Autor Wątek: Brzydko wyglądają tarcze tylne, szum podczas hamowania  (Przeczytany 4897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bbbb

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.5
Odp: Brzydko wyglądają tarcze tylne, szum podczas hamowania
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Kwietnia 2023, 15:56:28 »
A po co prokurator ? Powierzchowna rdza, auto mogło stać 1,5tygodnia bez jeżdżenia i tyle.
I to jest wg Ciebie powierzchowna rdza????? Gdyby klocki brały równo to po kilkudniowym postoju(po deszczu, albo myciu) rzeczywiście pojawi się rdzawy nalot ale na całej powierzchni tarczy. Kolego, nie obraź się, ale tu masz ewidentne wżery(a właściwie naddatek) na obwodzie w miejscu gdzie klocek nie pracuje. Co najmniej kilkadziesiąt razy "objechałem" kulę ziemską różnymi autami i nigdy nie spotkałem się z takimi tarczami w prawidłowo działających hamulcach. Gdy tarcze zaczynały przypominać te od Kacper69 to były wymieniane lub jeżeli grubość pozwalała to przetaczane i obowiązkowo nowe klocki i najczęściej problem znikał. Nawet gdy z poprzednim autem raz byłem na przeglądzie to diagnosta zakwestionował mi tarcze w dużo lepszym stanie. Ale że to jest znajomy to mieliśmy dżentelmeńską umowę, że usunę problem, podjadę  na badanie hamulców w ramach przeglądu bez konieczności badania poprawkowego. Wielu się zastanowi dlaczego tak się dzieje z tarczami, a odpowiedź jest prosta. Ponieważ okładziny klocków hamulcowych są niejednorodne wystarczy, że część okładziny będzie się ścierać w różnym stopniu na swojej powierzchni, albo fragment się wykruszy i taki klocek zniszczy tarczę. O ile przy takim nierównomiernym zużyciu tarcz/klocków na suchej nawierzchni i przy dobrej przyczepności nie odczujemy różnicy to na śliskiej nawierzchni te milisekundy mogą spowodować, że o ile nas nie obróci, to o te milisekundy mniejsza będzie skuteczność hamowania i może kiedyś zabraknąć 0,5 m drogi hamowania. I właśnie tymi centymetrami może się zainteresować prokurator. Myślę, że zgodzisz się ze mną, że gdy klocek dolega w 100% swojej powierzchni do tarczy będzie skuteczniej hamował niż klocek, który do tej tarczy dolega np. w 95%.
Kacper, tarcze i klocki faktycznie są materiałami eksploatacyjnymi, ale mają się zużywać równomiernie i muszą wytrzymać trochę więcej niż 40 tys. km. A u Ciebie ewidentnie nie zużywają się równomiernie. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele, np. coś dostało się między tarcze i klocki i "wyrzeźbiło klocek, który w konsekwencji zniszczył tarczę. Ale jeżeli tarcza po obu stronach wygląda tak samo to raczej partia klocków była wadliwa. Tym bardziej, jak mówisz na tylnej osi tarcze wyglądają podobnie.

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Kwietnia 2023, 20:03:59 »
Witam.
Właśnie z tym samym problemem byłem w ASO z CHR-ką,(hybryda) przebieg 20kkm. Pan w serwisie stwierdził że trzeba to zweryfikować koszt 300 zł. Jeśli bym się zdecydował na wymianę tarcz od razu to koszt 1000zł. Tarcze i klocki nie podlegają wymiany na gwarancji są to materiały eksploatacyjne tak jak wycieraczki, podziękowałem. Podjechałem do stacji kontroli w Mercedesie diagnosta sprawdził amory, hamowanie itd. wszystko sprawne idealnie. Zaprosił mnie do obejrzenia tarcz, kilkoma ruchami drobnym papierem ściernym wyczyścił w jednym miejscu tarczę błyszczała się jak nowa, żadnych rantów i wżerów. Diagnoza, ma pan hybrydę delikatnie pan hamuje co jest prawidłowe, zdjąć koło wyczyścić tarczę i będzie jak nowa, można też pokusić się o wyczyszczenie klocków może dostał się jakiś drobny piasek ewentualnie takie klocki. Niech się pan nie da naciągnąć ASO, nikt nie da gwarancji że za jakiś czas nie będzie tak samo. Koszt weryfikacji 35zł.

Offline bbart79

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: TS GR Sport 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwietnia 2023, 13:59:11 »
Tarcze wyglądają normalnie biorąc pod uwagę, że to tył i hybryda. Wam się chyba wydaje, że te tarcze będą wyglądały jak nowe przez cały czas eksploatacji :) Nie ma to żadnego wpływu na skuteczność hamowania. Jeśli Ci to przeszkadza to wybierz się na autostradę i kilkakrotnie mocniej użyj hamulców przy dużych prędkościach. Bardzo dobre rezultaty można uzyskać na „niemieckich autostradach” :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl