Autor Wątek: HSD - wysokie spalanie oraz "dziura" mocy  (Przeczytany 1397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline danteblante

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
HSD - wysokie spalanie oraz "dziura" mocy
« dnia: 25 Sierpnia 2022, 09:33:13 »
Witam wszystkich na forum :)
Jestem w posiadaniu Aurisa Touring Sport Hybrid 2017 r. Auto od nowości, aktualny przebieg 118 000. Jak do tej pory z autem nie było żadnych problemów, spalanie też całkiem przyzwoite - wg komputera ~4.8. Test baterii i układu hybrydowego robiony przy 95 000 km.
Od ostatniego miesiąca drastycznie podskoczyło spalanie - przykładowo jeżdząc do pracy gdzie mam 12 km zawsze miałem spalanie poniżej 5L, aktualnie jest to 7-8L. Styl jazdy cały czas ten sam, żadnych dodatkowych obciążeń itp. Nie wiem jak będzie wyglądać sytuacja na dłuższej trasie, może w najbliższych dniach będe miał trasę 450 km więc zobaczę.
Dodatkowo ostatnio auto się dziwnie zachowywało - po wciśnięciu gazu auto chwilowo traciło moc po czym nagle zaczynało przyspieszać co charakteryzowało się mocnym szarpnięciem oraz wchodziło na bardzo wysokie obroty które po puszczeniu nogi z pedału gazu bardzo, ale to bardzo wolno spadały - można było zdjąć nogę a auto jeszcze przez kilka chwil "wyło". Ten przypadek zdarzył mi się dwa razy - w serwisie ASO powiedzieli że nie spotkali się jeszcze z taką przypadłością lecz aktualnie ten problem nie występuje więc nie mogli się sami przekonać.

Pytanie czy odnośnie spalania baterie będą już na wyczerpaniu? I czy ktoś miał styczność z tą drugą przypadłością? ;)
Pozdrawiam

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: HSD - wysokie spalanie oraz "dziura" mocy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Sierpnia 2022, 10:43:51 »
Taki objaw to może być uszkodzone sprzęgło.
Jest ono niesterowane ale jest i czasem nie wiadomo czemu puszcza.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Sierpnia 2022, 12:23:53 »
Taki objaw to może być uszkodzone sprzęgło.
Jest ono niesterowane ale jest i czasem nie wiadomo czemu puszcza.
Bo to jest nie tyle sprzęgło co tłumik momentu przekładni.

Z kolei takie wolne schodzenie z obrotów silnika spalinowego może świadczyć o tym że bateria nie przyjmuje nadwyżki obrotów, takie zjawisko normalnie występuje jak jest w pełni naładowana albo przegrzana i ma ograniczoną pojemność, więc jakiś związek z baterią może być.

Aczkolwiek, jak by było coś z baterią, to by się chyba jakiś komunikat wyświetlił.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Sierpnia 2022, 13:35:15 »
Bo to jest nie tyle sprzęgło co tłumik momentu przekładni.
Tłumiki są w tym "sprzęgle" jak w każdym innym -  to jest "sprzęgło" ze zwykłą okładziną.
W normalnej sytuacji pracuje jako tłumik.
Jak coś się stanie silnikiem / przekładnią to ma za zadanie się zerwać/ślizgać jak sprzęgło.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Sierpnia 2022, 15:40:41 »
OK, sprzęgło przeciążeniowe poślizgowe nierozłączne :-)

Offline danteblante

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpnia 2022, 07:48:07 »
Dzięki za odpowiedzi :)
Wczoraj miałem okazje zrobić trasę 450 km. Przez pierwsze 50 km znowu pojawiła się przypadłość spadku mocy i wycia. Spalanie natomiast wg komputera 4.4 więc problem spalania występuje tylko na krótkich odcinkach jak dojazd do pracy itp.
W jakich granicach oscyluje wymiana takiego sprzęgła?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sierpnia 2022, 13:16:27 »
nic nie wymieniaj,
zacznij od konkretnej diagnostyki skoro objaw pojawiał przez pierwsze 50km to da się to wywołać i potwierdzić, lepiej wydać 100zł na paliwo niż 5000 zł na niepotwierdzoną chęć wymiany czegoś, co jest sprawne
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl