Autor Wątek: Uchwyt na rowery na hak firmy Thule jaki model do Ravki  (Przeczytany 18443 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Uchwyt na rowery na hak firmy Thule jaki model do Ravki
« Odpowiedź #30 dnia: 02 Lutego 2023, 17:35:25 »
Ja się zastanawialem nad tym aguri, ostatecznie wybrałem peruzzo Como, bo mi się bardziej podoba. Jest też bardzo kompaktowy - fajnie się składa. Z tym, że ja wożę 3 rowery...

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Lutego 2023, 20:59:36 »
Jak ktoś ma rowery z ramą węglowa to z masa nie powinno być problemu, fajny full to 12kg….ale obijanie = zniszczenie ramy węglowej. Zostaje wiec zabezpieczanie jej otulina do rur 3/4 cała :-)

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 09 Lutego 2023, 09:22:00 »
Słuchajcie a ja potrzebuje na 3 rowerki, nie mam na razie tych ciezkich elektrycznych, mi doradzili THULE 922, https://www.taurus.info.pl/bagazniki-i-uchwyty/bagazniki-rowerowe/bagazniki-rowerowe-na-hak/thule-euroway-g2-922?ceneopromo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=6c116449-12f0-04ae-7b09-67f09f86c637

czy ktoś to moze ma i jest zadowolony?

Offline kenjisan

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Verso, Q5
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Lutego 2023, 09:58:29 »
Główna różnica velocompact 926 vs 922 to ładowność, 60kg vs 51. Jeżeli Ci to odpowiada to bym brał tańszy 922. Na obecne warunki cena całkiem atrakcyjna.
Miała być Rav4 V Selection Hybrid FWD... jest Q5
Zam. 22.07.22, Mapka 29.05.23, Produkcja w toku 26.06.23, Opuścił fabrykę 03.07.23...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #34 dnia: 09 Lutego 2023, 10:20:24 »
EuroWay G2 922 ma trochę niższą nośność (51kg) niż np. VeloCompact 926, VeloSpace XT czy EasyFold XT (60kg).
To znaczy, że konstrukcja jest trochę delikatniejsza - może to mieć znaczenie.
Warto zważyć posiadane rowery i pomyśleć też co będzie za kilka lat (np. dziecięce może będą zamienione na większe).

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Lutego 2023, 11:46:21 »
Zastanawiam się nad zakupem easyfold 934. Cena trochę zaporowa, ale przekonuje mnie to, że się składa do nałych (?) rozmiarów, więc łatwiej go gdzieś przechować nie mając dużego garażu. Ma ktoś zdjęcie jak to wygląda po wpakowaniu do bagażnika w rav? Ew. jakieś inne składane alternatywy na 3 rowery?
Ew. trochę taniej można mieć jeszcze Yakima Foldclick 3. Thule wygląda solidniej, ale Yakima chyba też jest całkiem porządną marką, a składa się też do mniejszych rozmiarów
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2023, 12:26:45 wysłana przez trocha »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Lutego 2023, 16:35:11 »
Ew. jakieś inne składane alternatywy na 3 rowery
Pisałem już wcześniej - ja wziąłem peruzzo Como 3. Składa się do bardzo małych rozmiarów, opinie bardzo dobre, choć firma mniej znana, niż Thule.
Yakima chyba też jest całkiem porządną marką
Tak. Thule rządzi w Europie, a yakima w stanach i Australii

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Lutego 2023, 20:49:30 »
Byłem w weekend podpytać, najbardziej polecana Yakima Justclick przez sprzedawcę, kolejna to Thule VeloCompact, co do Aguri stwierdzono, że fajna ale nie polecają.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lutego 2023, 14:00:24 »
No ja cały czas myślę, zdecydowanie będę chciał coś składanego, ale:
- yakima foldclick ma chyba dosyć mały maksymalny rozstaw (może być problem z dużymi rowerami), choć teraz nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia
- thule drogie i jednak nawet po złożeniu dosyć duże
- peruzzo como ma... "ekstendery" do dużych rowerów, ale też spotkałem się z opiniami, że to trochę chińszczyzna, a nie mogę namierzyć nigdzie lokalnie w Warszawie żeby sobie popatrzeć

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lutego 2023, 14:11:28 »
No ja cały czas myślę, zdecydowanie będę chciał coś składanego, ale:
- yakima foldclick ma chyba dosyć mały maksymalny rozstaw (może być problem z dużymi rowerami), choć teraz nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia
- thule drogie i jednak nawet po złożeniu dosyć duże
- peruzzo como ma... "ekstendery" do dużych rowerów, ale też spotkałem się z opiniami, że to trochę chińszczyzna, a nie mogę namierzyć nigdzie lokalnie w Warszawie żeby sobie popatrzeć

Ja mam Yakima Justclick na 4 rowery i zakładałem rowery na oponach 29 cali - miejsca jest pod dostatkiem, nie muszę zakładać żadnych pianek, żeby przymocować ramę do bagażnika. Odstęp między rowerami jest taki, że nie muszę niczego odkręcać z rowerów.
Thule - drogie - co drogie to dobre w użytkowaniu. Każdy bagażnik który da się złożyć będzie duży, ale zmieści Ci się do bagażnika samochodowego.
Jak chcesz kupić dobry - to zostaje Ci albo Yakima albo Thule. Innymi markami sobie głowy nie zawracaj.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 27 Lutego 2023, 17:28:50 »
No właśnie trudno to jasno ze specyfikacji odczytać. Justclick ma podobno maksymalny rozstaw do 1100mm, foldclick tylko 1050. A rowery z 29" kołami potrafią mieć rozstaw ponad 1200mm

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lutego 2023, 11:41:44 »
Ja mam Yakima Justclick na 4 rowery i zakładałem rowery na oponach 29 cali - miejsca jest pod dostatkiem

Czyli wersje na 3 rowery + ta dokładka dla 4 tego?
https://www.yakima.pl/produktow/aktywnosc/rower/rower-hak-holowniczy/justclick-1
?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Lutego 2023, 12:07:29 »
Tak

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Lutego 2023, 12:20:06 »
Tak

Masz może zdjęcie jak to wygląda z 4 rowerami, oraz czy po opuszczeniu otwiera się kalpa bagażnika?
Pozdrawiam

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Lutego 2023, 13:39:48 »
Zdjęć niestety nie robiłem. Klapa bagażnika samochodu otwiera się tak jak powinna. Bagażnik jest tak zaprojektowany, że środek ciężkości jest dobrze usytuowany. Żeby można było odchylić bagażnik, trzeba nogą nacisnać na przycisk pod ramką z rejestracją i mocno pociągnąć "sztywne ramię" do siebie. Rowery niestety trochę ważą. Ja przy załadowaniu 4 jadę tak do 125 km/h - przy równym asfalcie. Jak jest trochę asfalt z kocimi łbami to zwalniam bo niestety ale mocno nim kołysze. Ten czwarty rower to powoduje. Przy trzech nie ma tego problemu. Mam samochód na felgach 19 cali. Może to od tego też zależy. W tym roku zważę dokładnie rowery to będę wiedział jaka jest ich masa. Masa bagażnika wraz z 4 uchwytem waży dokładnie 22,2 kg (wg instrukcji). Jeśli masz obciążenie na haku max 80 kg to można na haku powiesić do 57,8 kg. Nie ma dokładnie podanej masy tego 4 roweru, ale na obrazkach w instrukcji jest ten 4 rower pokazany jako mniejszy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl