Autor Wątek: Meta system BLE42 - doświadczenia z użytkowania  (Przeczytany 66192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Meta system BLE42 - doświadczenia z użytkowania
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Kwietnia 2024, 20:46:00 »
Zastosuj pkt 4.2 i do czasu wyprucia z samochodu powinien być spokój

https://autosystemy.eu/download.php?att=125
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline gretz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Kwietnia 2024, 13:33:24 »
System BLE42 to tylko iluzoryczne zabezpieczenie.
Opisuję doświadczenia na podstawie auta i systemu z września 2023 (RAV4) - może w innych jest inaczej.
Pilot BLE komunikuje się z autem po bluetooth a jak wiadomo zasięg BT to w dobrych warunkach ponad 10 metrów i dopóki pilot jest w zasięgu to mimo wyłączonego i zamkniętego auta BLE się nie uzbraja !!!.
Podsumowując - jeżeli masz auto w domu w garażu, na podjeździe bądź pod oknem mieszkania, biura i pilot jest w zasięgu BT to auto jest zabezpieczone tylko fabrycznym zamkiem BLE NIE DZIAŁA !!!.
Ten system montowany w salonach to tylko marketingowe łudzenie nieświadomych klientów że ich auto jest dodatkowo zabezpieczone.
Właśnie jestem na etapie ustaleń z salonem Toyoty, czy jest jakieś inne oprogramowanie do tego badziewia.
Według filmiku na YT zrobionego przez  Toyota Polska System ma działać zupełnie inaczej - uzbraja się chwilę po uzbrojeniu fabrycznego systemu auta (nic nie wspomina się że trzeba od auta odejść na określoną odległość - poza zasięg BT) - a tak nie jest.
Dodatkowo w tym samym filmie  jest informacja, że otrzymujemy 2 piloty BLE (1m 13s filmu) a w rzeczywistości salon przekazuje 1 a 2 jest płatny -więc ktoś się mija z prawdą lub chce dodatkowo zarobić.
Pod spodem link do filmu YT.

https://www.youtube.com/watch?v=YHWgDZQe-ks&t=23s
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 14:03:20 wysłana przez gretz »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Kwietnia 2024, 13:51:28 »
Najpierw warto byłoby sprawdzić możliwości urządzenia, a dopiero potem opluwać - przecież możesz kazać wyregulować czułość / zasięg.
Tak zrobiłem (spec od BLE zmniejszył czułość o 2 stopnie) i system rozbraja się, gdy podchodzę z pilotem na ok. 1 m od auta. Zdarza się nawet czasami, że wsiadam do auta i kontrolka zapala się na stałe dopiero po 3-4 sekundach. Ale wolę tak, niż ustawienie oryginalne na te kilka-kilkanaście metrów.
Co do drugiej pastylki - zamawiając samochód mocno się zdziwiłem, że mam dostać 2 kpl. kluczyków, ale tylko 1 pastylkę, i zażądałem drugiej. Dostałem za darmo jakieś dwa tygodnie po odbiorze auta. I wtedy też poprosiłem o regulację czułości (bo auto w garażu w piwnicy, kluczyki na pierwszym piątrze, a BLE rozbrojony :-))
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 14:13:17 wysłana przez Jacek_63 »

Offline gretz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Kwietnia 2024, 14:11:41 »
Ani instrukcja BLE ani salon nie informują o chociażby możliwości takiej regulacji więc 99,9% klientów jeździ na ustawieniach fabrycznych nieświadomych problemu. Nawet ASO po przedstawieniu problemu odpowiedział że musi sprawdzić czy jest jakaś "możliwość zmiany oprogramowania" więc skoro ASO nie wie o takiej możliwości o której piszesz to sory ale nie wymagaj tego od klienta/użytkownika.
Co do dodatkowego pilota pytałem w 3 ASO w okolicy i każdy oferuje tylko odpłatnie za 400 PLN.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 14:17:15 wysłana przez gretz »

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Kwietnia 2024, 14:22:53 »
Co do regulacji powtarzam - najpierw trzeba sprawdzić/zapytać, a potem dopiero jojczyć. W instrukcji masz w pkt 10. "Adnotacje" jak byk info, że można regulować czułość. I numer kontaktowy na tą okoliczność.
No chyba, że się ma książęce maniery i czeka, aż świat się pokłoni i zapyta, czy Jaśnie Pan by może zechciał...

A co do drugiej pastylki - masz w instrukcji kontakt z serwisem BLE (firma SEMECO +48 22 618 31 31), więc zadzwoń i powiedz, że nie chcą Ci dać darmo drugiej pastylki i wtedy dowiesz się, czy tak ma być, czy może jednak w ASO walą Cię w rogi.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 14:25:29 wysłana przez Jacek_63 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Kwietnia 2024, 14:23:14 »
Było tu o tym i po mailu do tce szybko wydawano drugi pilot. Pewnie i to już ograniczyli...
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Kwietnia 2024, 16:32:39 »
Kurde myślałem, że to tak działa, ale widzę, że też muszę zgłosić się na osłabienie mocy tego nadajnika. U mnie jak klucz leży w domu to też nie blokuje auta BLE, dopiero włożenie do metalowego pojemnika.
Takie zmniejszenie mocy nadajnika wiąże się z rozbieraniem auta, czy mogą to prościej zrobić?
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Kwietnia 2024, 20:49:58 »
Fachowiec musi się dostać do centralki.
U mnie zdjął jeden panel deski, podpiął się laptopem i po kilku kliknięciach było zrobione. Montaż zdjętego elementu deski i gotowe. Razem jakieś 15 minut.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 20:59:58 wysłana przez Jacek_63 »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Kwietnia 2024, 21:29:47 »
Wszystko fajnie tylko szkoda, że trzeba się wykłócać i objaśniać pracownikom ASO jak działa zabezpieczenie BLE.
Zresztą każdy wie, że to zabezpieczenie, montowane hurtowo jest nic nie warte.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Kwietnia 2024, 21:50:41 »
Nie każdy - ja jakoś o tym nie wiem.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Kwietnia 2024, 22:11:09 »
U mnie zdjął jeden panel deski,

Zdjął jeden panel deski i dostał się do centralki. Sam widzisz ile to jest warte. Tłumaczyć dalej zbędna rzecz.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Kwietnia 2024, 22:17:14 »
Wszystko fajnie tylko szkoda, że trzeba się wykłócać i objaśniać pracownikom ASO jak działa zabezpieczenie BLE.
Zresztą każdy wie, że to zabezpieczenie, montowane hurtowo jest nic nie warte.
@Kuba, toż to dla nich nowość :) Cobre montują ile lat? A dopiero wskazówki @Colina pomogły mi im uzmysłowić, że da się tak ustawić alarm, by jednoczesne zamkniecie bagażnika i drzwi nie kolidowało ze sobą
Mamy dużo szczęścia, że tacy ludzie jak @Colin, @Brtek, @mech z toyoty itd. są z nami...ech, ja się chyba jednak będę żegnał na razie z toyką :( Niby chcę zmiany jak zawsze, a jakoś mi żal
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2024, 23:00:54 wysłana przez Krisman »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Kwietnia 2024, 22:27:24 »
Ale już coś wybrałeś?

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Kwietnia 2024, 22:32:41 »
Zdjął jeden panel deski i dostał się do centralki. Sam widzisz ile to jest warte. Tłumaczyć dalej zbędna rzecz.
To co proponujesz w zamian?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Kwietnia 2024, 23:05:27 »
Ale już coś wybrałeś?
Nie do końca, a klient już się "krystalizuje" na serio. NX,CX60, CRV/ZR-V lub Mazda XC60/CX5/CX30 ;), to raczej końcowa czwórka producentów. Choć żona chce GR-a...RAV4  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl