Autor Wątek: wisząca rura wydechowa  (Przeczytany 20812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: wisząca rura wydechowa
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Marca 2023, 09:28:40 »
wiec jezlei pęknie Ci rura wydechowa w wyniku uderzenia przeszkodę bo zwisa poniżej wskazanego przez producenta prześwitu to mocno spierałbym się czy gwarancja tego nie obejmuje.
Jak rozwalisz rurę to za naprawę zapłacisz, bo to Twoja wina, a tego typu uszkodzeń gwarancja nie obejmuje
U mnie najbardziej jaskrawym była batalia z producentem na temat wypalenia obrazu TV.
Bardzo karkołomne porównanie, adekwatne  było by gdyby naprawili na gwarancji telewizor po zrzuceniu go ze stojaka.
Żadna gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, spowodowanych przez użytkownika.
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2023, 10:15:51 wysłana przez pireus »

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Marca 2023, 10:45:10 »
wiec jezlei pęknie Ci rura wydechowa w wyniku uderzenia przeszkodę bo zwisa poniżej wskazanego przez producenta prześwitu to mocno spierałbym się czy gwarancja tego nie obejmuje.
Jak rozwalisz rurę to za naprawę zapłacisz, bo to Twoja wina, a tego typu uszkodzeń gwarancja nie obejmuje
U mnie najbardziej jaskrawym była batalia z producentem na temat wypalenia obrazu TV.
Bardzo karkołomne porównanie, adekwatne  było by gdyby naprawili na gwarancji telewizor po zrzuceniu go ze stojaka.
Żadna gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych, spowodowanych przez użytkownika.

No widzisz ja celowo uzyłem tego porównania bo idealnie pasuje do sytuacji a Twoja reakcja pokazuje jak bardzo rynek przywyczaił konsumenta do bycia prowadzonym na krótkiej smyczy. To teraz wybraź sobie, że ta rura nie zwuisa tak jak zwisa ale w każdym modelu zwisa 5 cm nad ziemią i znacznie poniżej wskazanego przez rpoducenta prześwitu. Rozwalając ta rurę w ramach normalnego użytkowania powodujesz, że prawidłowo użytkowany pojazd ze względu na wadę fabryczną  i niezgodność z warunkami technicznymi użytkowania tego pojazdu wskazanymi przez producenta (dopuszczalny prześwit itd itd) powodujesz, ze pojazd jest niezdatny do jazdy dokładnie tak samo jakby samoistnie pekła CI szyba oprzednia bez uderzenia ciałem obcym i jeszcze kilka innych podobnych uszkodzeń można by wymienic.
Przykłąd z TV był idealny ponieważ producenci uzasadniają, ze kupując TV, który służy do oglądania "TV" ni jest wina producenta, ze oglądasz nadmierni programy z paskami informacyjnymi któe powodują wypalenie obrazu. Czyli krótko kupujesz TV do nieoglądania "TV" ....... W tym przypadku kupujesz SUVA z napędem 4x4 (nieważne z etylko udaje SUVA ale filmiki reklamowe producenta przynjamniej niektóe przeczą tej teorii, tak więc kupujesz SUVa który nie służy do wjeżdżania w trudniejszy teren.

Tak jak Toyota idrzucała by szzraczkowi 99% takich reklamacji tak producenci TV odrzucaja wieszosc reklamacji na wypalanie obrazu i mają przyjęte że z tych 99% odrzuceń tylko 10% podejmie kroki bardziej zdecydowane i im się wszystko zrobi w ramach gwarancji bo dokładnie tak powinno być. Sa monety w kieszeni? Są . Tak to wygląda.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Marca 2023, 10:57:38 »
samo jakby samoistnie pekła CI szyba oprzednia bez uderzenia ciałem obcym i
Miałem takie zdarzenie i po sprawdzeniu i badaniu w ASO , wymienili szybę na gwarancji bez problemu.
Wybacz, ale reszta Twoich wywodów to bełkot. To tak jakbyś kupił maść przeciwbólową reklamowaną  w telewizji, że po posmarowaniu się nią ból w 5 minut ustaje, a potem przy braku takiego efektu w realu, poszedł w tej sprawie do sądu. Wyobraź sobie że jestem osobą świadomą swoich praw konsumenckich i wiele rzeczy reklamowałem zarówno na podstawie gwarancji jak i ustawy o niezgodności z umową, ale po prostu piszesz bzdury.
Gwarancja producenta to dobrowolne oświadczenie gwaranta (najczęściej producenta), i może w niej napisać co chce, nawet to że oglądając telewizję musisz stać na jednej nodze. Wtedy towar reklamujesz na podstawie niezgodności z umową. Myślisz, że jak urwiesz lusterko wjeżdżając do garażu i będziesz się powoływał że w danych technicznych samochód jest węższy niż wjazd do garażu, to wymienią je w ramach gwarancji ? Gwarancja nie zwalnia od myślenia.

« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2023, 11:15:12 wysłana przez pireus »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Marca 2023, 12:49:27 »

To teraz wybraź sobie, że ta rura nie zwuisa tak jak zwisa ale w każdym modelu zwisa 5 cm nad ziemią i znacznie poniżej wskazanego przez rpoducenta prześwitu. Rozwalając ta rurę w ramach normalnego użytkowania powodujesz, że prawidłowo użytkowany pojazd ze względu na wadę fabryczną  i niezgodność z warunkami technicznymi użytkowania tego pojazdu wskazanymi przez producenta (dopuszczalny prześwit itd itd) powodujesz, ze pojazd jest niezdatny do jazdy dokładnie tak samo jakby samoistnie pekła CI szyba oprzednia bez uderzenia ciałem obcym i jeszcze kilka innych podobnych uszkodzeń można by wymienic.
Czemu ma służyć to teoretyzowanie, które nie ma nic wspólnego z tym autem? Rura wisi na wysokości jaką deklaruje producent i tyle. Czy zawadzisz o coś na większych koleinach czy nie to nie będzie wina producenta a Twoja. Kupujesz auto z takim prześwitem i ze świadomością jak można nim jeździć a jak nie. Skoro na takim sobie krawężniku ta rura niemal zahacza o podłoże, to strach tym wjechać na wyższy krawężnik (a przecież do cross). Zobacz poniższy film 21:06 min.

https://youtu.be/erpMo3a1LnA?t=1266

Offline EMJOT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Marca 2023, 18:24:49 »
ja Cię chłopcze nie obrażam.
Nie jesteś w stanie mnie obrazić, a to że piszesz bzdury, w formie bezsensownego bełkotu  to nie moja wina. Ale jak ten wydech gdzieś urwiesz, to śmiało , zgłoś to w ramach gwarancji, rozbawisz tym wszystkich. I nie zapomnij o argumencie z wypalonymi pixelami w telewizorze.
P. s. spojlera nie mam, bo mi się nie podobał, a że rura wygląda wyjątkowo ch.... to fakt  :grin:
W ogóle Kolego nic nie jarzysz nawet nie jesteś bliski tego. To co pisza tu do Ciebie i o Tobie niektórzy komentujący w pełni potwierdziło sie. Koniec dyskusji. Nie ten poziom. Tu akurat masz rację.

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Marca 2023, 13:00:50 »
trzeba zrezygnować.
Ja zamówiłem CC w lipcu 2022 ale podczas dni otwartych we wrześniu jak zobaczyłem rurę wydechową to zrezygnowałem i zapisałem się na RAV4 RM2023.
Po prostu była to szybka decyzja, mam dojazd do działki polną drogą.
Czyli co ?
Zapisałeś się do nowej kolejki z zachowaniem zaliczki ?

Może nie zapisałem się na taka jaką bym chciał, ale była do wzięcia RAV4 hyb. Exe 4x4 w kolorze czarnym lub Royal Grey (ktoś zrezygnował) więc wziąłem RG

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Marca 2023, 13:15:32 »
Faktycznie, estetycznie to nie wygląda i mam nadzieję, że w mojej zamówionej Corolli (tej nie Cross) tak nie będzie... :embarassed:
Zastanawiające jest tylko to, dlaczego i po co to zrobili, czy może musi być zachowana większa odległość nagrzanej rury wydechowej od umieszczonej nad nią baterii elektrycznej? Dla mnie niepojęte...
.
Pal sześć estetykę, tylko jak masz działkę i wyboistą drogę, to z tyłu głowy masz tą myśl że możesz tą rurę uszkodzić.
Wydając 186k zł za za samochód i jeszcze masz się martwić by przy byle okazji go nie uszkodzić to zrezygnowałem.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Września 2023, 08:38:31 »
Jeśli wisząca rura wydechu wyznacza prześwit 16cm to można pojechać do tłumikarza fachowca i przytnie i przespawa podnosząc ją o kilka cm i przy okazji zwiększy się prześwit pewno nie mniej niż 2 a może 3 cm a przy okazji poprawi się wygląd Corolli. Wiem że głupio przerabiać nową Toyotę ale w tym wypadku może warto ?
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Września 2023, 20:57:33 »
Czyli do wyciszenia, nałożenia powłoki antykorozyjnej, poprawy audio, dochodzi spawanie rury wydechowej… grubo :). Może zaczną sprzedawać Toyotę w pudłach jak Ikea meble…
Pamietam, że dziadek miał speca co składał mu maluchy, jak kupno całego nie było możliwe :).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 08 Września 2023, 22:55:44 »
Samoloty sprzedają do samodzielnego montażu to dlaczego nie samochody?

Offline aadler1957

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Października 2023, 16:24:08 »
Odebrałem CC w pażdzierniku poprawili zwisającą rurę już nie zwisa.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #41 dnia: 18 Października 2023, 17:40:38 »
1.8 czy 2.0?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline aadler1957

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Października 2023, 18:15:10 »
1.8

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #43 dnia: 18 Października 2023, 20:58:42 »
1.8
Tak myślałem, bo w 2.0 nadal wisi.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Października 2023, 19:04:00 »
Odebrałem CC w pażdzierniku poprawili zwisającą rurę już nie zwisa.
Nic nie poprawili, wersja 1.8 od paru lat (na innych rynkach) ma tylne zawieszenie z belką i inaczej prowadzony wydech.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl