Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 101534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #90 dnia: 25 Czerwca 2023, 11:35:15 »
- brak oświetlenia z tyłu;
- słaby kąt otwarcia drzwi, co stanowi problem przy wsiadaniu osób w podeszłym wieku;
- brak półki za tylnymi siedzeniami (ta pseudo półka z materiału to tak naprawdę zasłonka dla ewentualnych cennych rzeczy pozostawionych w  bagażniku);
- zegar – zauważyłem, że nie chodzi dokładnie i ciągle mam niedokładne wskazania po kilka minut, a nawet raz opóźnienie wyniosło około 30 minut! Dziwne, że przy wbudowanej karcie SIM nie mogli zapewnić jakiejś programowej stałej synchronizacji czasu.
- Szum powietrza podczas jazdy powyżej 100km/h. Mam wrażenie, że okna są niedomknięte i często to sprawdzam. Co do hałasu silnika mi on osobiście nigdy nie przeszkadzał, nawet przy dużych prędkościach. Raczej delektuję się ciszą jazdy w trybie EV, niż nasłuchuję silnika, a w zasadzie praktycznie cały czas mam włączoną muzykę. W ogóle to te subiektywne odczucia hałasu zależą chyba od tego z jakiego auta się przesiadamy do TYC. Ja przesiadłem się z KIA Picanto 1.0 2008 (po 14 latach użytkowania) a wcześniej z fiata 126P , więc w porównaniu do moich dotychczas posiadanych aut TYC jest cichuteńka  :-), a lista plusów na korzyść TYC jest nieskończenie długa (te wszystkie systemy bezpieczeństwa i wyposażenie, którego nawet w picanto nie miałem, o maluchu nie wspominając  :-) ).
- brakuje mi możliwości dezaktywacji, a w zasadzie prostego wyciszenia jak już się włączy sygnalizacja niezapięcia pasów. Miałem kilka sytuacji z zakupami na siedzeniu albo problemem z zapięciem gdy komplet pasażerów z tyłu po ciemku (przez wspomniany brak światła z tyłu), a ten narastający dźwięk jest uciążliwy;

-Co do światła z tyłu to i tak w samochodach które posiadałem nie było go.
-Kąt otwarcia drzwi też mi nie przeszkadza bo mój osobisty to 3 drzwiowy więc wsadzanie dzieci to katorga. Szczególnie dla mnie jak muszę im zapiąć pas a mam ponad 190 cm i 100kg wagi. W innym samochodzie szczególnie na parkinach zawsze wsadzam dzieci mając jeszcze mniejszy kąt.
-Moje wszystkie samochody były bardzo głośne nawet zaraz po odpaleniu samochodu, jestem przyzwyczajony do hałasu. Może problem mają ci co wsiadają z aut premium do TYC.

Napiszcie mi jak z akumulatorem bo wyczytałem sporo opinii, że jak auta nie używamy z 2 dni to już nie odpali. To są przypadki losowe czy mieliście też ten problem?. Z tego co czytałem to problem mają samochody bezkluczykowe.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #91 dnia: 26 Czerwca 2023, 10:42:51 »
Napiszcie mi jak z akumulatorem bo wyczytałem sporo opinii, że jak auta nie używamy z 2 dni to już nie odpali. To są przypadki losowe czy mieliście też ten problem?. Z tego co czytałem to problem mają samochody bezkluczykowe.

Nie miałem żadnych problemów z odpaleniem auta. Dwa dni wydaje mi się mało prawdopodobne a jeśli taki przypadek nastąpi to wg mnie kwalifikuje się ewidentnie do naprawy w ramach gwarancji/rękojmi.

Będąc w temacie kolejne

plusy:
+ tempomat i jego działanie
+ spalanie przy założeniu że nie traktujemy auta jak rajdówki
+ fotele - na próbnej jeździe prawdopodobnie usiądziecie w wyższej wersji wyposażenia. Przesiadka do Comfort i na początku reakcja: "O! Tamte były jakieś lepsze, bardziej wypasione..." ale wg mnie są OK i bardzo wygodne. Szkoda że Comfort+Tech+Style daje regulacje podparcia odcinka lędźwiowego tylko u kierowcy.

minusy:
- sposób wymiany żarówek podsufitki kierowcy i brak jego opisu w instrukcji. Jeśli przepalą się Wam klasyczne W5W tam zamontowane lub zapragniecie ich wymiany na inne, pierwsze podejście do tej czynności będzie kosztować sporo nerwów ;)
- wykładziny w przestrzeniach na nogi kierowcy i pasażera - boki przy konsoli centralnej, pasowanie i jakość niczym z najtańszego chińczyka
- dywaniki toyota, gumowe na tył - kompletnie bez sensu, są krótkie i nie chronią wykładziny pod przednimi fotelami. Ja dostałem je za darmo ale kupno kupno w ich w cenie jaką życzy sobie Toyota lub wydanie na nie punktów/bonusu zakupowego jest kompletnie nieopłacalne

Offline zolek

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #92 dnia: 26 Czerwca 2023, 11:53:13 »
Szkoda że Comfort+Tech+Style daje regulacje podparcia odcinka lędźwiowego tylko u kierowcy.
W pierwszych wersjach nie było (ja nie mam) takiej opcji w pakiecie Tech, więc i tak wygrałeś.  Co do akumulatora 12V również nie miałem problemów choć zdarzały się przestoje max 8 dni oraz krótkie odcinki jazdy. I bardzo się zdziwiłem, że jest pod tylnym siedzeniem. Przy takim umiejscowieniu z założenia powinien działać bezawaryjnie, a kierowca może zapomnieć o jego istnieniu, ale poczytałem trochę o tym temacie i wiem, że tak nie jest.

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 26 Czerwca 2023, 16:12:14 »

Samochód stał tydzień w garażu, odpalił bez problemu. Pisałem już wcześniej, że problemem jest bateria w pilocie montowanego alarmu, pada po trzech-czterech miesiącach i nie odpalisz auta. Już dwa razy wymieniałem, a w samochodzie jest zawsze komplet zapasu do alarmu i kluczyka
Co do dywaników, to kupiłem za 180 rok temu na aledrogo, są ok.

https://allegro.pl/oferta/guma-korytka-rant-3cm-t-yaris-cross-hybrid-2021-12931985981

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Czerwca 2023, 08:19:25 »
Moja YC stała prawie miesiąc (0 pardon- wisiała na podnośniku) podczas konserwacji, po czym odpaliła bez żadnych problemów. Mam bezkluczykową.
Co dostępu do akumulatora, to w skrzynce bezpieczników w komorze silnika jest pod czerwoną klapeczką specjalny zacisk do awaryjnego odpalenia np. za pomocą powerbanka lub doładowania aku bez jego wyjmowania. Piloty można wyłączyć w celu oszczędzania baterii. Od Cobry przytrzymać przycisk ok 10s. Wybudzenie raz nacisnąć. Pilot Toyota, trzymając wciśnięty przycisk zamkniętej kłódki, wcisnąć dwa razy przycisk z otwartą kłódką, wybudzenie, wcisnąć dowolny przycisk. Bonus, to wyłączenie pilota Toyoty uniemożliwia kradzież na walizkę.
Pozdrawiam wszystkich.
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Czerwca 2023, 09:12:44 »
Widocznie problem z odpalaniem to jakaś częściowa wada bo przy takiej ilości sprzedanych aut jakby każdy miał problem to zrobiliby akcje z wymianą aku na inny o podobnej mocy albo mocniejszy. U siebie TYC dobrałem kamerę i na filmie z YT z CH-r chłopak mówił, że aku padał mu od kamery która po wyłączeniu samochodu ciągnęła prąd. Zagadam w serwisie żeby ustawili progi poboru żeby zbytnio nie nadwyrężała akumulatora.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 29 Czerwca 2023, 13:36:55 »
U siebie TYC dobrałem kamerę i na filmie z YT z CH-r chłopak mówił, że aku padał mu od kamery która po wyłączeniu samochodu ciągnęła prąd. Zagadam w serwisie żeby ustawili progi poboru żeby zbytnio nie nadwyrężała akumulatora.

Wydaje mi się że to o czym piszesz wiąże się z tzw "trybem parkingowym". Na forach znajdziesz wiele informacji że Toyota w hybrydzie i tryb parkingowy = zły pomysł. Kamera w trybie parkingowym jest kolejnym urządzeniem drenującym akumulator. Ludzie wpadają na pomysły typu usypiania kluczyka aby prąd oszczędzać Ty dokładasz urządzenie pobierające prąd po wyłączeniu silnika...

Bezpieczniejszym pomysłem będzie kamera, niekoniecznie z logo "Toyota" ;-) + tzw. powerbank do wideorejestratorów (nie będzie tani ale powinien być bezpieczniejszy i pewniejszy).

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Czerwca 2023, 13:46:48 »
Kluczyki usypiamy z dwóch powodów:
- drenaż baterii pilota (keyless i alarm), nie aku
- ew. kradzież na walizkę
Robię też tak w swoim Subaru, i nie wymieniałem bateryjki od 5 lat ( co w toyocie jest w strefie marzeń )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Lipca 2023, 10:22:33 »
Nie podobają mi się instrukcje obsługi. Dwie jeśli liczyć instrukcję do zestawu multimedialnego. Ich niekompletność.

Wiedzieliście że dotknięcie wskazań zegarka w prawym górnym rogu wyświetlacza ekranu 9" wyświetli analogowy zegar na całym ekranie? Ja już wiem i to nie z instrukcji  :grin:
Miły dodatek, choć mógłby być nieco ładniejszy.

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Lipca 2023, 12:53:42 »
Ja też nie wiedziałem <zalamka>
Dzięki!
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Lipca 2023, 16:04:37 »
To ciekawe jak łatwo ludzie godzą się np na brak oświetlenia dla kanapy. To jest żenada, która nie powinna mieć miejsca. Albo niech Tojot sprzedaje YC jako samochód dwumiejscowy i w ogóle wypierdzieli kanapę. Zaoszczędzi jeszcze bardziej. Pasy, drzwi odejdą. dopiero oszczędność.

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 11 Lipca 2023, 22:01:07 »
Nie podobają mi się instrukcje obsługi. Dwie jeśli liczyć instrukcję do zestawu multimedialnego. Ich niekompletność.

Wiedzieliście że dotknięcie wskazań zegarka w prawym górnym rogu wyświetlacza ekranu 9" wyświetli analogowy zegar na całym ekranie? Ja już wiem i to nie z instrukcji  :grin:
Miły dodatek, choć mógłby być nieco ładniejszy.

Ja to dostałem papierową instrukcję do "nie hybrydy", gdzie np. akumulator jest pod maską.
Fakt że na maila dostałem poprawną instrukcję w pdf.
Sam pobrałem jeszcze wersje angielskie, tam być może jest o tym zegarku. ;)
Polscy tłumacze często nie tłumaczą zbyt dobrze, choć i tak lepiej niż "automaty".

Kluczyki usypiamy z dwóch powodów:
- drenaż baterii pilota (keyless i alarm), nie aku
- ew. kradzież na walizkę
Robię też tak w swoim Subaru, i nie wymieniałem bateryjki od 5 lat ( co w toyocie jest w strefie marzeń )

W poprzednim Aurisie TS baterię keyless wymieniłem raz jak padła ta od alarmu (proxy).
Potem przez 6 lat nie było takiej potrzeby, a te od proxy padały tak średnio raz na rok (zależy od jakości baterii).
Co ciekawe w YC wymienili mi obie (mimo że o to nie prosiłem) przy przeglądzie.
Dostałem upust 30 zł. :shock:

Co do światła na tylnej kanapie, wszystko zależy od "punktu siedzenia", ja nawet nie wiem czy ten Auruis miał takie oświetlenie?
Mój YC jest dwuosobowy i dzienny, lamp led też nie potrzebuję, te 5tys. wolę wydać na benzynę i inne takie.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 13 Lipca 2023, 09:45:27 »
Co do światła na tylnej kanapie, wszystko zależy od "punktu siedzenia", ja nawet nie wiem czy ten Auruis miał takie oświetlenie?
Mój YC jest dwuosobowy i dzienny, lamp led też nie potrzebuję, te 5tys. wolę wydać na benzynę i inne takie.

Ja także używam YC jedno ewentualnie dwuosobowo i teoretycznie nie potrzebuję oświetlenia z tyłu. Musze jednak przyznać że wersja Style z ciemnymi szybami, czarną podsufitką i ciemną tapicerką nie ułatwia wyjmowania w nocy bagażu zostawionego na tylnym siedzeniu. Szkoda że Toyota zaoszczędziła na takim drobiazgu. Np. Yaris II posiadał dodatkową lampkę w centralnej części podsufitki - nie wiem czy był to standard w każdym YII gdyż miałem wersję Sol.

W Crossie przeszkadza mi jakość oświetlenia bagażnika oraz górne oświetlenie dla kierowcy i pasażera. To akurat łatwo poprawić wymieniając klasyczne żarówki W5W na inne np. led. Taka operacja w wypadku bagażnika jest banalnie prosta.
Oświetlenie w kabinie wymaga nieco więcej wprawy - oprawa lampek trzyma się na trzech klipsach/zatrzaskach. To akurat duży błąd ze strony konstruktorów. Wiem, że w większości przypadków W5W tam umieszczone będą świecić latami ale jeśli użytkownik będzie miał pecha to przy samodzielnej wymianie współczuje właścicielowi bez choć minimalnego talentu mechanika-amatora.

Oczywiście można dokupić przenośną lampkę, ale ja nie chcę zawracać sobie głowy kwestiami typu dbanie o stan baterii lub ładowanie wewnętrznego akumulatora. 

Myślałem o dołożeniu światła nad tylną kanapą i podpięcia go pod oświetlenie kierowcy/pasażera ale nie chyba nie chce mi się wycinać otworu w podsufitce lub panelu pod anteną dachową.

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 19 Lipca 2023, 14:43:02 »

Nie 5 tys, tylko 5 Euro. Przy produkcji masowej wielkości YC koszt żarówek LED, wiązki, lampki to będzie 5 Euro. Jakby podnieśli o tyle cenę, to kto by to zauważył? Ale zdarliśmy z klientów za tę lampkę i LED-y ;) Niech sobie wezmą i 50 Euro i nie robią wiochy.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #104 dnia: 19 Lipca 2023, 15:33:58 »
Przy produkcji strzelam miliona sztuk to się robi z tego 5 milionów EUR
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl