Autor Wątek: Toyota Auris konserwacja podwozia  (Przeczytany 22796 razy)

Offline anoda

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Toyota Auris konserwacja podwozia
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Października 2022, 11:34:12 »
Niestety Auris II mają słabo zabezpieczone podwozie i lubią rdzewieć. Sam zmieniając samochód 19-letni Polo 6N2 na 5-letnią Auris myślałem. że z rudą będę miał spokój. Jednak po obejrzeniu w te lato podwozia sprawa nie wygląda tak kolorowo. W tym roku zaprowadziłem samochód do konserwacji do zaprzyjaźnionego warsztatu blacharsko- lakierniczego, gdzie wykonano konserwację. Samochód odstawiłem na pięć dni, zapłaciłem 1500zł. Pewnie za taką kwotę nie jest idealnie, ale na pewno lepiej niż nic nie robić. Ogólnie teraźniejsze samochody straszna kiszka... wystarczy pooglądać sobie kanał na yt :
Stacja: Konserwacja
Tutaj fajny odcinek o Rav4
https://www.youtube.com/watch?v=Jj-V-ObGtrs&ab_channel=Stacja%3AKonserwacja
Blacharz potwierdził tył i środek pod plastikowymi osłonami zaprzyjaźnił się z rudą.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2022, 11:53:44 wysłana przez anoda »

Offline Japara

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Yaris
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Października 2022, 22:25:20 »
ja w yarisce dałem 2k za konserwacje kilka lat temu - było warto, jeśli szukać tanio a dobrze to niestety później ruda wyjdzie

Offline pawelci

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 Hybrid
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Października 2022, 23:44:55 »
Ja dzisiaj obdzwoniłem kilka firm co konserwuje w warszawie:
1. Za ok 1000zł, czas 3 dni, demontuje tylko to co przeszkadza i ręcznie pędzelkiem nakłada
2. 3000zl Firma 5-7 dni, demontuje prawie wszystko, czyści, piaskujemy i dalej chemia
3. Firma 2000-3000zl, czas ok 5 dni,demontuje wszystko, nawet zbiornik paliwa, tłumiki, pełne piaskowanie(od tego piaskowania zależy cena  w jakim jest stanie auto), Czyszczenie i konserwacja nawet profi zamkniętych, progów, drzwi.

Tak wygląda obecnie sytuacja na rynku.
Czas oczekiwania najwcześniej to przełom grudzień-styczeń.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Właściciel
Auris hybrid 2FL Touring Sports  1.8 i 134KM

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Października 2022, 07:43:32 »
Witam,  ja swoją auriskę z 2013 konserwowałem w lipcu w Radomiu. Trwało to 4 dni była piaskowana, zdjęty był zbiornik paliwa, wydech. Mam całą foto relacje z każdego etapu. Całkowity koszt to było 3000 zł ale cena była umawiania w styczniu jak rezerwowałem termin. Zdecydowałem się na taki krok bo chce jeszcze nią pojezdzić a wygladała strasznie od dołu. Jak ktoś chętny to mogę udostępnić kontakt do firmy lub zdjęcia jak to było robione.

Offline Piterdenis

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Grudnia 2022, 21:24:49 »
Za 2 tys. to też pudrowanie
Słuchajcie ale to nie chodzi o 2,3 tyś zł po prostu nie ufam, że ktoś to wszystko z powrotem złoży tak jak fabryka.

Jakbym miał dopłacić w salonie przy kupnie 4- 5 tyś żeby była wersja z porządnie zakonserwowaną (najlepiej ocynkowaną) karoserią to był dał ale tym wszystkim pseudo fachowcom nigdy...
Dla Twojej informacji warsztat w którym robiłem konserwację ma umowę z salonem Subaru Mitsubishi w Białymstoku. Konserwację przeprowadzają na nowych autach. Więc zapłacisz 4-5 tyś. Bo zarobi salon i warsztat. Włącz myślenie, ASO to nie absolut któremu warto ślepo ufać.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Grudnia 2022, 12:32:47 »
Włącz myślenie, ASO to nie absolut któremu warto ślepo ufać.

Bardzo dobrze powiedziane.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: inny
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Grudnia 2022, 13:42:20 »
Dla Twojej informacji warsztat w którym robiłem konserwację ma umowę z salonem Subaru Mitsubishi w Białymstoku. Konserwację przeprowadzają na nowych autach. Więc zapłacisz 4-5 tyś. Bo zarobi salon i warsztat. Włącz myślenie, ASO to nie absolut któremu warto ślepo ufać.
Nie kapuje skąd wywnioskowałeś, że ufam ASO???
Nic takiego nie napisałem...
Chodziło mi o wersje fabrycznie zabezpieczoną, w fabryce.

A to, że ma umowę z salonem to nic nie znaczy. Znaczy jedynie, że właściciel salonu podpisał z nim umowę...

Offline FilipAmator

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Stycznia 2023, 10:24:28 »
Ja zrobilem pobieżną konserwację samemu, na kanale. Wosk do profili zamkniętych i do podłużnic pod samochodem oraz przez otwory technologiczne w progi oraz rozne zakamarki belki tylnej. Zabezpieczone lby wszystkich dostepnych srub (mocowanie baku, mocowanie ukladu wydechowego, mocowanie oslon termicznych). Zabezpieczone nadkola, pod plastikami oraz elementy zawieszenia. Pod plastikami oslaniajacymi podwozie zabezpieczylem otwory technologiczne zatkane gumowymi korkami.
Przed konserwacja dobrze umylem auto od spoku na myjni samobslugowej, potem postal na sloncu w upalne dni.
Wiele lat temu zrobilem to samo w E11 i nadal sie trzeba, progi są nietknięte. Corolla koroduje tylko w miejscach gdzie zbiera sie piach i bloto ale widze ze w Auris juz porobili w tych miejscach oslony plastikowe.

Offline kappi1120

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Stycznia 2023, 17:41:25 »
Czy znacie może bardziej zaufane/ godne polecenia warsztaty od wyczyszczenia i zabezpieczenia podwozia w centrum Polski?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Stycznia 2023, 19:34:33 »
Też witamy na Forum serdecznie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Stycznia 2023, 21:31:18 »

Colin, jezu! Daj mu spokój, odpowiedz na pytanie. Każdego tak będziesz uczył dobrych manier? Ludzie piszą z błędami, to też bez przerwy trza by ich uczyć poprawnej pisowni. Każdy ma jakąś wadę.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 21:33:36 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:35:37 »
Kultura, nie wada, a na naukę nigdy nie jest późno.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 22:37:31 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:42:27 »
Kultura, nie wada, a na naukę nigdy nie jest późno.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak.
Kulturalnych ludzi,
powitanie też nie trudzi ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kappi1120

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Stycznia 2023, 01:47:23 »

Najmocniej przepraszam za mój brak kultury. Oczywiście nie dobry wszystkim i miło poznać choć to wyjdzie z czasem. Dziękuję za merytoryczną i jakże obszerną pomoc.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Stycznia 2023, 07:21:38 »
Wchodząc do pomieszczenia gdzie już przebywają inne osoby też się tak zachowujesz?

Kłania się netykieta. Grzecznie się przywitaj a potem cała reszta. Forum to właśnie taki pokój, gdzie my już jesteśmy a ty wpadasz, pytasz i jeszcze walisz takie coś:
Oczywiście nie dobry wszystkim

Zatem również życzę "nie miłego". Większość Forumowiczów zapewne pożyczy Ci tego samego.

Chętnie bym pomógł ale jak widzisz jestem z Krakowa, więc mogę polecić Administratora Marcina.

黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl