Autor Wątek: Spalanie corolla cross 2.0 197 KM  (Przeczytany 27563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slimak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Spalanie corolla cross 2.0 197 KM
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Stycznia 2023, 19:59:41 »
slimak , masz Corollę E21 HB, ale z  jakim silnikiem?
Nie. Musze zaktualizować. Mam Corolle Cross

Offline Crosscorolla

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Cross corolla
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Stycznia 2023, 21:04:34 »
Po kilku tankowaniach max 6.6 litra wyszło. Średnio 6 - 6.2. Przy jeździe po górachi bez eko jazdy. W trasie lokalnie do 90 spokojnie robi się 5.0L na 100. Jak ktoś jest eko to faktycznie zrobi 4 -4.5 wykręci tylko na płaskim terenie, bo ja nie mam takiej możliwości.

Więc CC ma tylko jeden plus. Spalanie. Nic pozatym.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Stycznia 2023, 21:28:46 »
Po kilku tankowaniach max 6.6 litra wyszło. Średnio 6 - 6.2. Przy jeździe po górachi bez eko jazdy. W trasie lokalnie do 90 spokojnie robi się 5.0L na 100. Jak ktoś jest eko to faktycznie zrobi 4 -4.5 wykręci tylko na płaskim terenie, bo ja nie mam takiej możliwości.

Więc CC ma tylko jeden plus. Spalanie. Nic pozatym.
Mocy nie ma? Moim zdaniem to te plus - ja się tam odbioru doczekać nie mogę - BE od 16 grudnia…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Stycznia 2023, 22:19:10 »
Zrobiłem 300 km,

Póki co mam zdanie ze to auto mało pali tylko w testach… jak ktos lubi dynamiczna jazdę to trzeba liczyć cos około 6,5-7 / 100

Co jak na dynamikę jaką oferuje ten samochód uważam i tak za rozsądne spalanie - chociaż spodziewałem się mniejszego zużycia

Może po dotarciu będzie lepiej

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:06:03 »
Zrobiłem 300 km,

Póki co mam zdanie ze to auto mało pali tylko w testach… jak ktos lubi dynamiczna jazdę to trzeba liczyć cos około 6,5-7 / 100

Co jak na dynamikę jaką oferuje ten samochód uważam i tak za rozsądne spalanie - chociaż spodziewałem się mniejszego zużycia

Te 300km to w jednym kawałku? Jeśli nie to jest to normalne spalanie na krótkich odcinakach tj.  ok.10km po mieście, ze startem na zimnym silniku, w temperaturach powietrza takich jak w ostatnim czasie tj. ok. 0st C. I wcale nie trzeba jeździć dynamicznie.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Stycznia 2023, 11:15:17 »
Zrobiłem 300 km,

oczywiście, że jeżeli ktoś lubi dynamiczną jazde to samochód nie spali mu 5l. To jasne jak słońce. Ja akurat lubie dynamiczna jazdę i potrafię po mieście nie oszczędzac samochodu, nie chodzi o prędkość oczywiście ale wyprzedzanie, ruszanie, zmiany pasa, tam gdzie poruszam sie ekspresowka jade 120 (mowie o miesicie Warszawie) itd. Trudno mi w takim przypadku przekroczyć 6,5 - 7 l przyjmując przejazd z punktu A do pkt B. Jadąc podobna trasę prywatną Giulietta spalanie mam na poziomie 11,5 12 l. Kropka

Offline topoll

• Toyot Spamer
Spalanie corolla cross 2.0 197 KM
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Stycznia 2023, 12:53:21 »
Jak lubisz dynamiczną jazdę to nie liczysz chyba na ekonomię? Jazda ekonomiczna i dynamiczna to oksymoron.

NieToyota

« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2023, 12:55:24 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Stycznia 2023, 01:35:27 »
Macie racje - aczkolwiek leciwy diesel Ford fusion 1,6 tdci z 2006r - fabrycznie 90KM, ale nasz jest podprogramu na okolice 125KM jest dynamiczny i w mieście nie przekracza 5,6L na 100 :) fakt mniejsze i lżejsze auto - ale leciwe. Po prostu spodziewałem się więcej po ilości papki marketingowej jaką przyjąłem :)

Inną kwestią jest to ze

Jadąc spokojnie czyli normalnie jak inni uczestnicy ruchu to auto jest baaardzo usypiające - ta mocno płynna i cicha jazda, totalny brak jakich kolwiek emocji- czysta poprawność płynność i dopracowanie auta powoduje skłonności do zasypiania ludzi w aucie…

Przyznam że nie spodziewałem się takiego efektu. I mnie osobiście trochę to nie pasuje.

Wiozłem znajomą która generalnie ma mocna chorobę lokomocyjna i w każdym aucie odczuwa dolegliwości - dziś po podwiezieniu jej na miejsce stwierdziła Że tylko takim samochodem może jeździć bo czuła się wręcz bardzo dobrze :) (i ta skóra w Toyocie stwierdziła że ładnie pachnie)

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2023, 01:45:34 wysłana przez KLP89 »

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Lutego 2023, 23:45:42 »
Jestem po pierwszej trasie autostradą, niestety to auto się do tego nie nadaje - nie nie przez hałas jak większość pewnie założyła, chodzi o spalanie…. O ile w mieście i pod miastem jest ok to na autostradzie aby jechać przepisowe 140km/h na liczniku musi byc 150km/h (wtedy gps z yanosika pokazuje równe 140) a to powoduje spalanie na poziomie ponad 11L/100 - co daje ok 300 kilometrów zasięgu do rezerwyno i zerowa ekonomikę… dla porównania jazda kicznikowe 128km/h(realnie 120) to spalanie na poziomie 7 L

Jak dla mnie - ten rozrzut spalania To przegięcie pały… byc może kwestia AWDI…. Ale to i tak za dużo.

Moje poprzednie benzyniak z technologia mildhybrid był oszczędniejszy na trasie… żeby spalił 11L/100 trzeb było jechać maxem - czyli ok 205km/h wg gps…

Podsumowując wielki minus po trasie, wrzucam link do Motostat gdzie średnie spalanie mojego egzemplarza wynosi aktualnie:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalko

Offline inszynizwy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CC
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Lutego 2023, 08:40:57 »
Jestem po pierwszej trasie autostradą, niestety to auto się do tego nie nadaje - nie nie przez hałas jak większość pewnie założyła, chodzi o spalanie…. O ile w mieście i pod miastem jest ok to na autostradzie aby jechać przepisowe 140km/h na liczniku musi byc 150km/h (wtedy gps z yanosika pokazuje równe 140) a to powoduje spalanie na poziomie ponad 11L/100 - co daje ok 300 kilometrów zasięgu do rezerwyno i zerowa ekonomikę… dla porównania jazda kicznikowe 128km/h(realnie 120) to spalanie na poziomie 7 L

Jak dla mnie - ten rozrzut spalania To przegięcie pały… byc może kwestia AWDI…. Ale to i tak za dużo.

Moje poprzednie benzyniak z technologia mildhybrid był oszczędniejszy na trasie… żeby spalił 11L/100 trzeb było jechać maxem - czyli ok 205km/h wg gps…

Podsumowując wielki minus po trasie, wrzucam link do Motostat gdzie średnie spalanie mojego egzemplarza wynosi aktualnie:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalko

Ciekawe, czy twoje poprzednie auto miało 200km, 7,5 do 100 i 4x4 :)
XC40 z identyczna mocą i mild hybrid pali tez 11, tyle ze i na autostradzie, i w mieście :) podobnie chociażby karoq 2.0 tsi. Pertyn w tescie qashqaia epower tez z taka sama mocą miał po wycieczce 120 po S7 prawie 8 litrów i uznał to za sensowne spalanie jak na moc/masę. Jak na te osiagi cc ma spalanie w trasie „normalne”, a w mieście niskie. To chyba dotyczy wszystkich hybryd.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 03 Lutego 2023, 09:09:45 »
Coś ciężko mi uwierzyć by dopiero przy 200 benzyniak zużywał 11 litrów na 100 km. To raz.
Hybryda (jak czytam) w trasie nie jest znacząco ekonomiczniejsza od benzyniaka. Jej areną jest jazda miejska. Ponadto wszyscy piszą, że jazdy hybrydą trzeba się nauczyć, że jest ona odmienna od zwykłych benzyniaków czy miękkich hybryd. To dwa.

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 03 Lutego 2023, 09:27:43 »
na autostradzie aby jechać przepisowe 140km/h na liczniku musi byc 150km/h (wtedy gps z yanosika pokazuje równe 140) a to powoduje spalanie na poziomie ponad 11L/100
No to grubo  :shock:
czy twoje poprzednie auto miało 200km, 7,5 do 100 i 4x4
Moje ma więcej KM, 5,1 do 100 i 4X4 ale przy prędkości autostradowej aż tyle nie pali.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lutego 2023, 11:22:06 »
Jestem po pierwszej trasie autostradą, niestety to auto się do tego nie nadaje - nie nie przez hałas jak większość pewnie założyła, chodzi o spalanie…. O ile w mieście i pod miastem jest ok to na autostradzie aby jechać przepisowe 140km/h na liczniku musi byc 150km/h (wtedy gps z yanosika pokazuje równe 140) a to powoduje spalanie na poziomie ponad 11L/100 - co daje ok 300 kilometrów zasięgu do rezerwyno i zerowa ekonomikę…
Wszystko zupełnie zgodne z oczekiwaniami. Akumulator pod tylną kanapą nic wnosi na autostradzie. Wysokie nadwozie ma spore opory (a jak pewnie pamiętasz, te rosną z _kwadratem_ prędkości). Jedyny konkretny problem to ten mały zbiornik, który w połączeniu z powyższymi powoduje, że jedzie się odcinki od stacji do stacji.

To jest auto miejsko-podmiejskie. Na autostrady kupuje się sedana z dieslem.

Offline KLP89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Lutego 2023, 13:32:16 »
Odpowiadając na wasze pytania - nie moc poprzedniego auta to było 129KM w Vitarze - której opływowość jest na poziomie szafy i byl to tylko napęd na przód - pasażer zrobił zdjęcie podczas jazdy autobhanem bo skasowałem średnie przy tej prędkości i ten wynik cały czas się utrzymywał. I wg GPS to odpowiadało 205km/h

Fakt CC to jest większe auto i owszem ma naped 4x4 ale bez wału - przy prędkościach autostradowych on nie działa.  Toyoty silnik spalinowy zastosowany w modelu 4x4 ma około 155 KM (w FWD jest mocniejszy)

Czytałem ostatnio gdzies ze ktoś dusił na autostradzie CHR’a Max prędkością( tylko nie pamietam z jakim Silnikiem) i wyszło 19L/100 przy 180….

Po tej trasie jestem skłonny uwierzyć że tak mogło być

Zbiornik na 300KM to żart producenta

« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2023, 13:58:06 wysłana przez KLP89 »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Lutego 2023, 20:42:48 »

To jakaś bieda wersja, że nie ma kolorowego wyświetlacza między zegarami? I zegary też biedne.
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl