Autor Wątek: Auris Hybryda - przebieg bez wymiany oleju  (Przeczytany 3262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Orson

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris TS HSD
Auris Hybryda - przebieg bez wymiany oleju
« dnia: 24 Października 2022, 20:32:19 »
Witam,

Jako, że jestem nowym użytkownikiem forum chciałem się przywitać :).
Pytanie mam bardzo poważnej natury i jeżeli w nieodpowiednim dziale to poproszę o przeniesienie do właściwego.

Czy Auris Hybrda, która przejechała od ostatniej, udokumentowanej wymiany oleju 40 tys nadaje się do rozważania do zakupu, czy raczej lepiej odpuścić temat?
Nie jest to żaden Bolt, Uber i inne tego typu firmy. Na obecnie wlanym oleju przebieg przekroczony jest o 25 tys km (40 tys - 15 tys interwał wg producenta).
Wolę zapytać przed zakupem, ponieważ cała sytuacja bardzo mnie zaskoczyła, a tutaj na pewno macie wiedzę w tym temacie.
Obawiam się, nie wiem czy słusznie, konsekwencji w stylu rozwalenia silnika lub tego typu sytuacji.

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Auris Hybryda - przebieg bez wymiany oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Października 2022, 21:20:50 »
Jak najbardziej nadaje się do rozważenia
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2022, 23:33:37 »
Jeśli jeździła po mieście to jest duża szansa, że silnik spalinowy pracował przez połowę tego przebiegu a biorąc pod uwagę, że silnik spalinowy ma w hybrydzie lekkie życie to tragedii może nie być.

Offline Orson

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2022, 00:54:30 »
Zakładając, że samochód kupię to oczywiście od razu trafia na pełen serwis. Podczas oględzin zwrócę uwagę na pracę silnika, czy w takiej sytuacji coś szczególnie powinno zwrócić moją uwagę? Jakieś dzwonienie rozrządu lub inne odgłosy?

Jedno z ASO poinformowało mnie, że jest to sytuacja wysokiego ryzyka i może zakończyć się "grubym" serwisem silnika za kilkanaście tys. zł. Dobrze, że podczas rozmowy siedziałem :|

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2022, 07:37:37 »
Zakładając, że samochód kupię to oczywiście od razu trafia na pełen serwis. Podczas oględzin zwrócę uwagę na pracę silnika, czy w takiej sytuacji coś szczególnie powinno zwrócić moją uwagę? Jakieś dzwonienie rozrządu lub inne odgłosy?

Jedno z ASO poinformowało mnie, że jest to sytuacja wysokiego ryzyka i może zakończyć się "grubym" serwisem silnika za kilkanaście tys. zł. Dobrze, że podczas rozmowy siedziałem :|
Ale już nie przesadzaj to nie jest lot w kosmos ani statek kosmiczny. Jak się popsuje to zrobisz i tyle. Co to jest kilkanaście tysięcy złoty ? Dla właściciela no.diesla są 4ery wtryski i dwumasa, dla właściciela BMW thp są to 3wymiany oleju bo przy 4wartej wymienia się silnik  :-)
A jak się tak boisz to zrezygnuj.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2022, 07:53:08 »
W najgorszym razie można wymienić silnik. Ze względu na brak popytu na 1.8 do hybrydy (trwałość i brak usterek), takie silniki kosztują grosze.
Corolla SD 1.8 GR Sport

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2022, 09:15:00 »
Jedno z ASO poinformowało mnie

A zaprosili Cię już na przegląd? Jeśli nie, to zaraz zadzwonią :)
Pewnie ten gruby serwis też by chcieli zrobić...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Damianooo

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris HSD
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Października 2022, 12:39:52 »
Cześć wszystkim,jako że planuję zakup pozwolę się podpiąć pod ten temat. Mianowicie mam na oku auris HSD z przebiegiem 70kkm, pierwszy serwis olejowy po 20kkm reszta już normalnie co10 tysiecy km. Chodzi mi o kulturę pracy tego silnika przy pierwszym odpaleniu na zimno, czy u was też pracuje głośno i na wyraźnie wyższych obrotach mimo pelnej baterii ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Października 2022, 14:23:28 »
Chodzi mi o kulturę pracy tego silnika przy pierwszym odpaleniu na zimno, czy u was też pracuje głośno i na wyraźnie wyższych obrotach mimo pelnej baterii ?
Na wyższych obrotach od czego? W hybrydzie nie ma czegoś takiego jak wolne obroty - jeżeli silnik spalinowy nie napędza pojazdu to jest wyłączony. Wyjątkiem jest albo tryb ładowania baterii albo rozgrzewania silnika (połączony z ładowaniem baterii).  W obu przypadkach silnik spalinowy napędza generator o sporej mocy, więc jest trochę obciążony i jego brzmienie różni się od znanego z aut spalinowych brzmienia silnika pracującego na wolnych obrotach.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Października 2022, 18:19:13 »
Dzisiaj rozmawiałem z posiadaczem Audi 80 B4 1.9 TDI który od 10 lat i ponad 50 000 km nie wymienił oleju w silniku (3 auto w rodzinie na jazdy okazjonalne na tzw. dojeżdżenie do wyzłomowania).
Auto z przebiegiem co najmniej 330 000. Oleju nie bierze a silnik nie chce się zepsuć jak na złość bo mu zawadza a wyzłomować póki jeździ szkoda. :grin:
Kiedyś do serwisu w Norauto przyjechał gość Peugeotem zapytać kiedy co ile się wymienia olej w silniku bo on już 6 lat jeździ ponad 60 000 km i jeszcze nie wymieniał.
Tak więc te dywagacje czy wymieniać olej po 12 miesiącach mimo że przejechało się na syntetyku tylko 8 000 są co najmniej  bez zasadne.  :-)
Ja w Yarisie żony nie widzę sensu wymieniać oleju 0W20 częściej niż co 2 lata jeśli rocznie jeździ tylko 6 000 km.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Października 2022, 20:15:32 »
Bezzasadne są w nielicznych silnikach, w części wymiana jest bardzo zasadna, nawet częściej niż zakłada interwał.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Damianooo

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris HSD
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Listopada 2022, 12:48:28 »
Dzięki za odpowiedź, A jak oceniacie kulturę pracy/głośność tego silnika? Chodzi mi bardziej o dźwięk z perspektywy przechodnia.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Listopada 2022, 13:21:37 »
Bezzasadne są w nielicznych silnikach, w części wymiana jest bardzo zasadna, nawet częściej niż zakłada interwał.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Trudno się nie zgodzić.
Ale np. Hybrydach olej ma życie lajtowe.
Wiem - często silnik nie dogrzany ale też często wyłączony a kilometry lecą no i odprężony nie wysilony wspomagany silnikiem elektrycznym bez turbosprężarki - ba nawet upalać go nie ma jak bo więcej niż na 5000 obr nie ma jak go wkręcić a i to tylko na autostradzie i to przy przyspieszaniu albo przy kręceniu maxa co wiadomo że nie ma jak zabardzo w Polsce jechać po za tym mandaty podrożały.

Tak więc nie ma co wcześniej wymieniać niż co 15 tyś km lub co 2 lata choć wiem że niektórzy naskoczą na mnie że olej się starzeje i co rok musi być wymieniony nawet jak ma 6K przebiegu.
Ale jak widać to nie jest zerojedynkowe i nie ma tak że olej jak jest w silniku niecałe 12 miesięcy to jeszcze prawidłowo smaruje silnik a jak ma 13 miesięcy to już nie smaruje i nie chroni silnika.
Jak widać po tych przypadkach że ludzie po 6 czy po 10 lat nie wymieniali to 2 lata to nic.
Może i zdrowiej dla silnika było by wymieniać  olej co 12 miesięcy lub co 10-12K przebiegu ale czy skorzystamy na tym zanim sprzedamy auto ? Wątpie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl