Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL  (Przeczytany 482057 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #540 dnia: 16 Kwietnia 2023, 15:55:28 »
No i stąd opóźnienia na inne wersje... Eh, bardzo to wkurzające a TCE umywa ręce i twierdzi, że jak się teraz zamówi GR to termin na 2024. Piszcie do TCE kto czeka na inną wersję i pytajcie jak to jest. Może jak więcej osób zacznie pisać to jakkolwiek zaczną ludzi traktować fair i realizować zamówienia w kolejności a nie wg ich widzimisię... Jak mają się nie opóźniać zamówienia jak nagle wrzucają w kolejkę ileś GR. Serio, nie miałbym pretensji, jakby mi zaproponowali, że mogą mi wcześniej auto wyprodukować jak zmienię wersję na GR ale nie, oni powiedzą że GR będzie późno a wyprodukują chwilę później :/
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 16:32:02 wysłana przez kenny »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #541 dnia: 16 Kwietnia 2023, 19:23:33 »
Serio, nie miałbym pretensji, jakby mi zaproponowali, że mogą mi wcześniej auto wyprodukować jak zmienię wersję na GR ale nie, oni powiedzą że GR będzie późno a wyprodukują chwilę później :/
Klient z zamówionym samochodem, to już prawie pewne pieniądze, to nie będą nic kombinować, bo już mu "nie polepszą"
Jak mają się nie opóźniać zamówienia jak nagle wrzucają w kolejkę ileś GR.
To tak nie działa. Być może z executive jest problem np. Z siedzeniami, GR sport ma inne.
Restrykcje są teraz bardzo dziwne, dla rpzykaldu w Bmw x5 jest obecnie restrykcja na felgi 22 calowe, a w cuprze formentor, w wyższych wersjach, każą domawiać kamery 360, bo produkują się szybciej niż auto z samą kamerą cofania.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #542 dnia: 16 Kwietnia 2023, 19:50:02 »
Serio, nie miałbym pretensji, jakby mi zaproponowali, że mogą mi wcześniej auto wyprodukować jak zmienię wersję na GR ale nie, oni powiedzą że GR będzie późno a wyprodukują chwilę później :/
Klient z zamówionym samochodem, to już prawie pewne pieniądze, to nie będą nic kombinować, bo już mu "nie polepszą"
Jak mają się nie opóźniać zamówienia jak nagle wrzucają w kolejkę ileś GR.
To tak nie działa. Być może z executive jest problem np. Z siedzeniami, GR sport ma inne.
Restrykcje są teraz bardzo dziwne, dla rpzykaldu w Bmw x5 jest obecnie restrykcja na felgi 22 calowe, a w cuprze formentor, w wyższych wersjach, każą domawiać kamery 360, bo produkują się szybciej niż auto z samą kamerą cofania.

Jasne, mogą mieć z czymkolwiek problem. Tylko jak mieli wcześniej problem z JBL czy z kamerami 360 to mogli dać znać, że auto przyjedzie szybciej albo czeka ktoś dalej. Rozumiem, że jeśli mieliby problem z fotelami to bez foteli auta nie przywiozą, natomiast GR wyprzedza wszystkie wersje, niezależnie od napędu albo czy fotele są ze skóry czy materiałowe. Ja to rozumiem tak, że chcą tę wersję GR pokazać i dlatego dostały te auta priorytet natomiast jest to zwyczajnie nie fair. I jeśli przestoje z innymi wersjami są spowodowane rzeczywiście jakimś brakującym sprzętem to przecież też musieli to przewidywać. Jeśli byli w stanie to przewidywać, to mogli powiedzieć ludziom którzy chcą zamówić GR że ich auto będzie gotowe za 4 miesiące. Obstawiam, że dużo więcej ludzi by się wtedy na GR zdecydowało i sprzedawaliby to do czego części nie brakuje jak przykładowo wspomnianych przez Ciebie foteli. Natomiast z tego co czytam to każdy dostał info, że jego auto będzie końcem 2023 lub w 2024 więc jaki mieli w tym interes? Taki termin ludzi odstrasza a nie zachęca :) mnie z kolei to irytuje bo już czuje, że moje auto coraz bardziej się oddala. Jako klient czuję się mocno dymany. Rozumiem: COVID, wojna, brak komponentów, fabryka się zamknęła itp. Natomiast rżnięcie głupa, że auta będą później od Twojego i wypadniesz na koniec kolejki jak zmienisz zamówienie a później po 3-4 miesiącach są auta wyprodukowane to zwyczajne chamstwo i pokazuje że toyota nie panuje nad tym co robi. I jasne trzeba mieć na uwadze że różne losowe rzeczy się przytrafiają ale wobec klientów to jest wizerunkowo słaba sytuacja... Tak jak z CC i niewiedzą co tak na dobrą sprawę będą produkować i jaki samochód przyjedzie do PL. Najpierw zaoferować różne cuda w ofercie/cenniku a potem tego nie dostarczyć. Sam dealer mi mówić, że wkurzeni są na toyotę centralną i czują się też jak gówno, że muszą ludziom takie rzeczy przekazywać. No ale to może tylko moje zdanie.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2023, 19:52:27 wysłana przez kenny »

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #543 dnia: 17 Kwietnia 2023, 09:11:26 »
Nie znamy sytuacji tego GRa, moze zlapal slota ktory sie zwolnil (wiem, ze takie sytauacje sie zdarzaja), moze to blad w inormacji (wiem, ze statusy bledne sie zdarzaly), a moze to kwestia trolowania abysmy sie wkurzali :).
I tak nic nie zrobimy, jedynie cos innego w zamian i znow czekac.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline coper4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #544 dnia: 17 Kwietnia 2023, 11:48:34 »
Zamówiona zwykła Rav C+S i też problem. 9 mcy czekania do produkcji.
Oni chyba mają nawet problem z powietrzem do pompowania kół.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #545 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:03:54 »
AWDi czy FWD?

Po prostu jest duży popyt.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #546 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:25:27 »
Kolega coper4 ma FWD
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #547 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:27:06 »
No tak. Za dużo chętnych ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
Czas realizacji zamówienia - RAV4 2023 postFL
« Odpowiedź #548 dnia: 17 Kwietnia 2023, 12:27:32 »
Dubel

Offline coper4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #549 dnia: 17 Kwietnia 2023, 13:35:44 »
Chyba w Japonii przeczytali mój wpis bo przed chwilą otrzymałem maila że opuścił fabrykę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #550 dnia: 17 Kwietnia 2023, 13:51:52 »
Znaczy perfekcyjny CRM…

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #551 dnia: 17 Kwietnia 2023, 15:46:08 »
Ktos cos? Jakis postep w dostawie od zamowienia? Jakies nowe wiesci?
U mnie narazie nic od czasu marcowego potweirdzenia do produkcji. Zero dalszego info do dilera.
Aha, nie mam sledzenia jakby co, a z floty status niezmienny jak twarz Glapinskiego.

U mnie również było marcowe potwierdzenie produkcji. Dzisiaj w Zeebrugge zjechały auta ze statku "DALIAN HIGHWAY" (swoją drogą dzięki koledzy za poradnik jak sledzic), i od razu w MyT aktualizacja -> w drodze do dilera. Za miesiąc powinien być. Jak na razie 9 i pół miesiąca.
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #552 dnia: 17 Kwietnia 2023, 16:08:40 »
Nie znamy sytuacji tego GRa, moze zlapal slota ktory sie zwolnil (wiem, ze takie sytauacje sie zdarzaja), moze to blad w inormacji (wiem, ze statusy bledne sie zdarzaly), a moze to kwestia trolowania abysmy sie wkurzali :).
Ale to już któryś GR, nie jakaś pojedyncza sztuka i wcale to nie tłumaczy tego, że jak się zwalnia slot, to muszą brać do produkcji osoby które zamówiły w grudniu 22, bo mogą wziąć te które zamawiały w sierpniu/lipcu :) Tak, ja wiem że zmiennych i zależnych jest dużo. Może produkowali GR na testy dla prasy itd i zostało im materiałów pod GR które chcą zużyć, żeby nie czekały w magazynie przez pół roku jeszcze :)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #553 dnia: 17 Kwietnia 2023, 16:13:30 »
Z grupy na fb, może ktoś się skusi:

Toyota RAV4 2.5 Hybrid 2023 Comfort+Style 4x2 biała (podstawowy kolor) - dostępna już teraz w cenie z maja 2022 +PCC i bez możliwości odliczenia VATu albo w "dzisiejszej" cenie.
Uprzedzając pytania: dealer nie dopuszcza możliwości przekazania auta nowemu nabywcy w "starej" cenie.
Post bo może komuś potrzebne auto na teraz - najbliższe dostawy Toyota przewiduje na koniec roku.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #554 dnia: 17 Kwietnia 2023, 16:18:48 »
Ale to już któryś GR, nie jakaś pojedyncza sztuka i wcale to nie tłumaczy tego, że jak się zwalnia slot, to muszą brać do produkcji osoby które zamówiły w grudniu 22, bo mogą wziąć te które zamawiały w sierpniu/lipcu :) Tak, ja wiem że zmiennych i zależnych jest dużo. Może produkowali GR na testy dla prasy itd i zostało im materiałów pod GR które chcą zużyć, żeby nie czekały w magazynie przez pół roku jeszcze :)
Moze im zostalo tektury falistej wiecej to postanowili kilka GRow zrobic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl