Autor Wątek: Częste wymuszone wypalanie DPF pytanie  (Przeczytany 11544 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Częste wymuszone wypalanie DPF pytanie
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lipca 2022, 07:46:59 »
Wymuszanie wypalania DPF-a jest uzasadnione jedynie w sytuacji, gdy nie jest w stanie tego zrobić sterownik silnika - filtr zapchał się i samochód wszedł w tryb awaryjny. Jeśli natomiast  silnik tylko informuje za pomocą specjalnej ikonki, żeby pojechać w trasę w celu stworzenia warunków do wypalania DPF-a, to nie należy stosować "jazdy autostradowej". Przeciwnie - najlepsze warunki do wypalania DPF-a powstają w trakcie spokojnej i jednostajnej jazdy z obrotami silnika w granicach 2000 - 2200 obr./min. np. na 4-tym biegu. W sytuacji, gdy sterownik skutecznie aktywuje wypalanie na podstawie wielu zebranych informacji o pracy silnika, techniki jazdy i wielu innych, profilaktyczne wyjazdy na autostradę czy uruchamianie wypalania specjalnymi programami, mijają się z celem. Jazdy autostradowe powodują jedynie, że sadzy i niespalonych w cylindrach węglowodorów tworzy się mniej (powstają lepsze warunki do lepszego spalania węglowodorów w cylindrach), ale jednak tworzą się. Powodują, że okresy między poszczególnymi procesami wypalania uruchamianymi przez sterownik silnika, wydłużają się.
Mój samochód nie ma ikonki, o której piszę wyżej, więc obserwuję w trakcie jazdy chwilowe zużycie ON i widzę, kiedy uruchomiła się procedura wypalania DPF-a. Wówczas rozpoczynam jazdę z obrotami silnika ok. 2000 obr./min i na 4-tym biegu. Po przejechaniu ok. 15 - 20 km, niekiedy 10 km, widzę, kiedy wypalanie zakończyło się - spalanie spadło do 4,5 - 5,5 l/100 km). Bardzo rzadko, gdy wypalanie DPF-a nie zakończyło się przed dojazdem do celu podróży, przedłużam specjalnie jazdę o 5 - 7 km w celu dokończenia wypalania DPF-a.
Okresy pomiędzy poszczególnymi procesami wypalania DPF-a zależą od wielu czynników. Jeśli samochód nie pokazuje ikonki, o której pisze wyżej lub nie wchodzi w tryb awaryjny, to oznacza, że sterownik silnika skutecznie steruje wypalaniem DPF-a. Nie ma się czym przejmować.
Wiele informacji w tym zakresie uzyskałem po przeczytaniu książki, o której napisałem wyżej, oraz w wyniku korespondencji z centralą Toyoty w Polsce łącznie z wykresami. Dziękuję zatrudnionym w niej pracownikom za te informacje.
Był moment, że to ja przekazywałem "prawdę" o procesach wypalania DPF-ów  pracownikom ASO.

PS.
Ja mam silnik 2,2 D-4D 136 KM, w którym jest 5-ty wtrysk., co nie ma wpływu na podstawowe zasady wypalania DPF-a.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2022, 07:52:28 wysłana przez josef »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lipca 2022, 02:29:41 »
@TomekWawa

DPF-owi nie służy miasto strikte, trasa jest lepsza, ale nie wywoła procesu wymuszonego. Albo wydłuży km pomiędzy, albo jeśli akcja wystąpi jednak bo było blisko, to w lepszych warunkach się wypali. Oczywiście powinno być tak, że w trasie mniej tam się syfi (choćby lepsze spalanie mieszanki), ale i więcej redukuje w wolniejszy sposób, niż wymuszona akcja przez sterownik silnika w mieście.

Check jest już problematycznym efektem, znaczy coś nie tak jest w układzie, albo my coś nie tak robimy. U mnie podobno jeszcze dalej był tryb awaryjny, dodatkowo ograniczający prędkość do 80km/h. Nie wiem o tym dokładnie, bo nigdy poza raz check nic nie było. No i wtedy w takich przypadkach jest raczej mus kompem podpiętym wymusić wypalanie.

U mnie przy DSG, początek akcji był wyczuwalny po:
1. Przy większym rpm zmiana biegów, wydawało by się jakby sport został włączony. To znaczy normalna zmiana biegów przy spokojnej jeździe była 2200rpm, a jak akcja to przeciągane to było do chyba 2600rpm.
2. Inny słyszalny, zidentyfikowany po latach świst z tłumika.
Po spalaniu i obrotach nic nie widziałem.

Dodatkowe wtryski to nowsze rozwiązania, wcześniej były dotryski z tych samych pompek. Tylko takie dotryski były pomiędzy cykl normal, ale nie co cykl, tylko co któryś tam.

@josef pierwsze zdanie racja. Nie wiem może nowsze mają ikonę o trasie, kiedyś nie było. Dalej sam pomyśl, jeśli by tak było to co z tymi DPF-ami by się działo w DE, gdzie tam strikte latają tyle co fabryka da i w większości na autostradach. Do tego oni tam dobrze wyliczają i floty zawsze miały ON, więc mega odległości i ilości km raczej na autostradach strikte. No jedno wobec drugiego stoi w opozycji. Jeśli akcję wywołał sterownik, to wymuszanie kompem zbędne. Ale wylot na drogę gdzie można pojechać ileś km jednostajnie, bez świateł, zatrzymywania jest dla powodzenia przebiegu akcji lepsze, od pyrkania i korków w mieście. I to łączy się z tym dalej co piszesz.

Z tym się zgadzam i to wyjaśnia lepszość tras. Takie warunki powodują spadek częstotliwości konieczności wypalania, czyli większe odległości km.

Jazdy autostradowe powodują jedynie, że sadzy i niespalonych w cylindrach węglowodorów tworzy się mniej (powstają lepsze warunki do lepszego spalania węglowodorów w cylindrach), ale jednak tworzą się. Powodują, że okresy między poszczególnymi procesami wypalania uruchamianymi przez sterownik silnika, wydłużają się.

Ja jak wyżej, po dwóch sprawach widziałem kiedy akcja + kasowałem km na pośrednim liczniku i zimą było OK, natomiast latem to zawodziło. Ja podczas akcji, kierowałem się ku wylotowi z miasta, gdzie można te ileś km jednostajnie polecieć. Zmieniałem zmianę biegów na ręczną +/- . wskakiwała 3 zblokowana i trzymałem obroty w okolicy 2800rpm. Zakończenie akcji albo słyszałem, albo zmieniałem na zwykłe DSG i sprawdzałem, czy nadal zrywa wyżej rpm przy zmianie biegów. To był mój sposób na warunki miejskie, podmiejskie. Tras miałem jak na lekarstwo, raz check gdzie czujnik różnicy ciśnień poleciał i nigdy nic więcej, a DPF był od nowości i miał 13lat. Co jeszcze ilość km podczas wypalania zimą była w okolicy 10km, tymczasem latem była loteria, zawsze więcej niż zimą, nawet do 20km. No to auto jakoś nie lubiło lata.

Jeśli wszystko jest sprawne, to okresy zależą od serwowanych warunków. Ktoś ma trasy to dalej, ktoś miasto to bliżej, no taka jest praktyka. Bo w mieście bardziej się tam zbiera syf, a w trasie mniej. Czyli samych wypalań się nie ominie, a jedynie można mieć wpływ na częstotliwość. No ale życia się często nie zmienia, to i warunków też.

Oczywiście jak nie ma lampek to OK, ale ktoś w strikte mieście musi baczniej myśleć o tym (warunki syfienia gorsze, wypalania lipne), tymczasem ten co ma trasy już na spokojnie (warunki mniejszego syfienia, wypalania sprzyjające).

No tak, w ASO jak coś o DPF więcej wiedzą poza sloganami z instrukcji to sukces. Ale i tak z życia wiedzą więcej klienci co postanowili to jakoś sobie fizycznie w głowie rozpracować. Bo warunki zmuszają, obawy, lub przeszłe problemy.

Ja miałem suchy DPF, czy jest różnica pomiędzy tymi co mają specjalny płyn to nie wiem.   

Czyli możemy się z tym zgodzić: ?

0. Akcje wypalania zawsze będą i się ich nie ominie.
1. Trasy mniejsza częstotliwość wypalania.
2. Miasto większa częstotliwość wypalania.
3. Trasy lepsze warunki na wypalanie.
4. Miasto gorsze warunki na wypalanie.
5. Samemu trzeba sobie rozpracować, po czym poznawać początek, koniec akcji. Oraz ile trwa km i co ile km w danych warunkach.
6. Odpowiedni olej, pewne paliwo, bomba na przeczyszczenie do baku co interwał.
7. Nie ignorowanie problemów ze świecami.

« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2022, 02:35:54 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Lipca 2022, 06:33:00 »
Wszystko się zgadza jak wyżej.
1-trasy poza miastem wypalanie automatyczne może raz na 700km
2-miasto, korki, światła, autoamtycznie włączało się co 300km
3-wakacje mniejszy ruch włącza co 400-500km
4-paliwo leje ultimate lub verve, miałem problem z obrotami 1800-2100 na 5, 6 biegu drżenie. Po stosowaniu długotrwałym droższych paliw po około 3000km wszystko wróciło do normy. Pewien serwis mi zalecił i o dziwo poskutkowało (sam nie wierzyłem) po prostu gość powiedział że w tych zwykłych więcej syfu się odkłada i coś w tym jest.
5-zacząlem profilaktycznie stosować liqui molly 2650 do dpf. Może to placebo ale po 1000km mam wrażenie że auto zaczęło pracować znacznie lepiej spalanie zmalało i okresy między wypalaniami dpf znacznie zaczynają się wydłużać.
6-checka jak do tej pory nie miałem odpukać, wszystko na podstawie chwilowego spalania i podwyższonych obr biegu jałowego, średni czas wypalania około 5-8 km.po czym zakończenie procedury i spalania do wartości w okolicach 4-5 l. 
7-do firmy wjechał mi top tec :cheesy: I chyba pokuszę się o przetestowanie  :grin: :grin: :grin:

Przepraszam wszystkich za składnie piszę na kolanie z kalkulatora i całe okienko się rozjeżdża. Z góry też dziękuję wam za obszerne rozwinięcie mojego tematu, czytam na bieżąco. Po całym tygodniu pracy i 80 tel dziennie z pytaniami o spineczki zaślepki i części do zafir a, golfów 3 i wysłuchiwaniem emerytów i ich historii moja głowa mówi dość porą się zresetować :shock:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lipca 2022, 01:37:03 »
Co do paliwa, w tamtym aucie zawsze tankowałem zwykłe ON, na jednej marki stacjach na L. Bak 70L był w tym bardzo pomocny.  :-) Sam wymieniałem filtr paliwa co 2 lata i tylko lekki szary nalot był, nic więcej. Więcej czytałem miernych wypowiedzi o paliwach premium, niż zachwytów. A nawet widziałem gdzieś badanie, że one odejmują jeszcze po kilka koni. Jeśli jest środek przetestowany z przykładami, taniej wychodzi cenowo niż paliwo premium, a jest pewność osobistego dodania go do zwykłego paliwa. To ja to kupuję, wykluczając choćby to, czy coś w tych premium tam jest innego faktycznie dodane.

Poczytaj, dowiesz się o paliwach premium, dodatkach i o praktycznym zastosowaniu tych co stosują.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/paliwa-dyskusja-ogólna.1444/

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dodatki-wspomagające-czyszczenie-dpf-do-paliwa.2705/

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/dodatki-do-on-podnoszenie-jakości-paliwa.383/

Działanie środków można podzielić na dwie grupy:

1. Poprawa tylko jak jest w baku. :-(
2. Dłuższa zmiana po zastosowaniu. :-)

Zawsze też możesz wypróbować olej C3, polecam Mobil 1 5W30 ESP, jeśli podpasuje pod zapisy. Tylko zakup w pewnym miejscu, bo nie warto dla może - 30pln potem się nad czymś zastanawiać.

https://www.mobil.pl/pl-pl/commercial-products/mobil-1-esp-5w30/
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/1-esp-5w-30.2030/

Uczymy się całe życie, wiesz więcej już chyba. Zmian nie ma się co obawiać, to nowe doświadczenia, ale wszystko w granicach rozsądku. Zrobisz jak chcesz, do czego jesteś przekonany. Powodzenia.  :cool:

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Lipca 2022, 02:13:52 »
Jeszcze taki temacik odszukałem, chodzi o ON w oleju, no i inne informacje o DPF.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/znaczne-rozrzedzenie-paliwem-oleju-silnikowego-jakie-w-miarę-bezpieczne.2910/

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Lipca 2022, 21:56:58 »
Linki nieaktywne hmmmm :-(  ale dzięki za mega zainteresowanie tematem. Gdyby udało odgrzebać się aktywne linki było by super. Zaglądam w wolnej chwili roboty na głowie od groma z góry DZIĘKUJĘ

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Lipca 2022, 23:08:44 »
Aktywne, tylko tu tak się wklejają, że część z linku jest zwykłym tekstem. :| Nie wiem od czego tak się dzieje, tak jest od dawna, widocznie tak musi być, skoro nikomu to nie przeszkadza.  :shock: Skopiuj całość i wklej w przeglądarkę, wtedy zadziałają. Nie mam już ON i DPF, wtedy nie szperałem tak, a tam koledzy mają lepsze doświadczenia i pewnie sposoby. Szukałem czegoś i tak coś jeszcze widziałem.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2022, 23:11:23 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Sierpnia 2022, 23:21:10 »
Jeszcze coś takiego się pojawiło ( CarbonCode DPF & Turbo Doctor ), ale jeszcze niedostępne chyba, bo nie widzę.

https://www.oilsyn.com

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl