Autor Wątek: Komputer zawyża spalanie  (Przeczytany 16905 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Lutego 2023, 14:05:28 »
Oni piszą bzdury nie Ty!

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Lutego 2023, 14:05:46 »
Pewnie, czy to samo paliwo jest lepsze, czy dodają lepszy pakiet czyszczący to nie wiem, ale mi auto dużo lepiej jeździ na paliwie Shell vipower 95, które podobno jest od naszych Rafinerii ale dodatki są na miejscu dolewanie, vipower 100 jest podobno z Niemiec, ale trzeba by mieć przystosowane auto do takiego paliwa by poczuć różnicę.
Co do Etanolu w paliwie to cytuję "Etanol jest związkiem higroskopijnym, czyli zdolnym do pochłaniania wody. Takie zjawisko powoduje rozwarstwianie się paliwa z wytworzeniem oddzielnej fazy wodnej na dnie zbiornika paliwa. Łatwość pochłaniania wody przez etanol przyczynia się też do intensyfikacji procesów korozyjnych elementów silnika" z https://www.paliwa.pl/strona-startowa/archiwum/bioetanol-jako-paliwo-transportowe

O różnicy dodatków można poczytać z rynku USA https://www.aa1car.com/library/bad_gas2.htm
Piszą bzdury. Co o tyle dziwne, że im akurat powinno zależeć na rzetelnej informacji. Higroskopijny znaczy pochłaniający, wiążący wodę. Etanol bezwodny jest bardzo silnie higroskopijny, co skutkuje tym iż wiążąc wodę zmniejsza swoje stężenie, nadal jest etanol, wody w stanie wolnym nie ma. Likwiduje właśnie to rozwarstwienie. Chemia na poziomie szkolnym. Procesy korozyjne? Hmmm. Tu

NieToyota

Nie piszę bzdur tylko zacytowałem artykuł to nie wymiśliłem!
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Lutego 2023, 14:08:00 »
Piszą bzdury. Co o tyle dziwne, że im akurat powinno zależeć na rzetelnej informacji. Higroskopijny znaczy pochłaniający, wiążący wodę. Etanol bezwodny jest bardzo silnie higroskopijny, co skutkuje tym iż wiążąc wodę zmniejsza swoje stężenie, nadal jest etanol, wody w stanie wolnym nie ma. Likwiduje właśnie to rozwarstwienie. Chemia na poziomie szkolnym. Procesy korozyjne? Hmmm. Tu

NieToyota

Oni piszą bzdury nie Ty! Ty tylko je cytujesz.

NieToyota

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Lutego 2023, 14:11:38 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
Komputer zawyża spalanie
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Lutego 2023, 14:16:33 »
Problemy z uszczelkami bardziej dotyczyły starszych silników a zwłaszcza estrów dodawanych do biodiesla. Większość nowoczesnych silników jest dostosowanych do E15. Dotyczy to silników s rynku EU. Amerykańskie zazwyczaj maksimum co tolerują to E5. Poza silnikami typu FlexiFuel.
Czyli znowu mieszanina prawdy, półprawd i nieaktualnych informacji.

W dodatku „artykuł”z 2014 roku…

NieToyota

« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2023, 14:19:39 wysłana przez topoll »

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lutego 2023, 21:34:40 »

Tak, od dawna mit jest, to co z DE to lepsze jest. Może kiedyś, teraz to margines, lub jak z proszkami odwrotność. Więc bym tak nie hołubił zagranicznego paliwa, bo może się okazać jak z olejami, nazwa, reklama, cena i gorsze parametry. Do tego jak wyżej, wszyscy u nas biorą z jednego miejsca, a wy się o co drzecie, kluczem nie jest ropa, a miejscowe rafinerie.

Paliwo na powrót biorę ze sobą z Belgii i nie wlewam orlenowego ścieku obajtkowego, bo nie ma to sensu. Kolega też w nowym Hyunday-u szybko zakleił sobie ssak pompy paliwowej, tankując na naszych stacjach i był zdziwiony że na autostradzie samochód zaczynał mu tracić moc i zwalniać.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Lutego 2023, 22:54:41 »
To grubo, mam przy domu stacje Objtka kiedyś nazywała się Bliska i było tanio potem zmienili nazwę na Orlen i cena wzrosła, ale chyba paliwo nadal słabe tam dostarczają bo na paliwie z byłego Lotosu i z marketu Leclerc lepiej auto jeździ.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Lutego 2023, 10:20:11 »
Paliwo na powrót biorę ze sobą z Belgii i nie wlewam orlenowego ścieku obajtkowego, bo nie ma to sensu
Bo na temat jakości paliw na zachód od Odry wypowiadają się najczęściej osoby, które nigdy w życiu tam nie tankowały i żyją w świecie propagandy Obajtka i jego poprzedników , jaki to cud, miód i malina jest na stacjach w Polsce.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Lutego 2023, 11:02:15 »
Rozmawiałem ostatnio z mechanikiem taki co tylko olej wymienia i mówię widzę, że sprzedał pan corolle e12 diesla i wymienił na Aurisa tak bo tamta słabo jeździła, poszła do Niemiec w rozliczeniu i o dziwo podobno odżyła i już chyba domyślam się że inne paliwo dostała. W rodzinie jak pytam tych co mają diesle to większość tankuje ON premium bo auto dużo lepiej chodzi, pewnie z benzyną jest podobnie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 17 Lutego 2023, 11:12:52 »
pewnie z benzyną jest podobnie.
Tylko Shell V-Power Racing 100 ponoć nie ma nic wspólnego z Orlenem. Ja do GLA tankuję bo ma takie wymagania (minimum 98), ale do większości innych samochodów jest to bez sensu.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2023, 11:15:08 wysłana przez pireus »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Lutego 2023, 15:03:27 »
Rozmawiałem ostatnio z mechanikiem taki co tylko olej wymienia i mówię widzę, że sprzedał pan corolle e12 diesla i wymienił na Aurisa tak bo tamta słabo jeździła, poszła do Niemiec w rozliczeniu i o dziwo podobno odżyła i już chyba domyślam się że inne paliwo dostała. W rodzinie jak pytam tych co mają diesle to większość tankuje ON premium bo auto dużo lepiej chodzi, pewnie z benzyną jest podobnie.
Taa, jest w ogóle jakaś dziedzina na której się nie znają mechanicy samochodowi? ;-)

Jak są zastrzeżenia do jakości paliwa to się pobiera próbkę i do akredytowanego laboratorium, podobnie jak z olejem.  Wrażenia że na premium auto lepiej jeździ to w 99% czysty efekt placebo, spróbuj odróżnić jakie paliwo zatankowano w ślepym teście, życzę szczęścia :-)

W Polsce zdarzają się przypadki chrzczenia paliw, w 99% dotyczy to lokalnych operatorów i ma miejsce w procesie dystrybucji i detalu a nie w produkcji:
https://auto.dziennik.pl/paliwo/artykuly/8402259,jakosc-paliwa-benzyna-diesel-gaz-lpg-uokik-stacja-paliw-lista.html

pireus

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Lutego 2023, 15:12:10 »
Jak są zastrzeżenia do jakości paliwa to się pobiera próbkę
Tylko szkopuł jest w tym, że widocznie normy w Polsce nie muszą być tożsame z normami np. w Niemczech. Najlepiej sprawdzić to empirycznie tzn. zatankować ze 3 razy do pełnego baku w Niemczech, i zapewniam Cię, że różnica w pracy silnika nie ma nic wspólnego z efektem placebo.
Zawsze się cieszę jak muszę podróżować za naszą zachodnią granicą.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Lutego 2023, 16:48:02 »
Ja mam 29km do najbliższego dystrybutora w DE Większość okolicznych tubylców zza Odry tankuje u mnie w mieście, bo taniej.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Lutego 2023, 16:50:09 »
Większość okolicznych tubylców zza Odry tankuje u mnie w mieście, bo taniej.
Niemiaszki zawsze były oszczędne

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lutego 2023, 18:19:58 »
Nawet sobie nie zdawałem sprawy, że jest tyle dodatków do paliwa i wystarczy, że się da mniej lub tańsze np. jak dodatki do czyszczenia tańszy polibutylenoaminy zamiast droższy polieteroaminy chyba tylko w paliwach premium dają (pea), a w ON podnoszące liczbę centanową i już mamy różnicę w jakości paliwa przez same dodatki, a są jeszcze inne tu opisane: www.wnp.pl/nafta/dodatki-uszlachetniajace-do-benzyny-silnikowej-i-oleju-napedowego,277961.amp

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl