Autor Wątek: Klimatyzacja - profilaktyka.  (Przeczytany 3505 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Klimatyzacja - profilaktyka.
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Maja 2022, 08:51:49 »
https://allegro.pl/oferta/generator-ozonu-ozonator-minutnik-czasomierz-o3-10069659111

Ja kupiłem se taki. Czytałem opinie, są pozytywne. Czekam na dostawę. To mój pierwszy ozonator, zobaczymy, jak będzie działał. Wydajność 400 mg/h, zamiast, jak ten twój, 20000 mg/h, co nadaje się do przemysłowej hali 300 m2.
Zamiast opinii tych którzy kupili poczytajcie co na ten temat piszą fachowcy. Ten który kupiłeś raczej nie nie spełni swojej roli. To zabawka.
A możesz mi podesłać przykładowy link np. Z allegro do takiego ozonatora?
https://allegro.pl/oferta/generator-ozonu-ozonator-20-000-mg-h-czasomierz-10904892024
Takie coś by podeszło?
Ten ma dobre parametry, a jest cholernie tani. Ciekawe czy te parametry są tylko"papierowe", czy rzeczywiste.
Ja kilka lat temu kupiłem taki (widzę że cena przez ten czas nie urosła)
https://allegro.pl/kategoria/obsluga-klimatyzacji-generatory-ozonu-259611?string=alicja
Co do samego ozonowania. Wiedzę pozyskałem na stronach serwisów klimatyzacji.
Powinno być tak:
- wyjęty filtr kabinowy
- dmuchawa (nie żadna klima) w obiegu zamkniętym dmucha na maksa i na najniżej temperaturze.
- przy ozonatorze 7-10 mg/h wystarczy 15-20 minut. Ja ustawiam na 30 min. Ozonuję raz w roku
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Redsik

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS HYBRYDA
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Maja 2022, 18:03:17 »
Witam.Ja uzywam tego ozonatora 2-3 razy w roku poniewaz jezdze na taksowce.Schemat ozonowania jest rozny ale wazne aby wyciagnac filtr pylkowy i nowy zalozyc po ozonowaniu.Ozonator na poczatku daje na dywaniku kolo schowka pozniej przekladam na tylną kanape.https://allegro.pl/oferta/generator-ozonu-10000mg-h-ulsonix-airclean-10g-eco-11235589788?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=MDkxZDIyN2MtNDg2Ni00YmUxLTliNmEtNThjOTJhZWM2N2U0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=a108bfe7-bf87-4b5f-84a7-977b84544cae

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Maja 2022, 21:53:29 »
Ten który kupiłeś raczej nie nie spełni swojej roli. To zabawka.

Trochę zabawka, fakt, ale to na próbę, na początek. Przetestuję, zobaczę i w przyszłości podejmę właściwą decyzję. Jak dotychczas ozonator nie był mi nigdy potrzebny, więc tak od razu skoczyć na kilkaset złotych nie chciałem. 40 zł to tyle, co nic. Jak włączę to to i czuć będzie ozon, to na początek wystarczy.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maja 2022, 22:23:34 »
To że poczujesz zapach ozonu o niczym nie świadczy. Cyt. "Oczywiście, korzystając z urządzenia o małej wydajności, poczujemy ozon. Jest on przecież wydzielany. Jednakowoż, nawet kilkunastogodzinne ozonowanie nie przyniesie pożądanego efektu – nieprzyjemne zapachy zostaną tylko tymczasowo zamaskowane. Powrócą następnego dnia. "

Zbyt częste ozonowanie nieodpowiednim ozonatorem może narobić szkód w aucie jak i zaszkodzić zdrowiu. Polecam poczytać na temat ozonowania choćby tutaj: https://www.koronaozon.pl/ozonator/ozonator-samochodowy/

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maja 2022, 23:23:43 »
Dzięki przmor. W takim razie trochę przegiąłem z tym ozonatorem zabawką. Właściwie to ja nie kupiłem tego do Corolli, tylko do starego Peugeota i do starej, cuchnącej wilgocią i grzybem łazienki po rodzicach. Po twoich uwagach to wypróbują go tylko w łazience, szkoda Peugeota na tej wątpliwej jakości sprzęt. Dobrze choć, że cena malutka. Trza będzie to w ogóle wyrzucić  :-( i kupić np. taki, jaki pokazał YogiBabo, bo to polski, nie made in China, ale jak wspomniałem, to nie do Corolli, tylko do łazienki i 21-letniego Peugeota, w którym cuchnie trochę wnętrze. Dobrze czasem mądrzejszego posłuchać :-)
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2022, 23:34:21 wysłana przez fynooh »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Maja 2022, 17:57:28 »
No, i przyszedł ten ozonator i pierwsze wrażenie fatalne. Delikatne i leciutkie pudełeczko, jak zabawka dla dzieci. Miał rację YogiBabo, że to zabawka. Włączyłem to to we wnętrzu peugeota i znów wrażenie fatalne. Głośno pierdzi i drży, a z małej dziurki słabiutko wydobywa się jakieś powietrze o jakimś dziwnym zapachu, co słabo przypomina zjonizowane powietrze. Dawno w liceum mieliśmy jonizator w pracowni fotograficznej, który wydzielał czysty ozon o innym zapachu, taki prawdziwy ozon. Dobrze pamiętam ten zapach. A ten teraz coś tam przypomina ozon, ale jakiś taki o słodkim, cukierkowym zapachu. A i wydajność tego "sprzętu" jest lipna, słabe natężenie tego niby ozonu w peugeocie po 25 minutach pracy. Podsumowując, zabawka do wyrzucenia, to nie mój styl używać takich odpustowych urządzeń. Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby to kupić. Pewnie dlatego, że to pierwszy raz, tak na próbę. 40 złotych można odżałować bez żalu i mam już doświadczenie, żeby takich zabawek na przyszłość unikać. Jak będę potrzebował jonizatora, to tylko taki za ok 500 zł wchodzi w rachubę, jakiejś porządnej firmy, nie no name. Podoba mi się ten, co pokazał w linku YogiBabo. Jeszcze próba w starej łazience, ale już z góry wiem, że to lipa :-(:-(
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2022, 18:11:37 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Maja 2022, 18:45:50 »
Kupić tanio i dobrze to znaczy kupić dwa razy, pierwszy raz tanio a drugi raz dobrze :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Maja 2022, 19:36:53 »
Świetnie to ująłeś, przmor, że mi się humor poprawił :-)
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2022, 19:56:06 wysłana przez fynooh »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Maja 2022, 20:13:23 »
odpisałem na priv, ale nie widzę swojej wiadomości, daj znać czy dostałeś
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl