Autor Wątek: Corolla 1.6 za dużo oleju  (Przeczytany 4267 razy)

Kowalikd

• Gość
Corolla 1.6 za dużo oleju
« dnia: 07 Marca 2023, 13:00:34 »
Witam serdecznie, mam taki problem z corollą e12  1.6 mianowicie zauważyłem, że przybyło mi oleju na bagnecie, było tak 3/4 stanu jakieś 2 tyg temu, a wczoraj patrzę i jest ponad tą górną kropkę za dużo, jakby conajmniej 300 400 przybyło. Płynu chłodniczego nie ubyło raczej, była połowa zbiorniczka i tak jest mniej więcej, dodatkowo auto słabo pali, trzeba długo kręcić czy ciepły czy zimny, a na zimno  jak już załapie to przez chwilę wachluje i jakby chciał zgasnąć, potem dopiero obroty się stabilizują, jakby nie miał paliwa czy coś... Też wydaję mi się, że jakoś dużo pali, jeżdżę po mieście generalnie krótkie odcinki i średnio pokazuje 12 l. Co to się porobiło?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2023, 13:02:56 wysłana przez Kowalikd »

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
Odp: Corolla 1.6 za dużo oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2023, 14:12:37 »
Jak nie płyn chłodniczy to benzyna, innych opcji to raczej nie będzie. Już wiesz czemu więcej Ci pali, bez remontu silnika to tu się nie obejdzie. Ale swoją droga to szybko i dużo Ci przybyło tego oleju.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2023, 14:19:08 »
Jak nie płyn chłodniczy to benzyna, innych opcji to raczej nie będzie. Już wiesz czemu więcej Ci pali, bez remontu silnika to tu się nie obejdzie. Ale swoją droga to szybko i dużo Ci przybyło tego oleju.
Może tylko leją wtryskiwacze, albo nieszczelność pod nimi, to koszty nie będą duże.

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2023, 14:20:47 »
Silnik ma 180 000 km to już by się rozpadł? Da się to jakoś sprawdzić na szybko?

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2023, 14:23:51 »
Silnik ma 180 000 km to już by się rozpadł? Da się to jakoś sprawdzić na szybko?
Jak wyżej dodałem (a wydawało mi się, że edytowałem poprzedni wpis) zacznij od sprawdzenia wtryskiwaczy.

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2023, 14:28:26 »
Ja prdle co za szrot symbol niezawodności toyota.

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marca 2023, 14:40:54 »
Ja prdle co za szrot symbol niezawodności toyota.
:) masz go od nowości, jesteś pierwszym właścicielem? Bywają silniki pancerne, ale nie ma takiego, którego nie da się zniszczyć lejąc gówniany olej czy gówniane paliwo, nie wymieniając filtrów itp...
Jak dbasz tak masz. Samochód ma już koło 20 lat, jak od początku jest w twoich rękach i dbałeś o niego to współczuję, ale jakoś w to nie wierzę :)

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marca 2023, 15:35:23 »
trzeba długo kręcić czy ciepły czy zimny, a na zimno
Typowe objawy zalewania się silnika. To też tłumaczy wysokie spalanie i spływanie benzyny do miski olejowej. Jakiś czujnik walnięty, może sonda lambda, zawór egr, zużyte świece, uszkodzone kable wysokiego napięcia, lwjący wtryskiwacz, może cewka. Tutaj trzeba szukać. Nie ma to nic wspólnego z "remontem silnika".
Corolla SD 1.8 GR Sport

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2023, 19:47:55 »
A co mogło uszkodzić wtrysk? Ostatnio zalałem pod full shell v power i zrobiłem cały zbiornik czy to mogło spowodować jakieś uszczerbki?

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Marca 2023, 15:05:53 »
Samochód u mechanika ten stwierdził, że nie ma pomysłu, błędów nie ma, sondy pokazują, że dawkuje więcej paliwa i tyle...

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2023, 16:20:37 »
Samochód u mechanika ten stwierdził, że nie ma pomysłu, błędów nie ma, sondy pokazują, że dawkuje więcej paliwa i tyle...
Zmień mechanika.

W golfie tsi miałem podobnie
Poziom oleju 4 cm powyżej max na bagnecie.
Check engine, kontrolka cisnienia oleju w silniku.
Po spuszczeniu oleju zamiast 3,6 litra było 6 litrów.
Rozszczelniła sie pompa wysokiego cisnienia..
Przy okazji przeskoczył łańcuch rozrządu bo hydrauliczne napinacze nie dawały odpowiedniego ciśnienia.
Nie chciej wiedzieć jaki był koszt naprawy.

Wracając do Ciebie.
Jeśli przybywa Ci oleju w misce to znaczy że tracisz parametr, właściwości smarne są znikome.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Marca 2023, 16:55:29 »
U mnie nie ma żadnego błędu to jest dziwne. Nie wiem spróbuję oddać do innego gościa może coś znajdzie. Na razie jest jakiś cm ponad stan.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2023, 17:00:35 wysłana przez Kowalikd »

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marca 2023, 19:54:22 »
Kup w aptece wężyk do kroplówki , strzykawkę 100ml i odciągnij nadmiar oleju przez korek wlewu.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marca 2023, 19:56:34 »
Kup w aptece wężyk do kroplówki , strzykawkę 100ml i odciągnij nadmiar oleju przez korek wlewu.
Tylko to nadal będzie mieszanka, nie olej.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Kowalikd

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2023, 20:06:41 »
Tylko to nadal będzie mieszanka, nie olej.
Tylko co to da skoro coś jest nie tak i dalej będzie przybywało ponad stan.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl