Autor Wątek: dziwne odgłosy  (Przeczytany 1814 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomek85

• Toyot Leżący
  • *
dziwne odgłosy
« dnia: 25 Maja 2022, 18:42:02 »
Witam piszę ponieważ mam problem z autem ogólnie rano jak ruszam z pod domu i wogole w czasie jazdy słychać w okolicy kierownicy oraz w kabinie dziwne dzwięki jak by puszki się o siebie obijały albo szkło auto posiadam kilka lat na początku tego nie było dopiero niedawno się zaczęło i z dnia na dzień jest coraz gorzej ostatnio nawet w okolicy pedałów nie wiem czy to może być skrzynia albo sprzęgło. Proszę o pomoc w tej sprawie. Zanim pojadę do mechanika to wolałbym wiedzieć co to może być? toyota 2011 r. 1.6 benzyna

Offline Tomek85

• Toyot Leżący
  • *
Odp: dziwne odgłosy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2022, 18:47:02 »
dzwieki pojawiają się głównie przy ruszaniu i przy ruszaniu z większego biegu.  <zalamka>

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2022, 18:47:25 »
Musiałbyś nagrać i przysłać te dźwięki, bo tak na "gębę" to każdy po swojemu opisuje i interpretuje różne dźwięki i nikt ci tu nie trafi z diagnozą w ten sposób, więc albo jedź do mechanika i niech osłucha, albo przyślij tu nagranie dźwięków.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2022, 22:18:07 »
1.
rano jak ruszam

i wogole w czasie jazdy

Czyli stale jak myślę, może z przerwami.

2.

przy ruszaniu z większego biegu

Co masz na myśli, ruszasz z 2 czy 3 ?
Czy chodzi o zmianę kolejnych biegów w czasie jazdy ?

Pomyśl czy te dźwięki nie następują zgodnie z pogorszeniem stanu drogi, jakimiś dziurami, drogi gruntowe lokalne, kiepskiego stanu. Jeśli słyszysz to w kabinie, w okolicy kierownicy, to ja bym się pochylił i sprawdził pod kierownicą. Być może chodzi o jakiś luz na wielowpuście układu kierowniczego. Zazwyczaj jest takie łączenie, tym bardziej przy regulacji kiery, ale i ze względów bezpieczeństwa. Kolokwialnie pochyl się pod plastiki deski i kierownicę, chwyć za pręty od kiery i poruszaj jakoś tam na łączeniach czy krzyżakach. Może usłyszysz to samo.

Postaraj się oddzielić kiedy te dźwięki występują, czy przy operowaniu pedałem sprzęgła, hamulca, czy tylko podczas jazdy po dołkach i kręceniu kierą.

Tu z nagrania może ktoś zgadnie, ale to jak ze słuchaniem silnika po zmianie oleju, każdy inaczej usłyszy. 
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Tomek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2022, 12:00:50 »
Witam czasem jak wcisne sprzęgło to są te odgłosy też zauważyłem że jak skręcam kierownica do końca mocniej uderzę też to słychać, odgłosy napewno pochodza z dołu kierownicy. Wrzucam jeszcze plik z odgłosami może ktoś wie...
https://megawrzuta.pl/download/605dc3ee87c49bb9b020c6f40aa9bcca.html

Z czym może się wiązać bark naprawy takiego uszkodzenia?

Offline Tomek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maja 2022, 12:02:01 »
Sprawdze jeszcze dzisiaj z tą kierownica.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2022, 01:50:24 »
No słuchałem, puszkowy metaliczny odgłos, jakieś drążki kiery odpadają. Chyba jakiś tramwaj też usłyszałem. Obstawiam tłumik, jakaś osłona w niego puka, albo on sam w coś na jego uszach puka, lub zaraz przy silniku. Być może coś jest luźnego i z czasem coraz bardziej puka, bo dalej się luzuje. Może osłona pod silnikiem, ale to platik, inny dźwięk by był. Tak jakby ze zmianami ustawienia silnika to słychać, czyli przyspieszasz, zwalniasz, wtedy silnik w jakimś stopniu się przemieszcza na mocowaniach gumowych. Nie chodzi, tylko przechyla, wychyla. Może osłona tarczy przy kole. Trzeba by wejść pod auto, ktoś w środku by dodawał gazu, no i jeszcze ręką od spodu popukać warto. Musisz udać się na kanał, dobre światło i chęci. Co będzie jak nie naprawisz, w najlepszym przypadku coś odpadnie, a w najgorszym uziemisz auto.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl