Autor Wątek: wisząca rura wydechowa  (Przeczytany 20789 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: wisząca rura wydechowa
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Marca 2023, 14:06:40 »
O rany. co za problem. Jezlei rura jest powyżej punkt wskazanego przez rpducenta oznaczajacego prześwit to musisz uważać. Jezlei poniżej to walniesz, uszkodzisz, walisz do serwisu i masz gwarancję. Estetycznie nie wygląda ale już nieprzesadzajmy. sam za soba nie jedziesz a wali mnie co kto jadący za mną myśli. Z czasem będzie wychodziło mnóstwo szczegółów. Np. grubośc szyb bocznych podowująca ze bez problemu na skrzyżowaniu można odłuchac romowę z zestawu głośnomówiącego sąsiada :P Falująca klapa silnika powyżej 160km/h (oczywiście na niemieckiej autostradzie jakby ktoś pytał) , już kiedyś opisywana prze mnie nie majaca oparcia w zdrowym rosądku dziura do bagażnika pomiędzy oparciem tylnych foteli w pozycji max opuszczonej a roletą bagażnika itd itd itd. Nie lubię toyoty i nigdy nie lubiłem, muszę nią jeździć bo ślad węgóowy i inne takie ale uczucwie trzeba przyznac ze co samochód to jakies usterki ustereczki drobiazgi itd .....idąc szeroką ławą w tym segmencie .

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Marca 2023, 16:55:59 »
Jezlei poniżej to walniesz, uszkodzisz, walisz do serwisu i masz gwarancję
Nie słyszałem jeszcze o gwarancji na uszkodzenia spowodowane przez użytkownika  :shock:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Marca 2023, 17:02:30 »
Nie ma żadnej gwarancji na coś takowego
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Marca 2023, 17:20:14 »
O rany. co za problem. Jezlei rura jest powyżej punkt wskazanego przez rpducenta oznaczajacego prześwit to musisz uważać. Jezlei poniżej to walniesz, uszkodzisz, walisz do serwisu i masz gwarancję. Estetycznie nie wygląda ale już nieprzesadzajmy. sam za soba nie jedziesz a wali mnie co kto jadący za mną myśli. Z czasem będzie wychodziło mnóstwo szczegółów. Np. grubośc szyb bocznych podowująca ze bez problemu na skrzyżowaniu można odłuchac romowę z zestawu głośnomówiącego sąsiada :P Falująca klapa silnika powyżej 160km/h (oczywiście na niemieckiej autostradzie jakby ktoś pytał) , już kiedyś opisywana prze mnie nie majaca oparcia w zdrowym rosądku dziura do bagażnika pomiędzy oparciem tylnych foteli w pozycji max opuszczonej a roletą bagażnika itd itd itd. Nie lubię toyoty i nigdy nie lubiłem, muszę nią jeździć bo ślad węgóowy i inne takie ale uczucwie trzeba przyznac ze co samochód to jakies usterki ustereczki drobiazgi itd .....idąc szeroką ławą w tym segmencie .
Rura stanowi prześwit, ma 16 cm.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Marca 2023, 18:18:18 »
Czyli zgodnie z homologacją?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Marca 2023, 18:20:45 »
Czyli zgodnie z homologacją?

Nie wiem czy zgodnie z homologacją, bo dokumentów nie widziałem. Zgodnie z tym co deklaruje producent.

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Marca 2023, 20:34:31 »
Model CC prezentowany w trakcie "Beyond Zero – Dni Elektryfikacji" był montowany w Malezji. Prześwit mierzyłem osobiście i wychodziło 11 cm. Jakkolwiek to nie zabrzmi ironicznie to jesteśmy uprzywilejowani o całe 5 cm  :-). Ja też boleje nad wiszącą kiełbasą i czekam na rozstrzygnięcie dylematu czy taka a nie inna postać przebiegu rzeczonej rury to wymysł szalonego konstruktora czy też dbałość inżynierów toyoty o baterie. W serwisie Toyoty powiedzieli mi, że wg ich opinii, wystarczyło dać dodatkową osłonę termiczną i można by poprowadzić rury bliżej podwozia.
A na koniec dobra rada wuja: w pracy parkujcie tyłem by nie narażać się na dociekliwe pytania kolegów z pracy i po problemie  :-)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marca 2023, 20:55:00 »
A po zaparkowaniu tyłem, nakrycie kocem lub pokrowcem :).
Albo przyjeżdżajcie do pracy pierwsi, wychodźcie ostatni i nie przyznawajcie się, że to wasze auto :).

Offline Gilmur

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CorollaCross PE
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marca 2023, 21:23:18 »
A po zaparkowaniu tyłem, nakrycie kocem lub pokrowcem .
Albo przyjeżdżajcie do pracy pierwsi, wychodźcie ostatni i nie przyznawajcie się, że to wasze auto .
Pełna zgodność :)

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Marca 2023, 21:51:39 »
Jezlei poniżej to walniesz, uszkodzisz, walisz do serwisu i masz gwarancję
Nie słyszałem jeszcze o gwarancji na uszkodzenia spowodowane przez użytkownika  :shock:
No to pomyślmy. Jeżeli pęknie Ci felga w trakcie normalnego użytkowania pojazdu to obejmuje to gwarancja czy nie. Oczywiście gwarant stanie na uszach zeby wmówić że to wina drogi ale... wiec jezlei pęknie Ci rura wydechowa w wyniku uderzenia przeszkodę bo zwisa poniżej wskazanego przez producenta prześwitu to mocno spierałbym się czy gwarancja tego nie obejmuje. To co piszesz to przyzwyuczajenie nas do trików ubezpieczycieli i dealerów w naszym kraju. Czulki dopóki jakiś sprzęt nie wyleci w poietrze wydaszając przy okazji 3 budynki obok to nigdy nie jest wina gwaranta lub ubezpieczyceila.  Przykłądów mogłbym mnożyć. U mnie najbardziej jaskrawym była batalia z producentem na temat wypalenia obrazu TV. po póltor roku grzecznie przywieziono mi najnowszy egzemplarz tv. To trochę tak jak z rurą.

P.S Jeżlei ejdak rura jest powyżej prześwitu....No to przykro mi bracia. W teren raczej niewyjeżdżajacie. Zreszta crossem się nie da. Dobrze nadaje sie za to na dziurawe polskie jakże swojskie parkingi dla biedoty, jest idealna

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Marca 2023, 22:15:12 »
...ustalone że odległość zgodna ze  specyfikacją. Nie ma tematu gwarancji.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Marca 2023, 22:19:13 »
Było bodaj 40 stron o wiszącej rurze w CC w jednym wątku, Teraz kolejne tworzycie w nowym wątku? Jeżeli już musicie bić pianę o tym, to nie można kontynuować tamtego śmietnika?
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Marca 2023, 22:57:34 »
Było bodaj 40 stron o wiszącej rurze w CC w jednym wątku, Teraz kolejne tworzycie w nowym wątku? Jeżeli już musicie bić pianę o tym, to nie można kontynuować tamtego śmietnika?
Uważasz że lepiej pisać o tym w wątku ogólnym CC który ma 163 strony, potem zakończyć temat by po kilkunastu stronach ktoś znów sobie przypomniał o rurze i zaczął od nowa? Jeśli nie chcesz o tym czytać to pomiń wątek. IMO jak ktoś się zastanawia nad kupnem a miałoby to być dla niego niemiłym zaskoczeniem po czasie i miałby się rozczarować to lepiej jak zobaczy tak wydzielony wątek i wie na co się pisze bo toyota unika pokazania tego elementu na zdjęciach. Podobnie jak osoby chcące kupić Rav4 mogą zobaczyć przykładowo wątek o korozji przewodu.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Marca 2023, 23:02:50 »
Wystarczy jedna wizyta w salonie i wszystko widać. Wątek miał sens jak nie było jej jeszcze w naszych salonach. W sumie masz rację w tym, żebym ten wątek pomijał.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marca 2023, 23:15:43 »
Wystarczy jedna wizyta w salonie i wszystko widać. Wątek miał sens jak nie było jej jeszcze w naszych salonach. W sumie masz rację w tym, żebym ten wątek pomijał.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jak się stanie kilka metrów za autem czy klęknie koło niego to może widać. Pewnie jestem młody i głupi, jest to mój pierwszy zakup auta z salonu i nigdy by mi do głowy nie przyszło wnikliwie analizować jak wygląda wydech. Może dlatego, że najpierw oglądałem filmy porównujące Rav4 z CC ale z USA (gdzie hybryd nie mają) i prześwit był w CC podobny jak w Rav4, wszystko na swoim miejscu. Dopiero na forum się dowiedziałem, że tak to wygląda w hybrydzie u nas. Od tego czasu zwracam uwagę na to jak wygląda to w innych autach. Podobnie jak żyłem w przeświadczeniu, że większość aut ma chlapacze, bo zawsze je miałem, w rodzinie inne auta też były w nie wyposażone. A jak się przejść po ulicy to co dziesiąte ma chlapacze a może co dwudzieste  :shock:

Na filmach na yt też za wielu twórców tej rury nie pokazuje, obstawiam że wielu z nich na to nie zwróciło uwagi żeby pokazać innym :) choć byli i tacy co mierzyli prześwit.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl