Autor Wątek: Nowa instalacja stag, a brak ładowania.  (Przeczytany 2464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
Nowa instalacja stag, a brak ładowania.
« dnia: 07 Marca 2023, 21:09:15 »
Witam, mam taki problem - założyłem instalacje gazową stag qnext w Gdańsku salon vanos (polecany w innych wątkach na tym forum) odebrałem auto, zrobiłem z 15km, wyskoczył jeden błąd, potem drugi i za chwilę choinka. Przejechałem parę km i auto całkowicie się rozładowało bateria do zera i padło. Pod komputer wgl nie idzie auta podłączyć, gazownik stwierdził że jak to jego wina to pokryje koszty, zawiozłem auto na lawecie do aso, tam też nie mogli się połączyć z komputerem na różne sposoby i czekam na jutro po naradzie z ich kierownikiem czy podejmą się tego w ogóle. Czy ktoś może ma jakąś poszlakę co może powodować po instalacji LPG że występują te problemy i nie idzie się połączyć z komputerem? Wygląda to tak na moje oko że wgl nei ma ładowania, ale co to powoduje to temat rzeka..

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Nowa instalacja stag, a brak ładowania.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2023, 21:21:27 »
Niech sprawdza i odłącza połączenia gazu od magistrali cyfrowej
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2023, 21:24:03 »
Gaz odłączyli i nic nie dało.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2023, 21:26:05 »
Plus stały, masa oraz pomiar magistrali can h i L na złączu odb do wykonania
obwód alternatora do sprawdzenia-tam kolejna magistrala

Które to aso?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2023, 21:32:16 »
Aso Carter Grunwaldzka w gdansku oliwie.
Przy zakładaniu LPG dużo jest przerabiania w elektryce w hybrydzie?
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2023, 22:05:14 wysłana przez Browiec »

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2023, 07:45:26 »
Brak możliwości podłączenia komputera występuje jak instalacja gazowa jest do niego podłączona i na bieżąco koryguje swoje działanie. Ja mam wyłączanie tego przyciskiem startu instalacji i wtedy mogę sobie kompa podłączać i lpg działa na ustawieniach standardowych (i prawdę mówiąc nie widzę różnicy w działaniu i spalaniu w tym trybie, pewnie bym zobaczył jakbym jakiś kiepski gaz zatankował bardzo odbiegający parametrami od normy).

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2023, 08:34:25 »
Oni odłączyli ta instalacje gazową w ten sposób że wyjęli bezpiecznik pod maską i przy bezpiecznikach tych po lewej od kierownicy odpięli jakiś kabelek.

Offline cyklista

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris Hybrid
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Marca 2023, 08:50:44 »
Pewnie w normalnych warunkach to by wystarczyło, ale tutaj normalnych nie ma. Mi jak coś nie grało z silnikiem to lpg odłączali fizycznie, wyjmując wszystkie wtyczki z komputera gazowego i tak samo z wtryskami, żeby żaden kabel połączony np. z zepsutym sterownikiem gazowym który robi jakieś zwarcie nie miał wpływu na silnik.

Nie wiadomo przecież czy awaria powstała niezależnie od lpg i tylko pechowo w czasie kiedy ty go zamontowałeś czy też mimo poprawnej instalacji komputer gazowy dostał jakiegoś zwarcia, które poszło na szynę i np zepsuło zwarciowo komputer silnika itdd.

Niestety bez ustalenia usterki układu hybrydowego nic więcej nie będziesz wiedział, a odłączyć jak pisałem teraz trzeba całkowicie lpg, wszystkie wtyczki łączące cokolwiek z instalacji z samochodem.

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Marca 2023, 17:22:21 »
Autko zrobione, gazownik źle podłączył kabelki pod gniazdo obd i przez to wszystko takie błędy, co byście zrobili na moim miejscu z tym gazownikiem ? Zgłaszali to wyżej do staga i czekali na ich odpowiedź czy dali im dokończyć robotę jutro? Serwis tak jak pisałem w 1 poście był nawet polecany na tym forum przez kilka osób i jest to autoryzowany serwis staga. Kasę mają zwrócić, aso ma udokumentowane to na zdjęciach. 1500zł cała przyjemność.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Marca 2023, 17:36:06 »
Nie myli się ten co nic nie robi. Gazownik przyznał się do winy i zapłacił za to co popsuł? Instalacja działa teraz w porządku?
To ja bym go polecał. Mylić się jest rzeczą ludzką. Przyznać się do tego i ponieść konsekwencje dużo, dużo rzadszą ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marca 2023, 17:40:54 »
Ciekawe tylko co z tak  wydrenowanym akumulatorem, jak bedzie działał w przyszłości.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2023, 17:44:48 »
Wydrenowany akumulator to 40% naładowania jeśli mówimy o trakcyjnym. Nic mu nie będzie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Marca 2023, 18:20:30 »
Nie, myślę o bateryjce.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Browiec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Marca 2023, 19:15:53 »
Nie myli się ten co nic nie robi. Gazownik przyznał się do winy i zapłacił za to co popsuł? Instalacja działa teraz w porządku?
To ja bym go polecał. Mylić się jest rzeczą ludzką. Przyznać się do tego i ponieść konsekwencje dużo, dużo rzadszą ;)
No właśnie nie.
W aso stwierdzili że tu było namieszane:

Rozłączyli to co było do gazu i jest teraz fabrycznie - wszystko działa.

Gazownik twierdzi, że wszystko było ok podłączone, że trzeba wezwać technika staga jutro, bo może jest uszkodzony sterownik od gazu czy komputer no i zobaczymy co dalej. Bo podłaczone ma być tak samo jak było według niego.  A i jeszcze może coś w moim aucie robi zwarcie.. szkoda że 100kkm zrobiłem bez żadnej usterki.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Marca 2023, 19:25:25 »
Rozumiem. To ja bym poczekał na finał sprawy. I podsumował zamkniętą sprawę. Jak na razie nie jest pewne co gazownik zrobił nie tak. Technik ze Staga powinien to rozstrzygnąć, jak sądzę.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl