Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu na nierównościach  (Przeczytany 130803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: stuki w zawieszeniu na nierownosciach
« Odpowiedź #90 dnia: 26 Lutego 2009, 23:46:23 »
Ja używałem izolacji elektrycznej czarnej.

Czerwona zbyt usztywnia stabilizator, i auto się robi nieznośnie twarde  <diabel>

Myślę, że tu jest dość obojętne, co to będzie, byle nie było luzu między stabilizatorem a gumą. Ważne, żeby było twardsze od gumy, a miększe od stabilizatora i odpowiednia posmarowane, żeby się obracało.

Swego czasu wsadziłem dętkę rowerową, i też było ok.

pzdr
3VZ.pl

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Lutego 2009, 16:03:34 »
I jak niger idzie Ci "naprawa" zawieszenia. U mnie znikneła większość nieprzyjemnych dźwięków, ale teraz słyszalne są inne "luzy". Po wypłacie kończy mi się przegląd, może na stacji diagnostycznej znajdą coś jeszcze. Jak nie to będę męczył mechanika u którego ostatnio byłem.

PozDRo
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Lutego 2009, 17:27:07 »
Witam natomiast u mnie są do wymiany tuleje drążka poprzecznego te co są od regulacji zbieżności,już mam zamówione i czekam bo na nich miałem luz duży i tak waliło,dam znać jak już będę po wymianie  :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Marca 2009, 23:57:05 »
Tak mi się przypomniało o stabilizatorze : rozbierałem ostatnio pierwszą zieloną, i stabilizator również był sporo wytarty, jednak gumy na nim bardzo ciasne.

Teraz pytanie do Perzana : jakiej grubości stabilizator jest w Cari  ( jeśli cieńszy, to wiemy już, skąd pochodziły gumy ) ?

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 19 Marca 2009, 16:11:46 »
Marcimn ja miałem tak z przodu że stabilizator był też wytarty a gumy były nawet w przyzwoitym stanie,wsadziłem gumy nowe o mniejszym rozmiarze i teraz jest dobrze,wszystko kupowałem w intercars :-)

cichy_gda

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Marca 2009, 22:38:38 »
W carinie 2.0 benzyna 1996r z tyłu drążek stabilizatora z tego co pamiętam miał 12mm.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Marca 2009, 00:18:48 »
I jesteśmy w domu.

"Dzięki, Cichy" ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Marca 2009, 16:56:21 »
Wcamry z tego co pamiętam miał 15mm a w miejscu gdzie jest guma stabilizatora bylo 14mm  :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Marca 2009, 18:21:13 »
Tak właśnie jest, fabryka ( niezależnie od nadwozia ) miała 15mm, rozróżniane były tylko twardości ( ale oczywiście nikt nie wie która jest która ).

Nabyłem ostatnio 18mm Whiteline, wrażeniami pochwalę się po montażu.

pzdr
3VZ.pl

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Marca 2009, 23:22:58 »
Perzan miał racje,są gumy stab mniejsze zajechałem do IC i bez problemu dostałem na przód gumy mniejsze,po założeniu różnica jest odczuwalna  :-)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #100 dnia: 16 Kwietnia 2009, 17:29:39 »
[...]Teraz pytanie do Perzana : jakiej grubości stabilizator jest w Cari  ( jeśli cieńszy, to wiemy już, skąd pochodziły gumy ) ?

Zadajesz trudne pytania. Nigdy nie pamiętam i za każdym razem włażę pod auto zmierzyć :D
Carina miała dwie grubości stabilizatora z tyłu. NIe wiem od czego to zależało, ale wiem że mam tą grubszą ;) Chyba 12 i 14 czy tak jakoś.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 16 Kwietnia 2009, 21:30:18 »
Grunt że są dostępne w mniejszym rozmiarze  :-)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Maja 2009, 08:28:26 »
Zaczelo i u mnie tak stukac.Stwierdzilem lacznik stabilizatora lewy tyl.Zmienialem na opony letnie podlewarowalem karose a tu cala kolumna wychodzi z srodka otwarta.natychmiast zdjalem czesc oparcia z tylu lewa strone i wsadzam lape i parze.Niema plytki na ktorej jest zakrecony amortyuzator.Cholera wyrdzewiala i ten nieszczesny amortyzator latat w dol i gore bez oporow.Stalo sie to w zimie w Wloszech dojechalem do domu zrobilem jeszcze z 2 tys.km no i mam babo placek.Zamowilem gorna czesc Mc Phersona oczywiscie piracka i bede montowal.To juz zaden problem trzeba sciagnac cala noge odczepic lacznik stabilizatora.Odkrecic stara nakretke na amortyzatorze sciagaczem duzym sciagnac sprezyne wsadzic amortyzatora koncowke w dziure i z krecic.wsadzic pozniej w nadwozie zakrecic a nastepnie przykrecic do czesci dolnej, nowy lacznik stabilzatora jest juz nabyty wczesniej i po sprawie na dzisiaj a jutro zamowic czas na ustawianie geometri zawieszenia,niestety przy ruszonym goleniu trzeba to robic.Pzdr.Camry 2.2

Offline niger

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Maja 2009, 22:52:28 »
Nawet wskazanie jest sprawdzenie geometrii od czasu do czasu na naszych drogach  :-)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #104 dnia: 07 Maja 2009, 09:33:51 »
niestety przy ruszonym goleniu trzeba to robic

W teorii tak, w praktyce jednak zbankrutowałbym, bo zbyt często dłubię coś przy zawiasie dla sportu ;)

Śruby ustalające amortyzator do zwrotnicy mają tak znikomy luz, że daje on nam max pół stopnia na pochyleniu koła. Norma dopuszcza -1,05' do 0,25', więc trzebaby mieć wybitnie walone auto, żeby nie trzymało kątów pochyleń koła.

Geometrię robię tylko przy wymianie końcówek drążków kierowniczych, lub regulowanych drążków z tyłu.

Btw, nabyłem niedawno drogą kupna śruby mimośrodowe do mocowania amorów - zrobię sobie mały negatywik z tyłu, taki w granicach normy, ale poprawiający trochę trakcję ;)

Jako ciekawostkę dodam, że przy przekładce 2.2 na V6 wymieniłem przednie sprężyny, zwrotnice, i dwa poprzeczne ( nieregulowane ) drążki z tyłu. Geometrii nie ustawiałem po tym ( brakło czasu ), a auto zrobiło już od tego momentu 25kkm. Nie ciągnie w żadną stronę, nie tnie opon... coś musiałem źle poskładać  <diabel>

Oczywiście na geometrię wybieram się, ale "moja" ASO nie pracuje ostatnio w soboty, poza tym chciałbym to wszystko już zrobić po wymianie amorów i drążków kierowniczych, moją ulubioną metodą "zrobić-zapomnieć" ;)

pzdr
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2009, 09:40:08 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl