Autor Wątek: Charczenie przy przyspieszaniu  (Przeczytany 5887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
Odp: Charczenie przy przyspieszaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Czerwca 2022, 06:30:55 »
Kiedyś w Corolla e12 to mi ta gumowa osłona co idzie od drążka kierownicy do maglownicy się poluzowała przy pedałach i hałasowało,  w Corolla e12 i Avensis t27 jak silnik zimny to burczy i nie wiem czy to jego taka uroda, czy uszczelka łącząca tłumik i katalizator nie przepuszcza? Ogólnie w lato jest głośniej na letnich oponach jak się jedzie po szorstkich asfaltach, wjeżdżając na gładką łatkę nagła cisza. Chrobotać może łożysko w kole, czy przegub wewnętrzny, uszczelki w drzwiach znany problem, ale to się do środka uszczelki wkłada są filmiki na YouTube.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2022, 06:36:25 wysłana przez piotr_the »
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:47:30 »
Dlatego warto zanurkować pod kierę, pozglądać tam jak i poruszać.

Co do uszczelek w drzwiach, u mnie po sprowadzeniu, ich wyczyszczenie zajęło mi z 3h. Fibra, woda z płynem i na koniec jakiś natłuszczacz z osłonowym działaniem. No bo nikt nie patrzy tam. Mycie z zewnątrz, sprzątanie w środku, a w około drzwi kupa syfu. Chodzi mi o to co widać po otwarciu drzwi, dookoła drzwi, ale i budy. Najlepiej było od góry nad szybami i u góry uszczelki kufra, kupa brei na której mech mógłby urosnąć. Teraz raz w roku po zimie przelecę i super. Sam syf może coś powodować, a może i jakoś odkształcać uszczelki, ja mam czyste, kształtne i sprężyste.
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Grzech75

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1,6
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Czerwca 2022, 11:54:02 »
Szanowni, trzeba zamknąć temat. Ogólne podsumowanie:
1) Uszczelki - fakt, przyznaję, to nie była główna przyczyna hałasu, choć doszczelnienie ich wyeliminowało denerwujące odgłosy drogi i nieznośny szum w kabinie przy większych prędkościach.
2) Problem leżał najprawdopodobniej w poluzowanej uszczelce kolumny kierownicy (w przedziale silnika), która była jakby osunięta do dołu. Sądzę, że po przygodzie ze szkodnikiem pod maską coś musiało po niej skakać. Poprawiłem, dałem trytytkę jak przystało na krajowe standardy mechaniki i zmieniłem wszystkie kołki osłony silnika bo większość mam wrażenie nie trzymała. Efekt - pożądana cisza.

Dziękuję Rademenesowi za wszystkie wskazówki i linki - gdyby nie on nie dotarłbym do sedna sprawy, a Cinkowi za cierpliwość. Wszystkim czytającym za porady. Trzymajcie się. Kończę temat.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Czerwca 2022, 02:59:58 »
Bo forum jest od tego i tyle. Wskazówki dostałeś, robotę wykonałeś, mechanik stratny. Temat był złożony jak widać, poruszone było kilka zagadnień co mogą dawać efekty dźwiękowe. Nurkowanie i zglądanie konieczne było, ja to często praktykuje.

Tobie trzeba podziękować za to, że opisałeś sprawę na koniec. Tak powinno być zawsze, tak trzymaj. <brawo>

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Sierpnia 2022, 12:39:46 »
U mnie było podobnie jak pisałem, w serwisie poprawili przelotki bo powypadały tam z okolic drążka kierownicy i jest ok :)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Sierpnia 2022, 13:13:47 »
spodobno że te przelotki to kuny/gryzonie wyciągają :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Sierpnia 2022, 02:23:28 »
Muszę sprawdzić u siebie te przelotki, a gryzoń mi nadgryzł czarne wygłuszenie na dole przegrody, na wysokości filtra oleju. Tak było już po sprowadzeniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl