Autor Wątek: Wibracje podczas przyspieszania  (Przeczytany 19252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
Wibracje podczas przyspieszania
« dnia: 01 Czerwca 2022, 17:21:46 »
Witam i na wstępie się przywitam ze wszystkimi forumowiczami.

Stałem się (nie)szczęśliwym posiadaczem Corolli z 2016 z silnikiem 1.6 132KM. Auto zakupione od dealera Toyota Salon Polska jeden właściciel z przebiegiem 82kkm. W historii serwisowej auta przed zakupem nie było niczego niepokojącego jedyne co zostało w tym czasie wymienione to pompa wody w 2020r. w ASO. Gdy zacząłem użytkować samochód zauważyłem lekkie wibracje podczas przyspieszania tak w zakresie 37~50km/h. Na 100% nie jest to wina opon czy felg bo felgi stalowe opony zima czy alufelgi opony lato ten sam objaw występuje. Nie są to zbyt duże wibracje raz są raz ich niema. I teraz pytanie do was bo samochód jest na gwarancji rocznej od firmy WAGAS S.A i załączam warunki gwarancji co obejmuje.

Teraz pytanie do was jechać z tym do ASO bo mam przeczucie że zaraz coś wymyślą że to i tamto i tego gwarancja nie obejmuje bo to zewnętrza firma  itd.. i zrobią się chore koszta. Mechaników mam zaufanych od kilkunastu lat prawie jak rodzina i zawsze radzili szczerze i cenowo u nich dobrze na tym wychodziłem. Auto zakupione pod koniec marca 2022r. Niby Toyota miała być jakość a tutaj już się zaczynają cyrki a dopiero co uwolniłem się od Opla. ehh chyba mam pecha do samochodów.

« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2022, 17:23:54 wysłana przez SuchyX »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wibracje podczas przyspieszania
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2022, 20:28:09 »
Zadzwoniłem do serwisu Toja i powiedziałem że chcę oddać samochód na gwarancji do sprawdzenia. Pani wzięła ode mnie numer telefonu bo mieli oddzwonić za kilka minut. Czekam już dobrą godzinę na telefon a miało być kilka minut. Jakość Toyota ;-)
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2022, 20:40:48 wysłana przez SuchyX »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwca 2022, 10:45:36 »
Z tym "oddzwanianiem", to wszędzie makabra. (Najgorsze doświadczenia mam z salonem mazdy)
Umawiaj samochód na wizytę, jest jeszcze  coś takiego jak niazgodność towaru z umową/rękojmia, a tu odpowiada sprzedawca. Pewnie to będzie zbieżność lub jakiś luz, ale wtedy  raczej zapłacisz.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwca 2022, 11:56:27 »
Z tą rękojmią to mi nie przejdzie bo auto kupowałem w Toyota Centrum Wrocław a będę jechać do Łodzi bo mieszkam w woj. Łódzkim

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2022, 15:55:59 »
Zadzwoniłem z opierdzielem i jutro mam mieć jazdę próbną z koordynatorem. Na pewno na swój koszt naprawiać nie będę niech mi ustalą co z samochodem i telefon do Wrocławia tam gdzie kupiłem. Będę robić to na rękojmi w końcu od tego ona jest. A i te skrzynie w tych Tojach to też głośne i rzekomo ten typ tak ma.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Czerwca 2022, 16:10:41 »
W silnikach 1,6 występuje boczne bicie koła pasowego  - to może to być taka przyczyna - tutaj na forum było poruszane https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,43332.msg607312.html#msg607312  Temu koledze nawet wymieniono silnik na gwarancji :)

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwca 2022, 16:39:56 »
Wątpię aby to było to bo u mnie wibrację powstają na dopiero od prędkości ok 37km i to nie zależnie od stanu nagrzania silnika. Po nocy jak i rozgrzanym silniku efekt jest ten sam. Ogólnie te tojki to takie coś ostatnio mało dopracowane nawet obroty silnika na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku są tak niskie że na biegu jałowym zaczynam czuć lekkie wibracje które przenoszą się na karoserie.

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwca 2022, 13:23:19 »
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52789.15.html
Witaj w klubie :)
Pytanie czy czujesz wibracje na kierownicy? Bo mi akurat drży kierownica.
Miotam się między skrzynią biegów a kołem pasowym :) Ewidentnie jest to coś w układzie napędowym.
Skrzynia wyje w dużych prędkościach, tak przynajmniej się wydaje bo po wciśnięciu sprzęgła wycie ustaje.
A koło jakby biło niezależnie. Najgorzej na zimnym silniku, wtedy czuć bicie nawet na postoju z wciśniętym sprzęgłem. Po nagrzaniu i przejechaniu jakiegoś dystansu bicie jest mniejsze.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwca 2022, 14:16:21 »
Kierownica u mnie nie wpada w wibracje tylko buda samochodu. Na postoju czy to zaraz po uruchomieniu silnika też wibracji brak. Zobaczymy co dzisiaj powiedzą w ASO i dam wam znać.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwca 2022, 19:07:57 »
Jestem już po wizycie w ASO jeździł nią koordynator i stwierdził że to wina opon fakt mam w rozjechanym stanie w sensie takie już dostałem razem z autem i tak miałem w planach kupić nowe. Zakupię nowe opony i u nich wymienię aby potem nie było pretensji że źle założone czy coś. Wtedy będzie czarno na białym. Teraz mam pytanie bo albo ten cały szpec się pomylił albo ja zgłupiałem. Powiedział że mam nie ten rozmiar opon a te co mam 215/45 R17 a powinno być 225/45 R17 nawet na samochodzie nabite mam 215/45 i podane jakie ciśnienie mam mieć. Więc pewnie się jebnął z E21 a nie z E18 nawet w serwisie w warszawie mi potwierdzili że ten samochód bo sprawdzali po numerach rejestracyjnych ma mieć 215/5 R17 taka jest homologacja na ten samochód.

« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2022, 19:26:57 wysłana przez SuchyX »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2022, 01:13:05 »
Jeżeli silnik drapie w karoserię, to mogą być niesprawny dwumas, ale go chyba nie ma. Zostają jeszcze elementy izolujące silnik od karoserii, to znaczy poduszki silnika i przede wszystkim skrzyni biegów.
Badanie poduszki skrzyni ma słabe strony i lepiej od razu ją wymienić koszt niewielki. jeżeli drgania nie ustaną, to może tu być jakaś ukryta wada silnika. Łożyskowanie i wyważenie wału korbowgo lub inne historie będące słodka tajemnicą poprzedniego właściciela. Samochody pędzone na sprzedaż nie są aż tak głęboko weryfikowane. Liczy się sztuka, a potem jakoś to będzie. Mogą trafić się ulepy, jakich pełno dookoła. Jeżeli wibracje mają związek z jazdą, to może jest zaburzona po dzwonie geometrią samochodu. Warto podjechać do niezależnego dobrego warsztatu i uzyskać gruntowne bardziej obiektywne informacje.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2022, 01:20:57 wysłana przez surrender »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2022, 09:47:40 »
Co do historii auta to jestem pewny wątpię aby salon Toyoty się bawił w ulepy po dzwonię. Mam całą historię serwisową samochodu i jedyne co było robione to pomaga wody w 2020. Auto całe w oryginalne jest wyciągi badań powłok lakierniczych itd. dostałem całą masę papierów do samochodu ale to mniejsza o to. Zmienię opony i dam znać czy pomogło. Co do geometrii to raczej ciężko mi uwierzyć że tylko w określonym zakresie 35-50. Poduszka, przeguby, półosie, opony i coś w zawieszeniu więc jest co sprawdzać.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2022, 09:51:29 wysłana przez SuchyX »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2022, 14:03:01 »
aby salon Toyoty się bawił w ulepy po dzwonię
Niczego nie przesądzam na temat Twojego samochodu, ale dilerzy bawią się i handlują tym co uda im się odkupić a nie wyselekcjonowanymi kryształowymi egzemplarzami. Miejmy nadzieję że w aucie dolega jakaś drobnostka, bo w sprawdzonym aucie takie usterki powinny być wyłapane przed sprzedażą.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2022, 14:07:01 »
Wiesz podczas jazdy testowej tych wibracji nie było tak samo przez jakiś czas po zakupie było okej. No nic jak założę opony to dam znać czy mój problem został rozwiązany. Jak będzie to samo to cisnę dalej ASO dopóki jest gwarancja.

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Czerwca 2022, 10:38:51 »
Czy temat został rozwiązany?
Jeżeli wibracje objawiają się tylko podczas przyśpieszania a przy jeździe ze stałą prędkością ich nie ma, to na 100% nie są to opony.
Ja dalej zmagam się z wibrowaniem silnika co przekłada się na drżenie kierownicy w wyższych prędkościach i wibracje w małych a nawet na postoju.
Najbardziej jest to odczuwalne kiedy np silnik jest zimny i otworze drzwi i złapię za ich koniec. Drzwi tworzą "naturalne" ramię, jakby kamerton, który potęguje te wibracje.
Wciśnięcie sprzęgła nic tu nie pomaga, więc zakładam że nie jest to kwestia skrzyni. Czy ktoś wie jak wygląda łożyskowanie wału w tych silnikach? Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2022, 11:09:16 wysłana przez wojt0000 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl