Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #195 dnia: 29 Sierpnia 2022, 17:27:34 »
Adventure w cenniku jest. Ten konfigurator to jakiś dramat.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #196 dnia: 29 Sierpnia 2022, 17:38:47 »

Powiem szczerze...
Jak tak dalej będzie to wygladało to za swoją za 5-ć lat wezmę więcej niz zapłaciłem.
Co z tego, jak za nową za 5 lat będziesz musiał zapłacić 2×więcej.
Czasy gdy dobra były łatwo dostępne już się skończyły. "Nowy Ład" w wersji światowej.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

trafiony, zatopiony. mam w zwyczaju złośliwie skomentować, tutaj jednak zostawię "as is"..

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #197 dnia: 29 Sierpnia 2022, 18:57:19 »
Ja rozumiem ze podwyżki….No ale bez przesad, przecież te samochody nie są tyle warte. Jeszcze trochę to mało kogo będzie stać na nowe auto…..

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #198 dnia: 29 Sierpnia 2022, 19:59:21 »
Każdy przedmiot warty jest tyle, ile ktoś jest skłonny zapłacić, a jeśli dochodzi do tego "reglamentacja,inflacja, braki itd.", to sam widzisz co się może dziać z ceną ( cukier, gaz, węgiel itp.)

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #199 dnia: 29 Sierpnia 2022, 21:38:33 »
Ja rozumiem ze podwyżki….No ale bez przesad, przecież te samochody nie są tyle warte. Jeszcze trochę to mało kogo będzie stać na nowe auto…..
Zawsze zostanie śmietanka, która auto kupi. Na razie pomimo podwyżek popyt przewyższa podarz, niby na auta czeka się długo, ale prawie każdy producent miał rekordowy styczeń (w tym lamborghini, które miało najwięcej sprzedanych aut w historii).
Najbardziej to uderza w klasę średnią, ja w grudniu oglądałem Q5 i A6, moja kuzynka x2 m35i, ja skończyłem z rav4, ona wzięła tucsona dostępnego od ręki.
Wiem, że są przedsiębiorcy, którzy mają teraz ciężko, bo jest duża konkurencja, ale lekarze, czy prawnicy, w tym roku robili już po kilka podwyżek, każda na tyle procent, co ja dostałem przy awansie. Ich inflacja nie boli.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #200 dnia: 30 Sierpnia 2022, 08:34:54 »
Jak najbardziej zgoda, zawsze jest grupa, która zarabia dobrze (nawet w czasie recesji). Np. teraz spada liczba budowanych mieszkań, ale nad morzem jest boom, bo ci co mają pieniądze, inwestują właśnie nad morzem. . Kryzys oznacza tyle, że trudniej Kowalskiemu dostać kredyt. Ilość gotówki na rynku może być taka sama, albo i coraz większa. I choć globalnie sprzedaż samochodów siadła (pierwsze półrocze 2022 w porównaniu z analogicznym okresem 2021), to może się okazać, że niektóre modele sprzedają się o wiele lepiej, bo zmieniła im się grupa odbiorców. Jak było wspominane wiele razy – koncerny samochodowe wolą sprzedawać mniej, ale droższych samochodów. I tego trendu nie zatrzymamy. Lepiej sprzedać 2 samochody po 200 tys niż 4 po 100, więcej droższych części, więcej możliwości do zepsucia, a mniej klientów. Do tego są to klienci z grubszym portfelem. Idziemy w stronę abonamentów samochodowych (chyba pierwsze bmw testuje opłaty abonamentowe za podgrzewane fotele).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #201 dnia: 30 Sierpnia 2022, 09:05:38 »
Paradoksalnie, jeżeli wojna na Ukrainie nie skończy się szybko, albo jeżeli Świat nie przestawi się sprawnie na paliwa spoza Rosji, to czeka nas recesja nie tylko w budownictwie, ale wszędzie. Gazem i węglem są opalane wszystkie firmy produkcyjne. A jak produkcja przestanie być opłacalna, firmy będą się zwalniać i ludzi nie będzie stać nie tylko na samochody, ale i na jedzenie. Oby ten scenariusz się nie spełnił, ale fajnie to nie wygląda.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #202 dnia: 30 Sierpnia 2022, 17:45:54 »
to efekt nadmiernie nakręconej banki kredytowo-lizingowej; wiele osób, zwłaszcza stosunkowo młodych, "kupowało" rzeczy na które ich po prostu jeszcze nie stać. powstała potężna branża żyjąca wyłącznie z pośrednictwa, tymczasem to produkcja oraz usługi generują wzrost i dobrobyt. już pandemia obnażyła ten proceder, zaś putin idąc za ciosem, postanowił dokręcić śrubę w imię osobistych aspiracji. tak ja to widzę..

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #203 dnia: 30 Sierpnia 2022, 18:17:41 »
to efekt nadmiernie nakręconej banki kredytowo-lizingowej; wiele osób, zwłaszcza stosunkowo młodych, "kupowało" rzeczy na które ich po prostu jeszcze nie stać. powstała potężna branża żyjąca wyłącznie z pośrednictwa, tymczasem to produkcja oraz usługi generują wzrost i dobrobyt. już pandemia obnażyła ten proceder, zaś putin idąc za ciosem, postanowił dokręcić śrubę w imię osobistych aspiracji. tak ja to widzę..
Bo kupowanie auta w leasingu, szczególnie jak ktoś kupił przed 2020 rokiem, to była najlepsza ekonomicznie opcja. Nie mrozisz góry gotówki, oprocentowanie było malutkie, a zwiększenie wartości auta wyprzedziło inflację.
Poza tym, skąd założenie, że kogoś nie stać, skoro stać go na spłacanie rat? Ja jestem na tyle młody, że nie zdążyłbym odłożyć na samochód, ale z drugiej strony, raty nie wzruszają mojego budżetu domowego, to co, miałem sobie odmówić, bo nie mam 200k w gotówce?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #204 dnia: 30 Sierpnia 2022, 20:03:41 »
Dla jednych to "mrożenie gotówki", a dla innych czysty zysk. koszt kredytu/leasingu jest na tyle wysoki, że osobiście wolałbym te pieniądze wsadzić w lepsze wyposażenie albo inne (lepsze) auto.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #205 dnia: 30 Sierpnia 2022, 21:53:07 »
Dla jednych to "mrożenie gotówki", a dla innych czysty zysk. koszt kredytu/leasingu jest na tyle wysoki, że osobiście wolałbym te pieniądze wsadzić w lepsze wyposażenie albo inne (lepsze) auto.
To znaczy, że patrzysz na to jak typowy etatowiec, a nie przedsiębiorca.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #206 dnia: 30 Sierpnia 2022, 22:01:26 »

Możesz to rozwinąć?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #207 dnia: 30 Sierpnia 2022, 22:14:25 »

Możesz to rozwinąć?

Najkrócej, znajomy (właściciel 3 sklepów spożywczych) szukał auta i miał gotówkę. Kupił auto w leasing, przez 4 lata dopłacił 10% wartości, a w międzyczasie za kasę na auto otworzył 4 sklep i teraz zamiast kolejnej hondy, wziął bmw. Koszt kredytu gotówkowego na kolejny sklep był 3 razy większy niż leasingu już pomijając stratę czasu na pisanie biznesplanu, którym pani Kasia pracująca 30 lat w banku i tak by wzgardziła i kazała poprawiać.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #208 dnia: 30 Sierpnia 2022, 23:15:18 »
A co powiesz o takiej sytuacji:
Ktoś inwestuje na giełdzie, w funduszach czy na surowcach albo walutach. Obserwując działania naszego rządu na arenie międzynarodowej (i nie tylko), przewiduje, że w najbliższym czasie nasza gospodarka znacząco spowolni, a inflacja będzie rosnąć. Postanawia więc wycofać środki z polskich spółek i wydać je zanim stracą na wartości. 
Oczywiście później wchodzi czynnik, którego ta osoba nie przewidziała, czyli wojna na Ukrainie. To spotęgowało efekt, co dało dodatkowy "zysk".
Czy taka osoba jest przedsiębiorcza, czy trzeba mieć firmę?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #209 dnia: 30 Sierpnia 2022, 23:30:31 »
Ktoś kto inwestuje nie wydaje w takiej sytuacji  pieniędzy tylko zajmuje krótkie pozycje i zarabia na spadkach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl