Autor Wątek: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V  (Przeczytany 62642 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Uruchomienie auta z rozładowanym akumulatorem 12V
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Listopada 2023, 21:20:53 »
No chyba że dziennie bedziesz brał power bank do ładowania do domu.
Po co?
Podpinasz go pod gniazdo zapalniczki i jak uruchamiasz auto to się doładowuje.

Offline kolczyq

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla TS EXE
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Listopada 2023, 23:15:47 »
Tylko chyba nie wszystkie kamery obsługują nagrywanie z powerbanka. Testowałem swoją 70mai i na postoju po kilkunastu minutach wyłączała się.
Nie wiem, czy pobór prądu był za niski i powerbank odciął zasilanie, czy kamera się wyłączyła przez brak ruchu na G-sensorze.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Listopada 2023, 10:43:47 »
Nie stosuje się nagrywania parkingowego przez adaptery odcinające zasilanie w hybrydach.

, bez żadnych uwag ,że takie rozwiązanie

ASO twierdząc że "tak, będzie ok" żyją widać we własnym iluzorycznym świecie i to nie tylko w tym temacie. Jest to mega-przykre i tak kuriozalne, że szkoda słów.
Ogromną masa tematów czy to na naszym forum czy na świecie związana z problemami pradowymi, pozwy sądowe itd. To widać jest nieistotne.
Robią im szkolenia z obsługi kosmicznego Mirai a podstawy leżą i kwiczą!

Adaptery mają dobrane za niskie progi napięcia, do tego tak mały pojemnościowo aku jest notorycznie niedoładowany a jeszcze przy otwarciu drzwi Brake Booster wydoi go prądowo przy podnoszeniu cisnienia w układzie hamulcowym..
Nie wspominam że po kilkukrotnym spadku napięcia aku do 5 czy nawet 3V ten aku traci swoją pojemność!!!

Tryb parking: TYLKO Powerbank wchodzi w grę. Temat powerbank-ów tutaj :
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=46327.msg759255#msg759255

Co do tematu wątku - poprawę sytuacji można osiągnąć poprzez wymianę na aku o większym "Ah", co jest stosowane w autach na rynek USA oraz rzetelna diagnozę / wskazanie elementu, który pobiera prąd.
To zajmuje sporo czasu co oczywiście w dobie zasady większości stacji: "kasa, kasa, przerób przerób" nawet nie wchodzi w grę. A gwarant za diagnozę ani większy aku nie płaci.
Bujaj się Pan z problemem sam, zmierzyliśmy 12,5 i według Nowego Testamentu ewangelii św. Jana 19, wersety 4 do 5:
<abyście poznali, że ja nie znajduję w Nim żadnej winy >

Czy tak to ma działać? Jedyna porada to "Panie, kup se pan bustera" albo "w telefonie zapisz z imienia kierowców z assistance"? Pytanie retoryczne

Do rozładowanego aku w bagazniku można się dostać podpinajac zasilanie w skrzynkę bezpieczników pod maską i wtedy otwierając centralny zamek np. przez przycisk na drzwiach "OTWÓRZ" wtedy można otworzyć bagażnik.

Amen
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2023, 11:24:42 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Listopada 2023, 11:13:09 »
Nie stosuje się nagrywania parkingowego przez adaptery odcinające zasilanie w hybrydach.
Ja stosuję. Ustawiony na 12,4V plus limit 3h nagrania w kamerce. Mniej więcej się to pokrywa, czasami nagranie mam urwane po około 2h. Zero problemów z aku 12V póki co.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Listopada 2023, 11:46:48 »
po kilkukrotnym spadku napięcia aku do 5 czy nawet 3V ten aku traci swoją pojemność!!!
Doświadczyłem tego po raz pierwszy (akumulator padł i napięcie sprawdzone pod maską silnika boosterem przez wezwany Toyota Eurocare - 3,5V).
Było to 2.11.br. i przez kolejne 3 dni sprawdzałem je codziennie rano przy niewłączonym zapłonie, na akumulatorze mieszczącym się w bagażniku i wynosiło ono odpowiednio 12,2V; 12.02V i 12.01V dzisiaj rano. Pomiędzy tymi sprawdzeniami jeździłem codziennie po kilkadziesiąt km, dość często rekuperacyjnie hamując.
Z tego co się orientuję winno ono wynosić ok. 12,5V...
Czy mógłby ktoś kto posiada corollę hybrydę 2.0 po FL zmierzyć i podać wartość napięcia bez obciążenia, choć ono znikome chyba i tak będzie, bo otwierając bagażnik zapala się choćby lampka.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2023, 12:33:48 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Listopada 2023, 12:02:00 »
Możesz wyjąć akumulator i naładować go ładowarką? Jeśli nie to włącz napęd i zostaw auto na P. Wyłącz nawiew, radio, światła i niech tak sobie stoi kilka godzin (spalinowy uruchomi się może że trzy razy w ciągu kazdej godziny na jedną minutę). Akumulator 12V będzie dużo lepiej naładowany niż podczas jazdy kilkadziesiąt kilometrów.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Listopada 2023, 17:23:07 »
Co Tu Colin… niedzielne kazania ze znajomosci Biblii nam urządzasz? :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #97 dnia: 05 Listopada 2023, 22:52:37 »
Co Tu Colin… niedzielne kazania ze znajomosci Biblii nam urządzasz? :)
Szkoda, że spalił. Należało podać tylko księgę i wersety, bez cytatu.
Zainteresowani niech szukają
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline digital5

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E21 TS 2.0 Exe
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Listopada 2023, 09:15:09 »
Ma ktoś wiedzę przy ilu V minimalnie odpali się układ hybrydowy? Może trzeba jakieś ustrojstwo wymyślić, które będzie na stałe wpięte w układ i wyśle sms jak akumulator będzie słabo naładowany? Oczywiście to coś będzie podpięte do akumulatora i go będzie rozładowywało...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Listopada 2023, 09:31:50 »
Ja stosuję. Ustawiony na 12,4V plus limit 3h nagrania w kamerce. Mniej więcej się to pokrywa, czasami nagranie mam urwane po około 2h. Zero problemów z aku 12V póki co.
Przez kilka miesięcy po instalacji kamery (Viofo 129+ Dual z adapterem zasilania) tak działałem, stopniowo czas nagrań parkingowych spadł do niecałej godziny, chyba, że wcześniej robiłem kilkugodzinną trasę.  Finalnie miałem problem z odpaleniem auta, pomógł powerbank. Dałem sobie po tym spokój z nagrywaniem parkingowym - bo jaki jest sens by mieć 1..2 h nagrania parkingowego (gdy szkoda może wystąpić po np. 3 h) i ryzyko padnięcia akumulatora. Wróciłem do nagrań parkingowych dopiero po zamontowaniu specjalizowanego powerbanku samochodowego - teraz całą nockę nagrywa bez problemu, nawet jak danego dnia za dużo nie jeżdżę.

ps. główny problem - wg mnie - to sposób w jaki hybrydy ładują akumulator 12V, czynią to nadzwyczaj oszczędnie - mam wpiętą w gniazdko zapalniczki ładowarkę z woltomierzem i widzę, że 14,5 V pojawia się dość rzadko - to tak idąc tropem Colina ze wskazówkami Krismana - Syr 21:15 ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2023, 09:44:33 wysłana przez Markid »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 06 Listopada 2023, 10:14:19 »
Cały czas tak twierdzę, bilans energetyczny jest zbyt napięty i skopane ładowanie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Listopada 2023, 10:32:52 »
Ma ktoś wiedzę przy ilu V minimalnie odpali się układ hybrydowy? Może trzeba jakieś ustrojstwo wymyślić, które będzie na stałe wpięte w układ i wyśle sms jak akumulator będzie słabo naładowany? Oczywiście to coś będzie podpięte do akumulatora i go będzie rozładowywało...
U mnie 2 razy padł i było 5,5 V i za 2 razem 6,2 V  i już nie dało się urchomić  , asistante i boster .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Listopada 2023, 10:40:02 »
Cały czas tak twierdzę, bilans energetyczny jest zbyt napięty i skopane ładowanie.
Topoll masz rację , ja też tak to widzę , zrezygnuję chyba z nagrywania parkingowego i zgłoszę do serwisu , zobaczę czy temat rozładowywania aku 12 V będą chcieli podjąć rozwiązać /.
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Listopada 2023, 10:41:35 »
Ja od początku mam rejestrator ale działa bez trybu parkingowego.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #104 dnia: 06 Listopada 2023, 11:13:03 »
bo jaki jest sens by mieć 1..2 h nagrania parkingowego (gdy szkoda może wystąpić po np. 3 h)
W moim przypadku 90% parkowań, kiedy może wystąpić szkoda, jest właśnie krótka - sklep, siłownia. Stąd taki wybór.

Całkowicie się jednak zgadzam, że problem leży po stronie ładowania. Akumulator choćby i 30Ah to wciąż jest bardzo dużo energii i jedno trefne urządzenie nie ma szans go rozładować do zera w jedną noc. A to się zdarza.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl