Autor Wątek: Akumulator hybryda  (Przeczytany 130704 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Akumulator hybryda
« Odpowiedź #720 dnia: 05 Lutego 2026, 07:34:01 »
Z tym DCMem to ciekawe. Kampania była ale mialem to robione bodajże w 2022, góra 2023 roku. Ciekawe więc, że auto z 2025 miało coś nie teges. No chyba, że była kolejna poprawka albo w wersjach po lifcie jest inny układ i inne poprawki.
A było na forum tu coś takiego, żeby ktoś miał aktualizowane to oprogramowanie dla rocznika powyżej 2022? Ja sobie nie przypominam.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
« Odpowiedź #721 dnia: 05 Lutego 2026, 07:54:17 »
No mnie to też trochę zaskoczyło, ale gość powiedział, że zrobili testy poboru prądu i wyszło na nich, że DCM pobiera za dużo prądu w spoczynku i że wina jest po jego stronie, a z aku wszystko podobno jest w porządku.

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #722 dnia: 05 Lutego 2026, 07:56:50 »
zrobili testy poboru prądu i wyszło na nich, że DCM pobiera za dużo prądu w spoczynku i że wina jest po jego stronie

jakie te wyniki pomiarów?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #723 dnia: 05 Lutego 2026, 08:31:54 »
zrobili testy poboru prądu i wyszło na nich, że DCM pobiera za dużo prądu w spoczynku i że wina jest po jego stronie

Dzisiaj popołudniu będę odbierał to spytam o szczegóły.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #724 dnia: 05 Lutego 2026, 09:18:52 »

Dzisiaj popołudniu będę odbierał to spytam o szczegóły.
Zapytaj przy okazji dlaczego Twój samochód nie miał tej aktualizacji skoro temat jest znany od 2-3 lat i skąd inni użytkownicy nowych aut mają wiedzieć że takiej aktualizacji nie potrzebują. Byłem ostatnio na 3 akcjach naprawczych i akurat o DCM nikt nic nie mówił. Skoro oni po pomiarach stwierdzili, że to wina DCM i że ma stare oprogramowanie, to wg mnie diagnozę powinno zacząć się od tego, że sprawdza się wersję oprogramowania tego DCM który został już dawno wskazany jako jeden z pożeraczy. W związku z tym na przeglądach powinni takie rzeczy sprawdzać czy auto ma aktualne oprogramowanie i czy trzeba je zaktualizować. Mi na tę chwilę nikt nic nie mówił o tym, że zaktualizowali mi to oprogramowanie a skoro w aucie z 2025 twierdzą że nie ma takiej aktualizacji to właściwie każdy z nas mógłby pomyśleć, że takowej nie ma. Daj znać co Ci powiedzą. W razie co będę pisał do TCE z zapytaniem kto jest objęty taką aktualizacją i dlaczego auta z 2025 nie mają tego od razu wgranego.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #725 dnia: 05 Lutego 2026, 09:29:28 »
BTW w anwie kupowałeś swoje auto? Bo jak tak to chyba warto ich spytać czemu wydali Ci auto bez sprawdzenia, że nie ma tej aktualizacji :)

Chyba że to jest jakaś nowa aktualizacja i nie jest związana z tą sprzed 2-3 lat. Natomiast jeśli tak, to pytanie czy będą przywoływać innych? Ale wg mnie to śmierdzi ściemą. Jeśli ktoś nie korzysta z forum to pewnie przyjmie że tak było, bo nie ma świadomości tego, że taka aktualizacja była przed tym jak jego auto było wyprodukowane i zostawi temat, więc mogą mu wmówić co chcą.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #726 dnia: 05 Lutego 2026, 09:36:56 »
BTW w anwie kupowałeś swoje auto? Bo jak tak to chyba warto ich spytać czemu wydali Ci auto bez sprawdzenia, że nie ma tej aktualizacji :)

Chyba że to jest jakaś nowa aktualizacja i nie jest związana z tą sprzed 2-3 lat. Natomiast jeśli tak, to pytanie czy będą przywoływać innych? Ale wg mnie to śmierdzi ściemą. Jeśli ktoś nie korzysta z forum to pewnie przyjmie że tak było, bo nie ma świadomości tego, że taka aktualizacja była przed tym jak jego auto było wyprodukowane i zostawi temat, więc mogą mu wmówić co chcą.
Tak, auto też tam kupowałem i planuję dopytać o szczegóły przy odbiorze, wziąłem też multimetr, żeby z ciekawości zobaczyć co będzie pokazywać po postoju od wczoraj wieczorem

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #727 dnia: 05 Lutego 2026, 14:10:23 »
Masz telemetrię i możliwość zdalnej kontroli z apki MyToyota?
Nie mam. Rocznik 2022 nie dawał takiej opcji w apce. Mam ten badziewny Voltomierz do gniazda zapalniczki. Najniższy prąd, jaki mi rano pokazywał po otwarciu drzwi kierowcy to 11volt. Podczas jazdy max do 14,7.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #728 dnia: 05 Lutego 2026, 18:38:34 »
Odebrałem auto z ASO, gość powiedział, że ta akcja serwisowa na DCM dla roczników wcześniejszych to było jakieś większe przeprogramowanie DCMa, a u mnie była to podobna mniejsza zmiana, dostałem też wydruk (link poniżej) z pomiaru, który podobno jest robiony zgodnie z najnowszym wytycznymi gdzie nie wciskają już niby kitu, że aku jest sprawne i wystarczy podładować. Generalnie nie odniosłem wrażenie jakby to była ściema, a jeżeli problem się powtórzy to będę wiedział kogo szukać. Została zrobiona też kampania na wspomaganie parkowania, a soft odnośnie działającej ikonki wyciszania RSA niby jest gotowy, ale jeszcze go nie wgrywają, więc spytam w kwietniu przy przeglądzie rocznym.

https://photos.app.goo.gl/YwAxu2CbANKX1nLE7

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #729 dnia: 05 Lutego 2026, 19:55:57 »
Odebrałem auto z ASO, gość powiedział, że ta akcja serwisowa na DCM dla roczników wcześniejszych to było jakieś większe przeprogramowanie DCMa, a u mnie była to podobna mniejsza zmiana, dostałem też wydruk (link poniżej) z pomiaru, który podobno jest robiony zgodnie z najnowszym wytycznymi gdzie nie wciskają już niby kitu, że aku jest sprawne i wystarczy podładować. Generalnie nie odniosłem wrażenie jakby to była ściema, a jeżeli problem się powtórzy to będę wiedział kogo szukać. Została zrobiona też kampania na wspomaganie parkowania, a soft odnośnie działającej ikonki wyciszania RSA niby jest gotowy, ale jeszcze go nie wgrywają, więc spytam w kwietniu przy przeglądzie rocznym.

Czy CPX-944 to ten "poprawiony" tester który według Roberta Mularczyka z TCE miał zostać wysłany do wszystkich ASO? Bo ja coś kojarzę że on był od zawsze używany w ASO, tylko co roku dostaje nowy update softu, najnowszy to chyba wersja C jeśli wierzyć biuletynom.

Ogólnie wyniki wyszły książkowo, widać że robili test po naładowaniu na maksa, chociaż brakuje pomiaru rezystancji wewnętrznej który też dużo mówi o stanie baterii. Można by było zmierzyć też pojemność ale wyniki wyszły na tyle dobrze że prawie nie ma szans że to coś wniesie dodatkowego.

Czy był robiony pomiar poboru prądu w spoczynku?

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #730 dnia: 05 Lutego 2026, 20:03:58 »

Czy CPX-944 to ten "poprawiony" tester który według Roberta Mularczyka z TCE miał zostać wysłany do wszystkich ASO? Bo ja coś kojarzę że on był od zawsze używany w ASO, tylko co roku dostaje nowy update softu, najnowszy to chyba wersja C jeśli wierzyć biuletynom.

Ogólnie wyniki wyszły książkowo, widać że robili test po naładowaniu na maksa, chociaż brakuje pomiaru rezystancji wewnętrznej który też dużo mówi o stanie baterii. Można by było zmierzyć też pojemność ale wyniki wyszły na tyle dobrze że prawie nie ma szans że to coś wniesie dodatkowego.

Czy był robiony pomiar poboru prądu w spoczynku?
Nie znam szczegółów, ale podobno to najnowsza procedura na autoryzowanym urządzeniu. Co do pomiaru prądu w spoczynku to podobno był zrobiony i właśnie tak doszli do tego, że DCM pobiera za dużo prądu przez złe oprogramowanie/ustawienia i podobno to poprawili, co powinno pomóc, a jak będzie to czas pokaże, na pewno jak znowu padnie to szybko się tutaj pojawię ze złymi wieściami.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #731 dnia: 05 Lutego 2026, 23:06:04 »
Czyli jednak jakaś inna aktualizacja DCM. Natomiast to dalej nie rozwiewa wątpliwości co do tego, czy ktokolwiek inny powinien być takiej aktualizacji poddany. Nie chce mi się wierzyć by przy przeglądzie oni to sprawdzali czy taka aktualizacja czeka w kolejce. Skoro Tobie musieli to zrobić to oznacza, że nie aktualizuje się over-the-air i pewnie w innych autach też to zjada niepotrzebnie prąd. Ja dziś robiłem trasę na 2.5h. Auto cały czas wskazywało na woltomierzu w zapalniczce 14.4V (na zewnątrz 2-5 stopni). Pod koniec jazdy wahało się między 14.4 a 14.3V i jak zmierzyłem bezpośrednio na akumulatorze to było 14.34V także wynik analogiczny. Trzymałem miernik podłączony cały czas a żona auto zgasiła i napięcie spadło natychmiast do 12.5V i w ciągu ~20 sekund spadło do 12.24V i na takim już zostało przez kolejne pół minuty. Obstawiam, że jutro rano pewnie będzie koło 11.95V. Jak na temperatury jakie mamy i napięcia jakie byłem w stanie wcześniej mierzyć w lecie to nie jest to chyba zły wynik (oczywiście w kategorii hybryda toyoty :) ). W niedzielę go podładuję x2 i zobaczymy co tam wyjdzie z tego ładowania. Traktuję ten akumulator jako aku do dojechania i kiedyś go zmienię jak przestanie odpalać. Bardzo jestem ciekaw tego, jak będzie przy wyższych temperaturach i czy napięcie będzie również nieustannie ~14.4V podczas jazdy.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #732 dnia: 06 Lutego 2026, 00:10:03 »
W piwnicy stoi mi dwuletni akumulator polskiej firmy Kozak, zwykły kwasiak 80Ah. Używam go jako kempingowy na jachcie ale z solarem więc generalnie jest na bieżąco doladowywany. Po przywiezieniu jesienią naladowałem go na maksa ładowarką EverActive którą podladowuję też toyotowe. Z ciekawości przyłożyłem wczoraj woltomierz -> 12,65 V, jakieś 2 miesiące po naladowaniu.

W CHR ładowanej do full w polowie stycznia która ostatnio jechała w sobotę wczoraj - po 4 dniach było 11,9V. Zdaję sobie sprawę że podchodząc do auta z kluczykiem żeby otworzyć maskę uruchomiłem polowę elektroniki i mogło to troszkę obniżyć. Odpalila normalnie. To auto mam krótko. Od produkcji w czerwcu 2024 do początku 2026 miała na liczniku 9km - znaczy się przez 1,5 roku stała więc przypuszczalnie ten akumulator był nieraz wyładowany do zera i może byc trupem ale póki co obserwuję co i jak.

Rav4 po kilku dniach stania w garażu voltomierzem BT wpiętym na stałe na akumulator pokazuje ok 12V.  Gdy jeżdżę cały czas ładowanie jest na poziomie 14,4-14,5V ale faktycznie przez ostatnie prawie dwa miesiące miesiąc przejechała jakieś 600km z tego cały styczeń tylko wokół komina i bardzo mało.

Wnioski - akumulator nie podpięty do Toyoty trzyma full naładowanie. Podpięte do Toyoty - jakby mniej.

A w sumie to jest jednak mega. Śledzę tutaj trzy fora 2xRAV4 i C-HR i na wszystkich 95% tematów w ostatnim czasie dotyczy wyłącznie akumulatorów. Zasadniczo wszystko inne działa :grin:
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2026, 00:13:24 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline calzone

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 hybrid
« Odpowiedź #733 dnia: 06 Lutego 2026, 07:57:16 »
Ja dziś robiłem trasę na 2.5h. Auto cały czas wskazywało na woltomierzu w zapalniczce 14.4V (na zewnątrz 2-5 stopni). Pod koniec jazdy wahało się między 14.4 a 14.3V i jak zmierzyłem bezpośrednio na akumulatorze to było 14.34V także wynik analogiczny. Trzymałem miernik podłączony cały czas a żona auto zgasiła i napięcie spadło natychmiast do 12.5V i w ciągu ~20 sekund spadło do 12.24V i na takim już zostało przez kolejne pół minuty.
Po zgaszeniu auta elektronika wyłącza się stopniowo, cały proces może trwać nawet 20-30 minut. Dla tego prąd spoczynkowy mierzy się dopiero po tym okresie a przed pełnym wyłączeniem elektroniki napięcie na aku może spaść o te kilka dziesiątych volta by później wzrosnąć i się ustabilizować.
Utrzymywanie się wysokiego napięcia ładowania >14V w czasie jazdy świadczy (w pewnym stopniu) o dobrym stanie akumulatora, bo jest w stanie ładować się stosunkowo dużym prądem (BSM wymusza wtedy wyższe napięcie ładowania), co z kolei świadczy o małej rezystancji wewnętrznej i dobrym SOH. Nie jest to oczywiście precyzyjna diagnostyka odpowiednim sprzętem, ale generalnie - póki widzimy >14V to o akumulator można być spokojnym. W lecie dochodzi jeszcze temperatura, więc w zależności od czujnika na minusowej klemie >14V nie zawsze zależy tylko od prądu i stanu baterii. 

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #734 dnia: 06 Lutego 2026, 08:19:22 »
Ja dziś robiłem trasę na 2.5h. Auto cały czas wskazywało na woltomierzu w zapalniczce 14.4V (na zewnątrz 2-5 stopni). Pod koniec jazdy wahało się między 14.4 a 14.3V i jak zmierzyłem bezpośrednio na akumulatorze to było 14.34V także wynik analogiczny. Trzymałem miernik podłączony cały czas a żona auto zgasiła i napięcie spadło natychmiast do 12.5V i w ciągu ~20 sekund spadło do 12.24V i na takim już zostało przez kolejne pół minuty.
Po zgaszeniu auta elektronika wyłącza się stopniowo, cały proces może trwać nawet 20-30 minut. Dla tego prąd spoczynkowy mierzy się dopiero po tym okresie a przed pełnym wyłączeniem elektroniki napięcie na aku może spaść o te kilka dziesiątych volta by później wzrosnąć i się ustabilizować.
Utrzymywanie się wysokiego napięcia ładowania >14V w czasie jazdy świadczy (w pewnym stopniu) o dobrym stanie akumulatora, bo jest w stanie ładować się stosunkowo dużym prądem (BSM wymusza wtedy wyższe napięcie ładowania), co z kolei świadczy o małej rezystancji wewnętrznej i dobrym SOH. Nie jest to oczywiście precyzyjna diagnostyka odpowiednim sprzętem, ale generalnie - póki widzimy >14V to o akumulator można być spokojnym. W lecie dochodzi jeszcze temperatura, więc w zależności od czujnika na minusowej klemie >14V nie zawsze zależy tylko od prądu i stanu baterii.
No tak, ja mam świadomość, że tu się mało co pousypiało po tym czasie. To było zmierzone tak tylko na potrzeby mojej wiedzy jak się zachowuje przez tę chwilę. Bo zdarzało się, że po jeździe podchodziłem do auta i to napięcie było od razu na granicy 12V. Teraz po dłuższej trasie (która jak wielu z nas twierdziło mało co daje i jedynie tryb P przez dłuższy czas podładuje dobrze aku) to napięcie jest wyższe i ładowanie było całą trasę, także nie jest źle. Nie mam na stałe wpięte żadnego monitora do napięcia a jak przyjdę rano i otworzę bagażnik do pomiaru to już będzie kilka rzeczy załączonych które też będą fałszować pomiar także te wartości tak trochę biorę przez palce. Bardziej chodzi o relację tych wartości dzień po dniu względem siebie i obserwację, że przy 11.7V auto zapalało, czyli jest jednak spora szansa, że mając to co mam obecnie na aku po kilku dniach postoju nie powinno być problemu z zapaleniem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl