Autor Wątek: Doświetlanie zakrętów  (Przeczytany 3166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafi637

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Auris TS
Doświetlanie zakrętów
« dnia: 16 Października 2022, 19:47:02 »
Witam,
Czy ktoś z was montował do Aurisa moduł doświetlania zakrętów ? Proszę o schemat podłączenia modułu, gdzie znajdę przewody do których mam się wpiąć.
Myślałem również o module Tytan DS 454, którego wpiąć należy do szyny CAN - moja Auris posiada system automatycznego parkowania więc zapewne posiada również czujnik skrętu kół. Jeżeli macie doświadczenie w tym temacie to proszę podzielić się swoją wiedzą.
Toyota Auris Touring Sports, benzyna 1.6, 132KM, 2018r.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
Odp: Doświetlanie zakrętów
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Października 2022, 19:50:41 »
Hej
Zgodnie z informacjami od producenta, moduł ten jest kompatybilny z naszymi samochodami, ale obawiam się że musiałbyś wymienić światła przeciwmgłowe na takie które faktycznie doświetlą te zakręty - te montowane fabrycznie (18W) raczej niewiele dają. Ja mam na dalekiej liście to-do zamontowanie świateł Hella DynaView które udało mi się dorwać na OLX. Wpiąć się możesz w kabelki prowadzące do gniazda OBD (takie info dostałem jako instrukcja przy zakupie modułu).
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline rafi637

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Października 2022, 20:04:26 »
Wymieniłem przednie halogeny na LEDy i wieczorem gdy je załączyłem zauważyłem spory potencjał w postaci doświetlenia zakrętów przy niskich prędkościach jesienną i zimową porą - tak więc światła dają radę. Mówisz o module Tytan DS 454 czy jakimś innym ? Modułu już kupiłeś ?
Z tego co wiem trzeba się wpiąć w CAN od prędkości (tak żeby działało do 40km/h), od kąta skrętu kół, od kierunkowskazów, od halogenów przednich i sądzę że jeszcze od świateł mijania (żeby doświetlanie działało dopiero gdy mijania są załączone)

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Października 2022, 20:36:19 »
Hej
DS454, moduł kupiłem, nie mam czasu zamontować.
Moduł wpina się do CAN (Hi/Lo), GND, +12V, lampa doświetlania lewa i prawa. Nie sprawdzałem jeszcze jak moduł działa, tzn., czy zaczytuje z CANu informację o światłach mijania - jak nie, to zawsze można to rozwiązać dodatkowym przekaźnikiem sterowanym sygnałem świateł mijania, lub wręcz zasilanie wziąć z sygnału świateł mijania.

Offline rafi637

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2022, 20:41:41 »
Byłbym wdzięczny gdybyś w przyszłości montując moduł porobił kilka fotek z montażu i podzielił się informacją czy podpięcie do CAN działa jak należy. Nigdzie nie mogę znaleźć schematu instalacji i informacji gdzie dane przewody się znajdują oraz jaki mają kolor - zdjęcia bardzo rozjaśniają sprawę. Mój mail: rafi6378@gmail.com

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2022, 21:08:59 »
Hej
Jasne - ale miej świadomość, że to może zająć parę miesięcy jak nie lepiej - ostatnio niestety średnio u mnie z czasem, zwłaszcza na dłubanie przy samochodzie.
Puściłem Ci mailem to co dostałem po zakupie - dodatkowo do samego modułu jest dostarczona instrukcja podpięcia wraz z rozpiską kolorów przewodów.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl