teraz mam corollę która od nowości ma zalane 0w16 ale zmieniłem go na motul hybrid 0w16 . Nie mam zamiaru zmieniać lepkości bo po co ? W instrukcji jak byk pisze , że możesz zalać 0w20 , 5w30 ALE przy kolejnej wymianie należy powrócić do 0w16. Na YT wiele filmików użytkowników jest ale są to głównie ciepłe Stany gdzie królują priusy . Nie zapomnijmy , że te silniki w jakimś stopniu są inaczej już wykonane ( poprawiane ) choćby EGR który był bolączką w Auris / Prius .

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Wytłumacz to Rademenes-owi.
Dał by się pokroić że 0W16 po rozcieńczeniu paliwem będzie 0W4 i silnik na pewno się zatrze.   :grin:
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Marca 2022, 07:30:46 »
Zdecydowałem, że pojadę na przegląd z własnym olejem. Kupiłem Motul 0w16. Dzwoniłem jeszcze do kilku serwisów i wszędzie wygląda to tak samo. 1050 zł za przegląd z materiałami - w tym olej 0w20. Muszę powiedzieć, że nie podoba mi się to wciskanie przez ASO innego oleju niż zaleca producent. Mam nieodparte wrażenie, że jest to podyktowane tylko i wyłącznie większym zarobkiem na takim oleju.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Marca 2022, 09:23:04 »
Zdecydowałem, że pojadę na przegląd z własnym olejem. Kupiłem Motul 0w16. Dzwoniłem jeszcze do kilku serwisów i wszędzie wygląda to tak samo. 1050 zł za przegląd z materiałami - w tym olej 0w20. Muszę powiedzieć, że nie podoba mi się to wciskanie przez ASO innego oleju niż zaleca producent. Mam nieodparte wrażenie, że jest to podyktowane tylko i wyłącznie większym zarobkiem na takim oleju.
Zrobiłem tak samo i zabrałem własny olej z tym, że Liqui Moly 0w20. Używam tych olejów od lat też w innych samochodach i sprawują się bardzo dobrze. Serwis nie miał nic przeciwko dostarczeniu własnego oleju lecz zaproponowali zatrzymanie dowodu zakupu tego oleju na wszelki wypadek bo samochód mam jeszcze na gwarancji ponad rok. Tak też zrobiłem i też nie mam zamiaru przepłacać za olej oryginał w serwisie.
3miasto duże i małe :-)

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Marca 2022, 07:26:11 »
Co do zatrzymania dowodu zakupu to lekki żart . To ich obowiązkiem jest sprawdzić czy produkt nie jest otwierany oraz sprawdzić czy specyfikacja jest w pełni zgodna z normami przyjętymi dla tego silnika . Oni podpisują się niejako pod tym , że nie zrywają gwarancji z powodu błędnie zalanego oleju

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marca 2022, 19:36:51 »
Co do zatrzymania dowodu zakupu to lekki żart . To ich obowiązkiem jest sprawdzić czy produkt nie jest otwierany oraz sprawdzić czy specyfikacja jest w pełni zgodna z normami przyjętymi dla tego silnika . Oni podpisują się niejako pod tym , że nie zrywają gwarancji z powodu błędnie zalanego oleju

a w jaki sposób są w stanie sprawdzić czy produkt jest oryginalny i spełnia specyfikację?
Musieliby za każdym razem oddać próbkę do analizy i na wtedy określać czy się nadaj czy nie. Częściowo jestem w stanie to zrozumieć, szczególnie jeżeli chodzi o tak kluczowe rzeczy jak olej.
Dajesz swoje materiały i bierzesz za nie odpowiedzialność.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Marca 2022, 19:34:32 »
Polecam sprawdzać koszt wymiany filtra kabinowego.
Generalnie samemu można go kupić (30-60pln w zależności od wersji i producenta) i wymienić w 2 minuty.

Offline AJB

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 1.2
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Marca 2022, 09:18:14 »
Czy przystąpienie do programu lojalnościowego Toyota More daje jakieś realne korzyści przy przeglądach samochodu ?

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Marca 2022, 11:16:19 »
Daje. Zbierając punkty możesz je później wykorzystać do zniżki na przegląd lub później na kupno nowego auta albo innych akcesoriów. Z tego programu mam prawie 1000 zł zniżki na zakup nowego auta i prawie 500 zł gdybym chciał obniżyć cenę za przegląd.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Marca 2022, 17:34:31 »

a w jaki sposób są w stanie sprawdzić czy produkt jest oryginalny i spełnia specyfikację?
Musieliby za każdym razem oddać próbkę do analizy i na wtedy określać czy się nadaj czy nie. Częściowo jestem w stanie to zrozumieć, szczególnie jeżeli chodzi o tak kluczowe rzeczy jak olej.
Dajesz swoje materiały i bierzesz za nie odpowiedzialność.
Jeśli kupujesz w normalnych hurtowniach , a nie na allegro sortując według ceny ryzyko zakupu podrabianego oleju jest wręcz zerowa . U mnie sprawdzili, że jest paragon z normalnej lokalnej hurtowni i oddali z powrotem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl