Ok. Podsumowanie, bo dzisiaj zaczęło w miarę stabilnie chodzić.
Wiele startów/stopów, też celowych i tylko raz coś mielił dłużej, ale z 8-10 prób i każda z sukcesem, a tyle mnie urządza

.
AAW Companion app (bold dla ustawień innych niż standardowe):
- Najnowsza wersja z Google Play
-
W AAW wgrany soft 2.0.0-
USB Mode: MTP with retry Dawniej działałem na MTP force restart, spróbowałem retry i chodzi dobrze - zostaję.
- Passthrough: Disabled (zależy mi na zmienionym DPI, stąd staram się, by pracować na disabled)
-
Wifi Settings: Polska, Hotspot, 5 GHz, Auto- Start/Stop: Disabled
- Wifi connect timeout: 20000 (myślę, czy nie skrócić do 10000-15000 ms, może poprawi czasy przy problematycznych połączeniach - wcześniej odpuści i spróbuje na nowo)
- VAGina crash fix: Disabled (mamy Toyotę, to żadnego picowania błędów VW nie trzeba aktywować;P)
-
Change DPI: 110 (widać jedną apkę na ekranie, ale wszystko jest bardziej zagęszczone, nie mam potrzeby widzenia okładek ze Spotify)
- Remove tap restriction: Disabled
- Disable media sink: Disabled
- Disable TTS sink: Disabled
- Auto video focus: Disabled
- Dongle mode: Disabled (jeździłem na tym kilka razy, ale nie poprawiło jakości pracy)
- Developer mode: Disabled
Ponadto wczoraj trochę grzebałem na stronie AAW, XDA i znalazłem parę tipów dot. samych ustawień AA w telefonie.
Ustawienia ogólne Android Auto (telefon, wypisałem tylko te, które cokolwiek znaczą, nie wszystko ja leci)
Ograniczaj Wifi: off
Samochody z połaczeniem: ustawione koniecznie
Dodaj nowe samochody do Android Auto (enabled) - dziwne, bo dzisiaj mam 2 auta Toyota wpisane na liście, wczoraj był jeden...
Mapy - tryb dzienny/nocny: Automatyczny, gdzieś pisali na necie, że dark mode (nocny) na stałe powodował u kogoś dziwną pracę AAW (nie potwierdzam u mnie).
Automatycznie uruchamiaj AA -
Zawsze (było dawniej domyślnie - czyli decyduje samochód)
Uruchamiaj AA bez odblokowania telefonu: enabled
Automatycznie włączaj muzykę: enabled
Wszelkie OK Google mam wyłączone, więc nie potwierdzę jaki to ma wpływ (nie toleruje słuchania 24/7 przez G).
Pogoda: enabled
Położenie fotela kierowcy:
po lewej 
Automatyczne uruchomienie:
enabled, wykrywanie wyjęcia z kieszeni/torby:
disabled - chcę, by AA się łączyło nawet w kieszeni, urządzenia uruchamiające:
Toyota TouchUżyj bluetooth: disabled (włącz BT, gdy działa AA)
Ekran włączony: Zawsze włączony
Włącz projekcję bezprzewodową: enabled
Analiticsa mam wyłączonego, bo po co

W ustawieniach programisty (10x na wersji softu AA i pojawi się opcja programisty):
Dodaj projekcję bezprzewodową do ustawień: enabled
Reszta na off
Łączy się bardzo szybko, co każde wysiadanie i niedługo wsiadanie rusza w 20 max 30s.
Problem był jak mój telefon zamulił, zwolnił, przeciążył się czymś, wtedy natychmiast wszystko przerywa i powrót był dłuższy do życia, ale że telefony wymieniam jak się zepsują, a nie jak mają 1 czy 2 lata, to muszę z tym żyć

.