Autor Wątek: Auris 1.4 D4D problem z dpf  (Przeczytany 11377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.4 D4D problem z dpf
« dnia: 30 Marca 2023, 14:26:33 »
Witam, posiadam Aurisa 1.4 D4D z roku 2009, przebieg 290 tyś. Zauważyłem problem z filtrem dpf polegający na tym iż samochód uruchamia procedurę wypalania średnio co 70 km. Użytkuję ten samochód od 2 lat i nie było poprzednio problemu. Filtr po zakupie był prany, przebieg na nim to okolo 50 tyś. Ostatnio wymieniana byłą turbina w samochodzie. dodam iż samochód nie pokazuję większego spalania niż zazwyczaj (średnio 5.5l). Przy zakupie przed czyszczeniem zapchanego filtra spalał 10l( odczyt z komputera). Samochód nie ma problemów z odpalaniem, nie dusi go, nie falują obroty, rozpędza się bez problemu. Nie ma żadnych błędów w komputerze. Jedyne co się dzieje to dopuścił paliwa do oleju, prawdopodobnie gdy procedura wypalania sie udała się. Staram się przeprowadzać procedurę prawidłowo (jazda na obrotach w okolicy 3 tyś). Przyznam szczerze iż jest to uciążliwe, ponieważ przed wymianą turbiny samochód wypalał się średnio co 200-300 km, przy jazdach na trasie nawet i co 500. Czy ktoś posiadał taki problem ? co może być tego przyczyną ?
Dodam iż zgłosiłem tą usterkę do serwisu wymieniającego mi turbinę, posprawdzali wszystko i wedle ich opini wszystko jest szczelne.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Auris 1.4 D4D problem z dpf
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2023, 14:29:58 »
Witaj,
należy sprawdzić dlaczego filtr nie chce się zregenerować jadąc z testerem na regenerację wymuszoną
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2023, 14:32:24 »
Witaj,
należy sprawdzić dlaczego filtr nie chce się zregenerować jadąc z testerem na regenerację wymuszoną
jakim testerem? regeneracje wymuszoną ? można troszkę jasniej?

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2023, 14:38:20 »
Witam, posiadam Aurisa 1.4 D4D z roku 2009, przebieg 290 tyś. Zauważyłem problem z filtrem dpf polegający na tym iż samochód uruchamia procedurę wypalania średnio co 70 km. Użytkuję ten samochód od 2 lat i nie było poprzednio problemu. Filtr po zakupie był prany, przebieg na nim to okolo 50 tyś. Ostatnio wymieniana byłą turbina w samochodzie. dodam iż samochód nie pokazuję większego spalania niż zazwyczaj (średnio 5.5l). Przy zakupie przed czyszczeniem zapchanego filtra spalał 10l( odczyt z komputera). Samochód nie ma problemów z odpalaniem, nie dusi go, nie falują obroty, rozpędza się bez problemu. Nie ma żadnych błędów w komputerze. Jedyne co się dzieje to dopuścił paliwa do oleju, prawdopodobnie gdy procedura wypalania sie udała się. Staram się przeprowadzać procedurę prawidłowo (jazda na obrotach w okolicy 3 tyś). Przyznam szczerze iż jest to uciążliwe, ponieważ przed wymianą turbiny samochód wypalał się średnio co 200-300 km, przy jazdach na trasie nawet i co 500. Czy ktoś posiadał taki problem ? co może być tego przyczyną ?
Dodam iż zgłosiłem tą usterkę do serwisu wymieniającego mi turbinę, posprawdzali wszystko i wedle ich opini wszystko jest szczelne.
Zapomniałem dodać iż procedura wypalania bardzo często uruchamia się gdy silnik nie jest rozgrzany( pokazuję na liczniku pasek temteratury na drugiej/trzeciej pozycji)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2023, 15:47:54 »
Witaj,

testerem diagnostycznym - to taki dedykowany sprzęt to obsługi samochodów
wymuszona to taka którą uruchamiam na moje żądanie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2023, 18:42:05 »
Witaj,

testerem diagnostycznym - to taki dedykowany sprzęt to obsługi samochodów
wymuszona to taka którą uruchamiam na moje żądanie
komputer podpiepięty pod samochód nie pokazuje żadnych anomali, wszystko w normie. jak napisałęm " Nie ma żadnych błędów w komputerze."

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2023, 19:36:06 »
Dlaczego do wypalenie DPF-a konieczna jazda na obrotach 3000/min?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2023, 20:23:19 »
Zapinj dedykowany do Toyoty diagnoskop i spójrz na przebieg temperatur podczas procesu, stan procentowy regeneracji i czas dotrysku post-injection, maf i ciśnienie roznicowe - wklej wykres.
To że nie ma kodów błędów nie znaczy że nie ma usterki - jak widzisz na własnym przykładzie.

Producent wprowadził liczne poprawki na problemy z dpfem, włącznie z nowym oprogramowaniem sterownika. Poza tym nie znamy historii kto co i po co grzebał wcześniej przy samochodzie... a może dpfa dawno już tam nie ma...
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2023, 20:28:17 wysłana przez Colin »

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Marca 2023, 22:22:38 »
Zapinj dedykowany do Toyoty diagnoskop i spójrz na przebieg temperatur podczas procesu, stan procentowy regeneracji i czas dotrysku post-injection, maf i ciśnienie roznicowe - wklej wykres.
To że nie ma kodów błędów nie znaczy że nie ma usterki - jak widzisz na własnym przykładzie.

Producent wprowadził liczne poprawki na problemy z dpfem, włącznie z nowym oprogramowaniem sterownika. Poza tym nie znamy historii kto co i po co grzebał wcześniej przy samochodzie... a może dpfa dawno już tam nie ma...

Ile taki diagnoskop kosztuje ? Ewentualnie czy jest ktoś na terenie śląska kto by podjął się przebadania samochodu?

Samochód miał tylko jednego właściciela przed mną, przyjechał z Niemiec z aktualnym tuv'em. Poza tym sam wyciągałem dpfa do prania i sam montowałem więc więc że filtr jest cały w środku.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marca 2023, 07:05:25 »
Po czym poznajesz, że DPF wypala się co 70 km?

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marca 2023, 11:13:10 »
Po czym poznajesz, że DPF wypala się co 70 km?
Po tym iż samochód podnosi obroty, nagrzewa się rura wydechowa i czuć specyficzny zapach palonej gumy. Ponadto gdy przerwałem taki proces to samochód dopuścił paliwa do oleju. Czyli tak jak w przypadku wypalania dpf

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marca 2023, 13:12:31 »
To nie są dowody trwania procedury wypalania DPF-a.
Dowodem wypalania DPF-a są powtryski w komorze spalania silnika. W trakcie wypalania dość mocno wzrasta wielkość chwilowego spalania paliwa od ok. 4,5 l/100 km do nawet 11 l/100 km w końcowej fazie wypalania, co można stwierdzić obserwując wielkość tego spalania na komputerze w samochodzie. Powtryski nie mogą podnosić obrotów - przeciwnie, samochód w trakcie każdego powtrysku minimalnie zwalnia i w czasie jazdy daje się zauważyć bardzo delikatne wahania prędkości, gdyż ten dodatkowy wtrysk paliwa następuje w momencie, gdy tłok opada i otwierają się już zawory wydechowe, aby niespalone części powtrysku przedostały się do DPF-a i tam zapaliły się w celu podniesienia temperatury spalin niezbędnej do wypalenia sadzy. Te wahania prędkości są tak minimalne, że można ich nie zauważyć, jeśli sterownik silnika działa perfekcyjnie.
Mam samochód CV D-4D z silnikiem 2,2 136 KM, który ma DPF. To, co napisałem wyżej, oparte jest na wynikach testu oryginalnego testeru Toyoty, za który zapłaciłem dodatkowo w ASO.
Proponuję jeździć obserwując cały czas wielkość chwilowego spalania. To chwilowe spalane da jednoznaczną odpowiedź, czy załączyła się procedura wypalania DPF-a.
Gdy chwilowe spalanie, przy jednostajnej jeździe, będzie wzrastało, należy obroty utrzymywać w granicach 2100- 2300, chyba najlepiej na IV biegu, obserwując cały czas wielkość chwilowego spalania tak długo, aż chwilowe spalanie spadnie do ok. 4,5 - 5 l/100 KM, co będzie oznaczało koniec wypalania DPF-a.
Jazda z obrotami 3000 obr./min jest bez sensu i bardzie szkodzi silnikowi, niż pomaga.
Ja mam nalatane 216.000 km i paliwa w oleju silnikowym jest max. 0,7 %, co wykazała analiza oleju po ostatniej wymianie i przebiegu 10.000 km (ja wymieniam olej co 10.000 km). Jeśli masz więcej i to potwierdzasz naocznie, to oznacza, że z silnikiem jest już coś nie tak. Jakaś ilość paliwa w oleju zawsze będzie, choćby z uwagi na powtryski, ale przy w pełni sprawnym silniku tego paliwa będzie minimalna ilość.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2023, 13:19:35 wysłana przez josef »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Kwietnia 2023, 02:02:27 »
Po tym iż samochód podnosi obroty, nagrzewa się rura wydechowa i czuć specyficzny zapach palonej gumy. Ponadto gdy przerwałem taki proces to samochód dopuścił paliwa do oleju. Czyli tak jak w przypadku wypalania dpf

Miałem podobnie, ale z DSG. Podniesiony standard zmiany biegów wobec RPM, zrywność, łatwość wkręcania się w wyższe obroty i po czasie rozpoznawałem specyficzny świst spalin w tłumiku (dźwięk). Tak kiedy się zaczyna i kończy. Przelot też wtedy robiłem z RPM w granicy 2800-3000, spalanie mi nie rosło zauważalnie, a jak się musiałem zatrzymać, to obroty na luzie były normalne. No ale wiadomo to był VW a nie Toyota, zauważyłem tylko podobieństwa i nie wyrokuję dla Toyot.

Sprawność silnika, czy układu paliwowego to jedno, a złe warunki przy wypalaniu to drugie, co ma wpływ na paliwo w oleju. To że był jeden właściciel w DE to nic, widać w jakim stanie auto oddał do sprzedania. Jedynie co to mogą być winni ci co ostatni macali silnik, a sami sobie nic nie zarzucą, no bo to trudne wobec siebie samego i może wiązać się z kosztami. Inny warsztat wskazany + podepną kompa i polecą wymusić wypalanie, wtedy coś im wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: 02 Kwietnia 2023, 02:05:14 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Kwietnia 2023, 11:24:18 »
Tak, wysokie obroty to tylko objaw. Ważniejsze jest znacznie większe spalanie chwilowe. Wysokie obroty na postoju możesz mieć np. jak jest zimno na dworze a ty grzejesz, komputer zwiększa obroty by ci silnik nie zgasł przy ruszaniu. ;)
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline malywmw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwietnia 2023, 20:55:50 »
Tak, wysokie obroty to tylko objaw. Ważniejsze jest znacznie większe spalanie chwilowe. Wysokie obroty na postoju możesz mieć np. jak jest zimno na dworze a ty grzejesz, komputer zwiększa obroty by ci silnik nie zgasł przy ruszaniu. ;)
Samochód dźwiga obroty poprzez zwiększenie spalania. Cały czas jeżdżę z spalaniem chwilowym.
Tym postem chciałem podziękować wszystkim internetowym specjalistą którzy nawet na sekundę nie poruszyli problemu zawartego w moim pierwszym poście. Pytanie było proste lecz widzę nikt normalnej odpowiedzi nie udzieli.
Problem rozwiązany, okazała się blachostka. Gdyby ktoś chciał poznać rozwiązanie. Podam priv.
Pozdrawiam
Ps. Jeżeli ktoś ma problemu z daną częścią nie szukajcie winy w użytkowniku bądź nie szukajcie problemów które są eliminowane na samym początku i nie są poruszany bo to oczywiste.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl