Autor Wątek: RAV4 2022 - opony letnie  (Przeczytany 17752 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gogeta5

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2022
RAV4 2022 - opony letnie
« dnia: 20 Czerwca 2022, 17:57:01 »
toyota na stronie internetowej podaje ze wersja comfort+style(czyli ta która odbierałem) posiada opony marki Bridgestone. Tymczasem samochód który odebrałęm ma inne opony - marki DUNLOP. Zauważyłem tą niescislość dopiero dzisiaj.

To pierwszy samochód z salonu wiec w sumie nie wiem czy to normalna praktyka żeby dorzucac gorsze opony (i do tego tańsze o prawie 1k) mimo zo przy zamówieniu miały byc lepsze. Czy ktoś miał podobną sytuację? Jutro zadzwonię do salonu ale chciałbym też wiedzieć jak w waszym przypadku to było.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: RAV4 2022 - opony letnie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2022, 18:13:18 »
toyota na stronie internetowej podaje ze wersja comfort+style(czyli ta która odbierałem) posiada opony marki Bridgestone.
Gdzie masz taką informację?
A poza tym, masz informację z teraz, czy z dnia zamówienia auta?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2022, 19:46:35 »
Ja też pierwsze słyszę, że firma podaje na stronie jakie będą fabryczne opony. No ale faktycznie.... kliknąłem i są te Bridgestony. Pytanie zasadnicze czy tak było jak zamawiałeś auto? No a druga kwestia czy istotnie te Dunlopy są tak bardzo gorsze od Brigestone. W końcu jedno i drugie to grupa premium.
Aleeee ... Bridgestony są gdy nie masz pakietu Style - są to opony 17" W Style ma 18" ale na stronie jest chyba błąd, bo po wybraniu pakietu Style zmienia się niby na felgi 18" ale w info o oponach nadal są 17" Bridgestone... 

Dla mnie by to było bez różnicy ale oczywiście masz prawo się spytać co i jak. Ja odbierał auto na zimówkach i letnie miałem w workach w bagażniku. Spytałem handlowca jakie są letnie to powiedział: "A nie wiem - jakies japońskie pewnie" No i było Toyo Proxes. Działają, są cichsze od zimowych nokianów i tyle.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2022, 20:20:14 »
Comfort+ Style ma montowane opony Dunlop lub Bridgestone. Możesz  po VIN sprawdzić konkretny dla twojego auta (zależne od kodu silnika) jak i pełne wyposażenie, po zalogowaniu się na konto toyota-tech.eu
W moim przypadku mam Dunlop (japonski oddział firmy nie ma nic wspólnego z europejskim czy amerykańskim, japoński należy do sumitomo i opony choć mają te same nazwy, są inne)
Dla mojej C+S dostępne są 18" fabrycznie, możliwe warianty to też dwa modele 17 i jeden 19.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2022, 20:44:31 »
Moim zdaniem nie ma co się czepiać. Bridge i dunlop to naprawdę dobre opony. W kombiaku jeździłem wyłącznie na dunlopie bluresponse 2 i nie założyłbym nic innego. Teraz mam bridge w ravce bo takie dali. Na suchym genialne. Na mokrym nieco gorzej ale nadal absolutnie bezpiecznie i przewidywalne.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2022, 21:38:29 »
zamówić przed odbiorem wielosezon, zdemontować w salonie, sprzedać. Sprawa załatwiona :)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2022, 22:07:00 »
Jeżeli te Dunlopy są takie jak w Camry, to moje kondolencje :embarassed:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2022, 22:38:42 »
Ja też pierwsze słyszę, że firma podaje na stronie jakie będą fabryczne opony. No ale faktycznie.... kliknąłem i są te Bridgestony.
Gdzie wy to widzicie?
Audi podaje wszystkie możliwe kombinacje opon w konfiguratorze, jedynie nie podają roku produkcji.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2022, 23:27:45 »
Gdzie wy to widzicie?
Wybierasz model, silnik, konfiguracja, zakładka koła i tam masz info jakie felgi a obok kółeczko z wykrzyknikiem w które klikasz i jest info o oponach
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2022, 05:58:47 »
toyota na stronie internetowej podaje ze wersja comfort+style(czyli ta która odbierałem) posiada opony marki Bridgestone. Tymczasem samochód który odebrałęm ma inne opony - marki DUNLOP. Zauważyłem tą niescislość dopiero dzisiaj.
Na dole konfiguratora jest napisane :"Aplikacja Konfigurator Toyoty zawiera dane i ceny aut i wyposażenia Toyoty. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby informacje zawarte w aplikacji były jak najbardziej aktualne i pozbawione błędów. Jednakowoż specyfikacje modeli i ceny mogą ulegać zmianie bez wcześniejszego powiadomienia, dlatego Toyota nie udziela żadnej gwarancji na aktualność i dostępność specyfikacji oraz cen w Konfiguratorze, a także na dostępność konkretnych modeli aut w krajach, w których Konfigurator jest dostępny. Dodatkowo ceny i ilustracje produktów mogą zawierać elementy wyposażenia dodatkowego, które nie jest dostępne w standardowej wersji auta." Masz prawo tylko do tego, co w podpisanej umowie (rocznik, kolor, wersja wyposażenia, wersja silnika i napędu oraz ew. pakiety /dodatki). Chyba, że masz opony dopisane do umowy.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2022, 06:26:47 wysłana przez grubar »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwca 2022, 08:36:57 »
Jeżeli te Dunlopy są takie jak w Camry, to moje kondolencje :embarassed:
Jeśli chodzi o hałas, to są też dość głośne (nokiany zimowe przy nich to miód dla uszu), ale prowadzenie auta jest  świetne.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gogeta5

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2022
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwca 2022, 10:45:11 »
ok, wszystko jasne. Dzięki za wyjasnienie :) no nic bede troche stratny bo mam zamiar je sprzedac. W salonie przy odbiorze zakładalem od razu wielosezonówki Michelina i stąd cała historia. Dzwonić do salonu nie będę bo tak jak piszecie - oni nic z tym nie zrobią i wpływu na to nie mieli.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwca 2022, 12:32:26 »
Ciekaw jestem jak Ci pójdą, u mnie za połowę ceny :(

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwca 2022, 18:01:14 »
Ja sprzedałem 19" toyo proxes za 300zl/szt:-|

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2022, 18:31:32 »
Ze sprzedażą wypada poczekać do marca. Moje Dunlopy 18 z przebiegiem 1 sezon poszły za niemal pół ceny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl