Autor Wątek: Montaż kamerki - problem z czujnikami parkowania przód oraz PCS  (Przeczytany 2235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cinek_wwl

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla Kombi
Cześć wszystkim, zdecydowałem się na kupno kamerki samochodowej Garmin, z tzw. systemem parkingowym (kabel zasilający). Auto to Toyota Corolla Active Kombi prod. 2021. Zestaw podłączony przez elektryka w serwisie Toyoty. Od jakiegoś czasu (od przeglądu/montażu) zauważyłem problem z czujnikami parkowania (przód)- tył ok i układem wczesnego reagowania w razie ryzyka zderzenia (PCS).
System PCS wg mnie aktualnie nie działa w ustawieniach jest włączony, szyba czysta, niezaparowana.
Czujniki parkowania nie działają podczas parkowania, aktywują się po zbliżeniu do przeszkody, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu.

Przepraszam za "lamerskie" pytania. Gdzie szukać przyczyny? Czy coś mogli pominąć/odłączyć podczas instalacji kamerki? Czy mogłem wyłączyć coś samodzielnie? Bezpieczniki?

Czy ktoś miał już podobny przypadek.

pireus

• Gość
Odp: Montaż kamerki - problem z czujnikami parkowania przód oraz PCS
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Grudnia 2022, 12:40:42 »
System PCS wg mnie aktualnie nie działa w ustawieniach jest włączony, szyba czysta, niezaparowana.
To w Toyocie nie pokazują się ostrzeżenia na ekranie jak jakiś system przestanie działać?

Offline cinek_wwl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Grudnia 2022, 12:50:38 »
Mogę go wyłączyć/włączyć i wtedy jest komunikat. Wydaje mi się, że mimo włączonego nie działa jak powinien, brak ostrzeżeń o przeszkodach.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Grudnia 2022, 12:58:41 »
Mogę go wyłączyć/włączyć i wtedy jest komunikat. Wydaje mi się, że mimo włączonego nie działa jak powinien, brak ostrzeżeń o przeszkodach.
Czyli nie ma komunikatu, że jakiś system mimo, że jest włączony to nie działa? To słabe. Bo wiesz, że masz włączony, a nie wiesz, że nie działa i wpakujesz się komuś np. w bagażnik, albo wjedziesz w słupek na parkingu.

Offline cinek_wwl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Grudnia 2022, 14:47:31 »
Zawsze do działania czujników podchodzę z dystansem i ograniczonym zaufaniem, dlatego odkryłem problem z opóźnieniem. Na razie brak pomysłu na rozwiązanie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2022, 15:21:38 »
Ja mam pomysł, jedź do tego ASO, po to masz gwarancję i zgłoś co nie tak. Albo wyjaśnią, albo naprawią.  Komunikaty są i być powinny.
Czy Ty czasem nie masz dokładanych tych czujników?
W wersji active jest PCS?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2022, 15:24:48 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2022, 20:17:28 »
PCS nie sprawdzisz a raczej sprawdzisz jak wladujesz się komuś w tył auta, nie masz komunikatu awarii więc działa.

Czujniki cofania są oryginalne Toyota Parking System z wyświetlaniem dystansu na zegarach?
Czy ścierwo niefabrycznie dołożone za czapkę gruszek (bez wyświetlania, z buzzerem) ?

Rozwiązanie przedstawił Krisman powyżej.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2023, 01:32:01 »
PCS sprawdzisz poprostu podjeżdżając pod jakiekolwiek krzaki czy wysoką trawę bez gazu tocząc się. System ten nie pozwoli Ci się zbliżyć bardziej niż na kilkanaście centymetrów. Wiem o tym bo często wykorzystuję to podczas parkowania jak chcę podjechać do samego końca a samochód wtedy sam zatrzymuje się. Nie da się podjechać do samej przeszkody. Samochód Ci na to nie pozwoli. Działa to zarówno w przód jak i w tył.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2023, 19:53:34 »
PCS

Mylisz PCS z ICS. poczytaj instrukcję obsługi
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline debki4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2023, 20:08:58 »
Podjedź do ASO, skoro montowali kamerkę to niech sprawdzają.

Wysłane z mojego CPH2197 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl