Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu na nierównościach  (Przeczytany 130947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: stuki w zawieszeniu na nierownosciach
« Odpowiedź #180 dnia: 06 Września 2009, 08:27:29 »
Witaj Tabak,
Przygotuj sie do wymiany amortyzatorow,obu. Pamietaj najwazniejsza rzecz ktora skraca zycie amortyzatora nawet o 70%. Amortyzator ma ws rodku oslone harmonikowa na osio i taki brazowy odbojnik.Te rzeczy musza byc 100%sprawne.One zatrzymuja caly kurz z jezdni i drobiny krzemu ktore nie szlifuja osi a´mortyzatora i w zwiazku z tym uszczelnien.Odbojnik jest ropwniez wazny.Po wymianie jak nie zalozysz tcyh rzeczy max przejedziesz 50kkm. Amorki leca.Piszcza,placza i zaczynaja sie pocic.
W Toyocie to kosztuje dosc duzo, ale mozesz dopasowac z innych pirackich wyrobow.Funkcjonuje dobrze.
Pzdr.Camry 2.2
P.S Potem sie uciera taka opinia  o te amorki takie okrzyczane a ja nie zrobilem wiecej jak50kkm.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #181 dnia: 06 Września 2009, 08:34:45 »
Odbój i tą osłonę można kupić w IC za grosze.

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 25 Listopada 2009, 14:21:58 »
Witam wszystkich. A ja mam tylko jeden problem. Stuki z przodu od strony kierowcy. Wymieniłem wszystko co mogłem wymienić, łączniki stabilizatora, tulejki, amory itp. a efektu brak. Mechanior zlokalizował jeszcze krzyżak do wymiany, ale czy może on odpowiadać za stuki podczas jazdy na nierównościach ? Co prawda kierownicą kręci się bardzo lekko, tylko przy zgaszonym silniku jak zakręce kółkiem to słychać strzelanie i jakieś trzaski. Pomożecie ???

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #183 dnia: 25 Listopada 2009, 14:39:11 »
A drążek kierowniczy wychodzący z maglownicy ktoś dobrze obejrzał ? Maglownica jest też mocownana na gumie może się wyrobiła. Jak słychać opisane przez Ciebie trzaski to faktycznie masz po krzyżaku - do wymiany.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #184 dnia: 25 Listopada 2009, 14:40:58 »
ale kolega napisał, że lekko mu się kręci kierownicą, a z padniętym krzyżakiem raczej jest ciężko.....choć trzaski mogą wskazywać na krzyżak

PozDRo
« Ostatnia zmiana: 25 Listopada 2009, 14:45:26 wysłana przez tabak »
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 25 Listopada 2009, 15:32:57 »
A no właśnie. Mechanior mówi, że krzyżak wygląda nieciekawie, tylko czy może on stukać podczas jazdy ?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #186 dnia: 25 Listopada 2009, 16:35:57 »
Stukający krzyżak czułbyś na kierownicy.

A górne mocowanie amortyzatora też wymieniałeś ? Gumy na wahaczu ? Sworzeń wahacza ? Końcówki drążków kierowniczych ?

Przez internet raczej auta nie zdiagnozujesz, a jedynie nabawisz się bólu głowy od teorii spiskowych "co jeszcze może stukać", bo stukać może wszystko, łącznie z dzięciołem, mającym gniazdo w progu.

Nawet jak stwierdzisz, że stuk jest głuchy/cichy/głośny/metaliczny, czy cholera wie jaki, to dla każdego te dźwięki będą brzmiały inaczej, i każdy będzie miał inny pomysł.

Jedź na szarpak, i sprawdź zawias. Jeśli nic nie znajdą, to zmień mechanika. A najlepiej znajdź w okolicy kogoś, kto takim modelem jeździ i go zna, wtedy będzie o 84% łatwiej cokolwiek zdiagnozować.

pzdr
3VZ.pl

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 25 Listopada 2009, 19:17:53 »
No właśnie i to jest problem :cry:. U mechaników byłem już trzech i każdy mówił, że zawiecha jest ok. W zawieszeniu wymienione już wszystko ( brak dalszych pomysłów ). Został już tylko ten nieszczęsny krzyżak ale w kierownicy nic nie czuję, tylko stuka i stuka i to bez różnicy jak szybko jadę 20, 40 czy 80km/h. Wiem, że ciężko zlokalizować przez internet ale cuda się przecież zdażają...w końcu święta już blisko :grin:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #188 dnia: 25 Listopada 2009, 19:20:57 »
Wszystko ?

To wypisz, proszę, wszystkie elementy, które wymieniłeś.

pzdr
3VZ.pl

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 25 Listopada 2009, 19:51:00 »
Auto mam od 3 tygodni. Poprzedni wlaściciel wymienił łączniki stabiliaztora, końcówki drążka kierowniczego, swożnie wahaczy, amortyzatory. Wszystko to było wymieniane w październiku tego roku ( są faktury ). Ja natomiast zdążyłem już wymienić: tulejki wahacza, tuleje stabilizatora. Czy soś jeszcze zostało :huh:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #190 dnia: 25 Listopada 2009, 20:20:20 »
Zostały górne mocowania amortyzatorów.

Z tego, co kojarzę, to jeśli auto masz z listopada 95, to będziesz miał już górne mocowania z łożyskami, czyli jesteś skazany na ASO ( albo ja jeszcze nie wiem, gdzie można zamienniki dostać ).

pzdr
3VZ.pl

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 25 Listopada 2009, 20:31:08 »
A dlaczego z listopada 95, jak pierwszą rejestrację mam 23.XII. 1996

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #192 dnia: 25 Listopada 2009, 20:38:05 »
A że pierwsza rejestracja w 96 to nie znaczy, że tego dnia samochód wyjechał z fabryki. Marcin pewnie napisał tak po otrzymaniu VIN'u od Ciebie...z treści tego nie wyczytał :grin: a czy dałeś mu VIN to sam wiesz lepiej niż ja :roll:

arkady2222

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 25 Listopada 2009, 20:46:41 »
A dałem mu VIN, to żadna tajemnica. Tylko jak wymieniałem pompę wody, to była na niej data 10. 1996. Więc jak ? Wyprodukowany w 95, a pompa z 96 ??? I jeszcze jedno. Jeżeli 1 rejestracja jest z grudnia 96, a data produkcji październik 95 to wychodzi na to, że na swojego pierwszego właściciela czekał ponad rok.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #194 dnia: 25 Listopada 2009, 20:55:38 »
Ta pompa mogła być już wymieniana. Akurat trafiła się tak zbieżność.
Dojrzewała na swojego Pana <diabel>
Wpisz swój VIN tutaj toyodiy.com i tam Ci napisze z kiedy ona jest :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl