Autor Wątek: Znoszenie auta w prawo  (Przeczytany 3181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peter147ma

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota RAV4
Znoszenie auta w prawo
« dnia: 01 Października 2022, 16:01:09 »
Witam wszytkich. Jestem tu nowy i od razu na początek mam pytanie dotyczące znoszenia auta w prawo.

Mam w leasingu Toyotę RAV4 z 2020 wziętą z salonu w sierpniu 2020. W pierwszej połowie 2021 zaczął się problem ze znoszeniem auta w prawo, zarówno na autostradzie przy większych prędkościach, jak i w mieście, przy mniejszych, żeby jechać prosto muszę trzymać kierownicę skręconą lekko w lewo, a jak tylko puszczę kierownicę albo ustawię ją w pozycji zero, to RAV-ka od razu zjeżdża w prawo. Niestety ma to spory wpływ na system trzymania pasa, który rzuca samochodem w prawo i w lewo, bo samochód co chwilę zjeżdża w prawo, a system co chwilę go koryguje w lewo, więc RAV-ka po autostradzie z włączonym systemem trzymania pasa jedzie zygzakeim prawo, lewo, prawo, lewo i tak w kółko. Można zwariować.

Po zauważeniu problemu pojechałem do dealera we Wrocławiu z prośbą o ustawienie zbieżności. Ustawili, przy czym musiałem za te ustawienie zbieżności zapłacić, bo się dowiedziałem, że gwarancja tego nie obejmuje, więc zapłaciłem i dostałem piękny wydruk ze wszystkimi kołami zaznaczonymi na zielono i zapewnienie, że już wszystko będzie cacy. Niestety auto dalej zjeżdżało w prawo.

Więc zgłosiłem do dealera reklamację, że chyba jednak niestety czegoś nie ustawili tak jak trzeba, bo RAV-kę nadal ściaga w prawo. Wzięli samochód i ustawili jeszcze raz, tym razem już za darmo w ramach reklamacji, ponownie dostałem piękny wydruk ze wszystkimi kołami zaznaczonymi na zielono i zapewnienie, że już wszystko będzie cacy i ponownie RAV-kę nadal ściagało w prawo. I tak 7 razy to zgłaszałem i 7 razy to próbowali naprawić i 7 razy dostałem piękny wydruk ze wszystkimi kołami zaznaczonymi na zielono i 7 razy zapewnienie, że wykonali jazdę testową i samochód jedzie jak po linijce, a RAV-ka nadal zjeżdżała w prawo.

Sytuacja była tak dziwna, że po siódmej niby naprawie przez dealera Toyota Wrocław, kiedy zadzwoniłem do nich, że nadal jest usterka i nadal samochód zjeżdża w prawo, właściciel Toyota Wrocław nie wytrzymał i powiedział, że mam do nich podjechać i on osobiście przejedzie się ze mną tym samochodem, bo uważa, że to ja coś tu mieszam, bo to przecież nie jest możliwe, więc podjechałem, on i jeszcze dwóch pracowników z serwisu wsiedli do samochodu ze mną, przejechaliśmy się i samochód po puszczeniu kierownicy oczywiście od razu walił w prawo, więc wszystkim im opadły szczęki, przeprosili mnie, ale właściciel powiedział, że oni już tu we Wrocławiu zrobili wszystko co mogli zrobić i już nic więcej nie są w stanie zrobić i wtedy ściągnęli jakiegoś super magika z centrali z Warszawy, który to ponownie niby naprawił, ale oczywiście ponownie nie zostało to naprawione i samochód nadal zjeżdżał w prawo. To była 8-ma niby naprawa.

Ja oczywiście po raz kolejny zadzwoniłem do dealera we Wrocławiu, ale on powiedział, że nie ma pojęcia co się dzieje z tym samochodem i już nic nie jest w stanie zrobić i nie podejmie się już absolutnie niczego i mam rozmawiać z Toyota Central Europe w Warszawie. Napisałem więc pismo do Toyota Central Europe w Warszawie i dostałem odpowiedź, że mam odstawić samochód do dealera we Wrocławiu i że drugi raz przyjedzie z Warszawy super magik, podobno przyjechał, niby naprawił, po raz 9-ty dostałem piękny wydruk ze wszystkimi kołami zaznaczonymi na zielono i kolejne zapewnienie, że wykonali jazdę testową i samochód jedzie jak po linijce, a RAV-ka nadal zjeżdża w prawo.

Napisałem więc drugie pismo do Toyota Central Europe w Warszawie i tym razem dostałem odpowiedź, że oni uważają, że samochód jest naprawiony i nie będą już nic naprawiać i mam spadać na drzewo.

Sprawa się ciągnie już ponad rok, 9 niby napraw, w tym 7 przez dealera we Wrocławiu i 2 przez jakiegoś super magika, który przyjechał z centrali z Warszawy, 9 razy wydruki ze wszystkimi kołami na zielono, 9 razy zapewnienia, że zrobili jazdę testową i samochód jedzie jak po linijce, a samochód jak zjeżdżał tak nadal zjeżdża w prawo. Dealer we Wrocławiu rozłożył ręce i powiedział po 7-ej niby naprawie, że on się poddaje i już nic więcej nie zrobi, a Toyota Central Europe po kolejnych dwóch niby naprawach stwierdziła, że już nic więcej nie będą naprawiać, mam spadać, a gwarancję mogę sobie wsadzić do buta.

Jestem absolutnie rozczarowany postawą Toyoty, która mnie totalnie olała, ewidentnie nie czuje się w żaden sposób odpowiedzialna za jakość swoich produktów, a gwarancję traktuje jak kawałek papieru bez żadnego znaczenia, podczas gdy ja im zapłaciłem kupę siana za samochód, jak również już za 4 obowiązkowe przeglądy, bo gdybym to ja nie dopełnił jakiegoś obowiązku, to oni na pewno by nie omieszkali dowalić mi wszystkie możliwe konsekwencje z utratą gwarancji włącznie, chociaż jak widzimy ta gwarancja i tak nie ma dla nich żadnego znaczenia. Niestety świadczy to też o tym, że legendarna jaokość Toyoty zniknęła i jest już tylko i wyłącznie legendą bez żadnego pokrycia w rzeczywistości.

Pytanie do wszystkich tutaj czy może ktoś miał podoby problem ze ściąganiem auta w prawo lub lewo i czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu i czy ktoś miał do czynienia z Toyotą Central Europe W Warszawie i wie w jaki sposób można zmusić ich do wywiązania się z gwarancji.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: Znoszenie auta w prawo
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2022, 16:15:13 »
Ja kiedyś miałem z Corollą takie coś, że ściągało mi w prawo (nie za dużo, ale jednak). Powiedziałem o tym przed przegladem, przejechał się ze mną mechanik. Przyznał, że ściąga i czy w nic nie walnąłem przypadkiem. Powiedziałem, że lekko kiedyś puknąłem, ale ze to chyba nie od tego, bo lekko tylko zdarłem lakier ze zderzaka. Facet powiedział, że tego gwarancja nie obejmuje, ale postara się naprawić, tylko że nie będzie o tym żadnej informacji w przeglądzie. Zgodziłem się, samochód po naprawie przestało ściągać i o sprawie zapomniałem. Ale co to było i dlaczego nie wnikałem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2022, 16:43:10 »
Kiedyś podobny problem miałem związany z oponą. Po prostu była krzywa, źle obsadzona na feldze lub miała jakąś wadę, po przełożeniu opon na tylna oś jak ręką odjął.

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2022, 18:17:54 »
Kiedyś podobny problem miałem związany z oponą. Po prostu była krzywa, źle obsadzona na feldze lub miała jakąś wadę, po przełożeniu opon na tylna oś jak ręką odjął.
To samo miałem napisać. Czy na innym komplecie kół (np na zimowych) dzieje się to samo?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2022, 22:27:31 »
Czy po odbiorze auta choć raz na chwilę było dobrze gdy opuszczałeś Dealera?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2022, 13:00:55 »
Jeżeli nie miałeś szkody komunikacyjnej, nie wygiąłeś żadnego elementu zawieszenia, co w zasadzie serwis powinien wychwycić ustawiając zbieżność, to ja bym przerzucił opony przód-tył i sprawdził problem raz jeszcze. Jeżeli nie pomoże po zmianie opon, a Toyota twierdzi, że wszystko zrobiła poprawnie, pozostaje sprawdzenie zbieżności w niezależnym serwisie. Z autopsji wiem, że czasem pomaga zgłoszenie problemu do tygodnika MOTOR. Panowie zadzwonią do Toyoty, że robią o Twoim samochodzie artykuł i zobaczysz, jak naprawa przyśpieszy. Ja miałem tak w Hyundaiu. Najpierw info, że się nie da, a po artykule w Motorze samochód po tygodniu był naprawiony, oczywiście za darmo.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2022, 14:10:39 »
Nawet nie przód/tył, a prawa/lewa. Jak nagle będzie ściągać w lewo, to opony. Ale nie sądzę,  że tego nie sprawdzono po tych wszystkich perypetiach.
Js bym zmierzył odległości międzyosiowe  po obu stronach, jeśli nie są identyczne to tu może być problem. (Np. skutek uderzenia kołem w krawężnik, dziura, czy nawet błędne mocowanie w fabryce w skutek awarii.
Tak czy siak, rzeczoznawca i procedura niezgodności towaru z umową pozostaje jeśli nie minęły 2 lata i nie na firmę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2022, 16:15:43 »
Założyciel wątku nie znajduje czasu na zalogowanie :|. Niemniej jak znajdzie, to proponuję wrzucić ze 2 skany najbardziej różniących się pomiarów (najprościej przez zewnętrzny hosting). Może uda się wyciągnąć jakieś wnioski. Ogólnie dziwna historia, bo na fabryczna wadę płyty połogowej nie wygląda bo pół roku jeździł poprawnie, a nawet złomy odwinięte ze słupów daje się pomierzyć i jeżdżą prosto.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2022, 16:17:23 wysłana przez surrender »

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2022, 22:18:49 »
Też jestem ciekaw finału
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Października 2022, 22:48:16 »
...taka wrzutka i cisza w eterze

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020