Autor Wątek: Camry XV10 2.2 EU - półosie/przeguby zamienność  (Przeczytany 2608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline D.amian

• Toyot Leżący
  • *
Camry XV10 2.2 EU - półosie/przeguby zamienność
« dnia: 02 Lutego 2023, 12:23:54 »
Cześć,

Mam Camry 2.2 z 92 roku, wersja europejska, skrzynia manualna. Jakiś czas temu przy ostrzejszym przyspieszaniu w momencie zmiany biegu coś stuknęło w prawym przednim kole. Od tego momentu przy każdym "żwawszym" ruszaniu z miejsca z okolic prawego przedniego koła dobiega głośny metaliczny dźwięk szurania. Dźwięk zupełnie jakby ciągnąć za sobą po ziemi coś metalowego. Przy delikatnym ruszaniu nic takiego nie występuje. Czuć więcej wibracji w trakcie przyspieszania przy pokonywaniu zakrętu, również przy ruszaniu czasami "telepie" nadwoziem.
Rozważałem tez uszkodzenie poduszki silnika, ale niedawno były zakładane wszystkie nowe, co prawda zamienniki ale jednak.

Przypuszczam, że padł przegub wewnętrzny.  Wobec tego mam pytania:

1. Czy półosie EU/USA są zamienne? Mam możliwość kupić półoś z 2.2 USA automat, ale nie wiem czy to będzie pasować do mojego egzemplarza.
2. Czy same przeguby wewnętrzne są wymienne, czy trzeba wymienić całą półoś?
3. Jak z dostępnością przegubów, czy trzeba polować czy może dostępne są bez problemu?
4. Może ktoś z Was jest w stanie poratować mnie półosią od strony pasażera? Na portalach ogłoszeniowych pustki...

Pozdrawiam serdecznie!

Offline mateokusx3

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Camry
Odp: Camry XV10 2.2 EU - półosie/przeguby zamienność
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2023, 13:40:50 »
Ja jutro będę zmieniał w swojej, generalnie powinny być identyczne. Osobiście kupiłem od kogoś kto rozbierał swoją camry, ale tak to są na rockauto po 200-250 zł tylko trzeba liczyć się z kosztem dostawy w granicach 300zł.

Offline D.amian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marca 2023, 08:58:52 »
Cześć,

Dzięki za odpowiedź. Czy u Ciebie wszystko pasowało 1 do 1?

Offline mateokusx3

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Camry
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marca 2023, 22:02:18 »
Bez problemu założyliśmy :D

Offline D.amian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2023, 14:17:25 »
Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że przekładałeś z automatu do manualnej?

To podpytam jeszcze, aby nie kupić bez sensu nie pasującej części. Czy półośka prawa będzie pasowała od automatu do manuala? Albo od manualnej V6 do manualnej 2.2?

Według rozpiski z numerami części są takie same, ale wolałbym upewnić się.

Offline D.amian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2023, 12:29:23 »
Gdyby ktoś potrzebował kiedyś informacji, zrobiłem rozeznanie.

Półoś z V6 oczywiście nie pasuje. Przegub od strony skrzyni jest taki sam w przypadku 2.2 w każdej wersji automat/manual/EU/US. Różnica polega na przegubie od strony koła - nowsze roczniki mają inną ilość zębów wewnętrznych. Ilość zębów zewnętrznych od strony koła jest taka sama, więc przekładając całą półoś teoretycznie w każdym wariancie 2.2 są one zamienne bez problemów. No i dochodzi jeszcze kwestia "koronki" od ABS lub jej braku, ale to inna sprawa.

Przeguby zewnętrzne do wersji 91-93 są dostępne w kraju (zamiennik GSP), natomiast nie znalazłem ani jednego wewnętrznego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl