Autor Wątek: Autocentrum: niskie opinie o Yaris Cross  (Przeczytany 13628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szczepan.ma

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: Autocentrum: niskie opinie o Yaris Cross
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Lutego 2023, 21:19:52 »
Szanowna małżonka jest zadowolona...i to mi wystarczy  :cheesy:

W skrócie: autko (hybryda) b.fajne do miasta, a i na trasie daje radę.

Minusy wg mnie:
1. fatalne bezprzewodowe CarPlay - tak jak pisałem wcześniej: raz łączy, raz nie, wywala w najmniej odpowiednim momencie
2. zbyt agresywne systemy bezpieczeństwa - wjazd do garażu to wyzwanie: piszczy, pika (czujniki), a jak za szybko chcesz wjechać, bo w końcu robisz to codziennie, to potrafi stanąć dęba  :shock:
3. problem z rozładowującą się baterią (pilota i immobilizer).
Po pól roku użytkowania, któregoś pięknego dnia nie odpaliła na parkingu. Wszystko świeciło ale odpalić nie chciała. Autoserwis przyjechał, walczył ponad godzinę z aku, bateryjkami (jedną miał ze sobą)...prawie lawetą się skończyło. Już sobie wyobrażałem, jak ta laweta manewruje na ciasnym parkingu, bo nie wypchasz auta z zablokowaną kierą i hamulcami (sic!). Oczywiście trzeba było kody wklepać do immobilizera, które nie mieliśmy przy sobie (a kto to będzie pamiętał). W końcu załapała komunikacja i toyotka odpaliła  :grin: Od tej pory małżonka jeździ z zapasowymi bateryjkami (jedna nietypowa) i kodami do immobilizera  :grin:. Serwisant powiedział, że temat padających baterii jest znany w nowych toyotach.
Gdzieś czytałem że przy rozładowanej bateri zbliżamy kluczyk do symbolu narysowanego kluczyka znajdującego się w aucie i daje jakiś impuls i auto odpala ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline J_D

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Lutego 2023, 14:57:53 »
Nie dziwię się że są słabe opinie na temat YC.
Wystarczy wejść do środka i porównać miejsce pracy kierowcy w stosunku do np.Corolli Comfort która w czysto benzynowej kosztuje tyle co YC Comfort +Tech+Styl. Np. kierownica i jej jakość przycisków to dwa różne poziomy wykonania, to samo boczki drzwi choć ciekawie wyprofilowane to zwykła dykta z słabym plastykiem. Hałas jaki się wydobywa z tylnej części YC to tak jakby jechać z otwartą tylną klapą. Podatność na podmuchy wiatru ponadprzeciętna nie wspominając że go wyraźnie słychać już od 60km/h, zużycie paliwa też wysokie na poziomie 6-6,5 litra choć silnik rozgrzany i akumulatory pełne, no ale tu opory nadwozia robią swoje.
Jeździłem YC Executiv Hybryda na próbach przed wyborem co kupić i choć jest dość ciekawą propozycją wizualną do jest to wyraźnie twór marketingowy z myślą o paniach, bardziej kupujących oczami niż rozsądkiem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Lutego 2023, 16:10:32 »
jest to wyraźnie twór marketingowy z myślą o paniach, bardziej kupujących oczami niż rozsądkiem.
Nie wiem jakiej pani spodoba się przód tego samochodu, ale ponoć każda potwora znajdzie swojego adoratora. Jak dla mnie, jest to jeden z najbrzydszych samochodów na rynku, a wśród Toyot na pewno

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Lutego 2023, 16:25:10 »
Zawsze myślałem, że wybór YC to "ciut większy Yaris w którym siedzi się wyżej". Czyli segment B-Crossover.
Zwykły Yaris nie spełnia tego wymogu. Corolla też nie. A Corolla Cross która by go potencjalnie spełniała to 50 tys. więcej.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lutego 2023, 21:47:21 »
Podatność na podmuchy wiatru ponadprzeciętna nie wspominając że go wyraźnie słychać już od 60km/h, zużycie paliwa też wysokie na poziomie 6-6,5 litra choć silnik rozgrzany i akumulatory pełne, no ale tu opory nadwozia robią swoje.

Zawsze mnie zastanawia przy takich wpisach po co ludzie porównują sedana/hb z SUVem i piszą, że SUV pali wiecej i jest podatny na podmuchy boczne.

Przecież to są cechy typowe dla danego nadwozia. To jakby narzekać, że sportowe coupe z tylnym napędem nie sprawdza się w terenie.

Czy naprawdę ktoś decydując się na podwyższone auto spodziewa się cech "płaskiego" nadwozia?

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lutego 2023, 22:47:24 »
Nie wiem jakiej pani spodoba się przód tego samochodu, ale ponoć każda potwora znajdzie swojego adoratora. Jak dla mnie, jest to jeden z najbrzydszych samochodów na rynku, a wśród Toyot na pewno
Dobrze, że wygląd to tylko kwestia gustu i każdemu podoba się coś innego  :cheesy: Mnie YC podoba się bardzo - a tył moim zdaniem, ma o wiele ładniejszy od CHR.

Nie dziwię się że są słabe opinie na temat YC.
Wystarczy wejść do środka i porównać miejsce pracy kierowcy w stosunku do np.Corolli Comfort która w czysto benzynowej kosztuje tyle co YC Comfort +Tech+Styl. Np. kierownica i jej jakość przycisków to dwa różne poziomy wykonania, to samo boczki drzwi choć ciekawie wyprofilowane to zwykła dykta z słabym plastykiem. Hałas jaki się wydobywa z tylnej części YC to tak jakby jechać z otwartą tylną klapą.
Co do hałasu z bagażnika - zgadzam się. Ale przecież niecodziennie wozimy puste butelki w bagażniku  :-)
Reszty zarzutów jakoś nie dostrzegam albo nie przeszkadzają mi (może troszkę twardy podłokietnik na drzwiach). Gdy w 2021 r. zastanawiałem się nad wyborem samochodu, oglądałem wiele modeli w tym właśnie budżecie. Na tapecie były m.in. Opel Mocca, Kia Stonic czy Suzuki Vitara. Właśnie wygląd wnętrza, jak i wyposażenie przesądziły, że wybrałem Toyotę. Jak na razie nie żałuję.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2023, 22:49:24 wysłana przez Greenmor »

Offline jl79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lutego 2023, 03:24:43 »
Dokladnie tak jak przedmówca napisal porownywanie YC w hybrydzie do corolli w benzynie mija sie kompletnie z celem.
No bo jesli ktos ma problemy z kregoslupem to dla niego corolla nie bedzie zadna alternatywa. YC jest SUV klasy B corolla typowym autem klasy C. Wszystkie auta w klasie YC maja twarde materiały wenatrz. Fakt ze nie w kazdym miejscu jest tak samo twardo. Wyglad to sprawa sybiektywna. Jednemu podoba sie drugiemu nie.

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lutego 2023, 07:50:13 »
Miałem Yaris z 2017, mam Yaris Cross z 2022. Uważam, że w YC czuję się o wiele lepiej, niż w Y, i że zdecydowana większość elementów w YC jest rozwiązana lepiej niż w Y. Dlatego jestem zadowolony. A to, że tu i ówdzie coś mogłoby być lepiej? Wiem, że moje auto ma w tle pandemię i wojnę, i nie mam zamiaru narzekać. Jak muszę, to jadę, i się cieszę  :-)
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lutego 2023, 08:13:29 »
Mnie YC podoba się bardzo - a tył moim zdaniem, ma o wiele ładniejszy od CHR.
Dupcię ma faktycznie ładną, ale twarz  :shock:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lutego 2023, 09:30:19 »
Gdzieś czytałem że przy rozładowanej bateri zbliżamy kluczyk do symbolu narysowanego kluczyka znajdującego się w aucie i daje jakiś impuls i auto odpala ?
To co piszesz dotyczy immo fabrycznego w kluczyku, gdy padnie bateria w kluczyku to zbliżenie w odpowiednie miejsce pilota rozbraja immo nawet gdy padnie bateria.
Natomiast przy padzie baterii w dodatkowym immo BLE takie coś nie działa. Warto mieć pod ręka zapasową baterię i wymienić gdy to nas złapie.
Można też wymienić wcześniej baterię w BLE gdyż dioda na kokpicie sygnalizuje słabą baterię 2 mrugnięciami przy odpalaniu auta.

Offline Szemi

• Toyot Leżący
  • *

Offline JancioWodnik

• Początkujący
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwietnia 2023, 08:23:26 »
Jeżdżę YC już rok i kilka miesięcy. Przejechane ok. 23 tyś. km. Wersja Premier Edition. Jazda głównie miejsko-podmiejska i czasami trasa. Do jazd miejskich auto idealne. W trasie (ok. 120 km/h) trochę głośne, ale bez przesady. Spalanie miasto: - ok. 3,7l (lato) i ok. 4,5l (zima). W trasie ok. 6l. Auto bardzo wygodne (szczególnie w mieście), ale generalnie dla dwóch osób i psa. Nie jest to samochód rodzinny. Bardzo doceniam systemy bezpieczeństwa i miejską wygodę - super. Uwagi: po roku wysiadła nagle bateria w immobilzerze (trzeba mieć zapas pod ręką :( ), nie do końca działają wszystkie funkcje z aplikacji MyT (notowanie jazd, zdalne otwieranie, znajdź mój samochód). Zgłoszone do Toyota, ale na ten moment nie rozwiązane. Ogólnie: duży plus. Jest o najlepszy samochód klasy B jakim jeździłem.

Offline Marasek14

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota yaris cr
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Kwietnia 2023, 14:06:43 »
Jeżdżę YC już rok i kilka miesięcy. Przejechane ok. 23 tyś. km. Wersja Premier Edition. Jazda głównie miejsko-podmiejska i czasami trasa. Do jazd miejskich auto idealne. W trasie (ok. 120 km/h) trochę głośne, ale bez przesady. Spalanie miasto: - ok. 3,7l (lato) i ok. 4,5l (zima). W trasie ok. 6l. Auto bardzo wygodne (szczególnie w mieście), ale generalnie dla dwóch osób i psa. Nie jest to samochód rodzinny. Bardzo doceniam systemy bezpieczeństwa i miejską wygodę - super. Uwagi: po roku wysiadła nagle bateria w immobilzerze (trzeba mieć zapas pod ręką :( ), nie do końca działają wszystkie funkcje z aplikacji MyT (notowanie jazd, zdalne otwieranie, znajdź mój samochód). Zgłoszone do Toyota, ale na ten moment nie rozwiązane. Ogólnie: duży plus. Jest o najlepszy samochód klasy B jakim jeździłem.
Po ponad miesiącu użytkowania w pełni zgadzam się z kolegą.  Fajne auto dla 2 osób ewentualnie psa lub smarka ...4 dorosłych wejdzie ale na ścisk.  Przejechane 1700 km głównie podmiejska jazda drogi do 90 km/h spalanie z całości 4.1 . Póki co beż awarii . U nas bezprzewodowy łączenie działa bardzo ok ....może model tel ma znaczenie ...diabli wiedzą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl