Autor Wątek: Dziwny dźwięk silnika  (Przeczytany 5299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
Dziwny dźwięk silnika
« dnia: 12 Grudnia 2022, 14:13:22 »
Panowie, od pewnego czasu mój silnik wydaje dziwny dźwięk w czasie pracy, nazwałbym go takim metalicznym pomrukiem, mam nadzieję że będzie słychać (nagranie z dnia dzisiejszego, więc słychać też muldy):
https://megawrzuta.pl/download/88f99462d4e03bf6a523c253beca67e6.html
Taki dzwięk jest cały czas, ale szczególnie na zimnym silniku.
Rav4 5 generacji, silnik benzyna, skrzynia manualna.
Będę wdzięczny za sugestie!

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Dziwny dźwięk silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2022, 15:59:57 »
Słabo słychać. Chodzi o takie uuuuu? Bo dziś też ostatnio zauważyłem jakiś taki dziwny przydźwięk ale u mnie słychać najbardziej jak silnik pracuje na wolnych obrotach. Nie jest donośne ale jednak słyszę. Wiążę to z niższymi temperaturami.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia 2022, 21:47:50 »
Uporałeś się z tym? Nadal masz zmieniony dźwięk silnika?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2022, 08:37:40 »
Jeżeli mnie pytasz to tak. Nadal mam taki cichy buczący przydźwięk na niskich obrotach silnika. Wcześniej go nie słyszałem. Zacząłem go słyszeć jak zrobiła się zima. Nie wiem czy to ma jakiś związek, czy zbieg okoliczności. Na zewnątrz go nie słyszę, słyszę go w kabinie, znika gdy silnik gaśnie.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2022, 11:21:48 »
@Sharx

Jak oceniasz komfort jazdy ze skrzynią manualną? Miałeś problemy ze sprzęgłem? Jakie masz spalanie?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2022, 11:48:15 »
Jak oceniasz komfort jazdy ze skrzynią manualną? Miałeś problemy ze sprzęgłem? Jakie masz spalanie?

Ja mogę się pochwalić. Już 12 tkm przyjechane i spalanie na poziomie 7l/100 km. Na razie odpukać nic ze sprzęgłem się nie dzieje. Zauważyłem, że w te ostatnie mroźne dni jedynka jednak ciężko się wciska (ale to wynika, moim zdaniem z niskich temperatur, w okresie letnim tego nie było). Z komfortu jazdy manualną skrzynią jestem zadowolony, chociaż w trybie sport trzeba umieć operować gazem bo jest bardzo wyczulona na dotyk.

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Grudnia 2022, 22:00:43 »
Ja mogę się pochwalić. Już 12 tkm przyjechane i spalanie na poziomie 7l/100 km.
Masz 5 generację, benzynę 2.0?

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2022, 07:28:51 »
Masz 5 generację, benzynę 2.0?

Tak.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2022, 09:54:56 »
To oznacza, że Toyota ma naprawdę super oszczędne silniki. Miałem kilka samochodów służbowych z silnikami 2,0 i one średnio spalały 9 litrów. 7 litrów w tak dużym silniku to naprawdę eko-jazda. Chyba, że kolega ciut nam koloryzuje:))

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2022, 10:11:09 »
To oznacza, że Toyota ma naprawdę super oszczędne silniki. Miałem kilka samochodów służbowych z silnikami 2,0 i one średnio spalały 9 litrów. 7 litrów w tak dużym silniku to naprawdę eko-jazda. Chyba, że kolega ciut nam koloryzuje:))
To jest bardzo oszczędny silnik, też mnie zaskakuje. Kolega ma manual bez awd.
Moja 2.0 AWD w Automacie  od początku  użytkowania nie kasowany licznik wskazuje 8l.
Za ostatni miesiąc w Apce (duzo zimniej) w/g apki:

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2022, 13:02:11 »

Wg wskazań Fuelio pokazuje mi teraz 7.05l/100km a w MyT 6,9l/100km. (wiadomo, że do kwietnia może mi rosnąć). Jeżdżę normalnie, tzn. lubię jak na drodze nic przede mną nie jedzie. Ale zobaczę jak będzie w czerwcu po roku użytkowania. I mam AWD. Miałem ochotę wcześniej na Kodiaqa ale przy spalaniu na poziomie średnim 10l/100km odpuściłem.

Offline bulit73

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 IV 2.0 PB
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Grudnia 2022, 20:54:50 »
Mam IV generację, AWD, manual i spalanie wychodzi 9,3L. Teraz w okresie zimowym 10,5L.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:19:44 »
Między IV a V jest spora różnica. Siostrzenica miała IV od nowości i to są zupełnie inne auta. Nie tylko silniki (inne wtryski inna moc) ale napęd, skrzynia, sztywność i platforma.  Nie ma co porównywać, bo przeskok ogromny.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:33:50 »
Proponuję wrócić do głównego tematu wątku

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Grudnia 2022, 21:42:26 »
Ja osobiście przymierzam się do RAV4 V ale w wersji benzynowej. Na jeździe testowej nie byłem zadowolony z wersji CVT choć moją uwagę zwróciło średnie spalanie - właśnie 8L natomiast odgłos silnika był dla mnie wtedy nie do zaakceptowania.
Zupełnie inaczej odebrałem jazdę RAV4 V z manualną skrzynią biegów. Nawet jazda z prędkością ok. 120 km/h wydawała mi się znacznie cichsza. Biegi wchodziły poprawnie, w zasadzie jedyną wadą jako znalazłem był brak przesuwanego podłokietnika (ale z tego co wyczytałem jest to również możliwe do zmiany). Stąd czasami pytam o wrażenia z użytkowania wersji ze skrzynią manualną. Ostatnio jednak pojawiły się u mnie wątpliwości związane z postami o skrzypiącym sprzęgle choć chyba wyszła już na to oficjalna nota.
Skrzyni CVT - oprócz hałasu - troszeczkę się obawiam choć z drugiej strony jest to jakaś wygoda. Hybryda odpada ze względu na czas oczekiwania, obiecałem żonie, że od marca będziemy już regularnie zwiedzać Polskę a stary samochód już niestety nawala.
Z innych modeli rozważałem tylko Kodiaqa no ale tutaj minusem jest spalanie i te dodatkowe 10cm których RAVka nie ma a mi nie są potrzebne. 
RAV4 V w innych sprawach przeszedł moje oczekiwania. Komfort jazdy, przestrzeń, mimo wszystko - kompaktowe wymiary - wszystko idealne. Z minusów tylko podpadły mi jeszcze zagłówki, które jak dla mnie są za bardzo wysunięte do przodu ale to sam mógłbym ogarnąć.
Dodatkowym plusem w RAV4 V jest możliwość instalacji LPG i jest to już dość często robione - nie trzeba się w tym aucie tego obawiać.
Stąd moje pytanie do kolegi z CVT - jak sprawuje Ci się skrzynia, jaki oczekujesz od niej resurs? Wszystkich pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2022, 21:46:29 wysłana przez marek7 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl