Autor Wątek: Aygo jaka wersja (Sol, Terra, Luna)?  (Przeczytany 5531 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Doton_79

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Aygo
Aygo jaka wersja (Sol, Terra, Luna)?
« dnia: 12 Kwietnia 2023, 10:53:51 »
Witam.

Od niedawna posiadam Aygo 1 z 2007 r. i mam problem z dokładnym rozszyfrowaniem wersji dla ubezpieczyciela.
Do wyboru z listy są wersje Luna, Sol, Terra, Gold, Black etc.
Posiadam srebrna (1E7), 3d, lusterka w kolorze, klimatyzacja, wspomaganie, manualna, P.1 998.00, P.2 50 kW,
F.1 1180 kg, G 850 kg etc. Nigdzie nie można znaleźć informacji na ten temat, więc proszę o pomoc.
Oczywiście, wykluczyłem wersje Gold, Black, choć nie jestem pewny, czy chodzi tylko o kolor.
Czy można gdzieś to sprawdzić, np. po VIN?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

pireus

• Gość
Odp: Aygo jaka wersja (Sol, Terra, Luna)?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2023, 12:29:51 »
Od niedawna posiadam Aygo 1 z 2007 r. i mam problem z dokładnym rozszyfrowaniem wersji dla ubezpieczyciela.
Ale jakie to ma znaczenie? Podajesz nazwę z dowodu rejestracyjnego i VIN a reszta nie powinna Ciebie obchodzić.

Offline Doton_79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2023, 13:06:33 »
Ale jakie to ma znaczenie?

No takie znaczenie, że wypełniając dane do polisy, trzeba wybrać posiadaną wersję.

Aygo 1.0 VVT-i Black
Aygo 1.0 VVT-i Blue
Aygo 1.0 VVT-i Gold
Aygo 1.0 VVT-i Luna
Aygo 1.0 VVT-i Sol
Aygo 1.0 VVT-i Terra

Nie jestem pewny, jakie skutki prawne niesie podanie błędnego modelu przy zawieraniu umowy OC.
Po co mam dawać ubezpieczycielowi jakikolwiek powód do odrzucenia likwidacji szkody z mojej polisy OC.
Pytałem się również ubezpieczycieli, ale nie są w stanie mi pomóc, stąd pytanie tutaj.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 13:09:40 wysłana przez Doton_79 »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2023, 13:34:34 »
Nie ma znaczenia. Jestem własnie w trakcie realizacji naprawy szkody z AC w firmie TUW, w polisie jest napisane że Aygo to wersja Sprint czyli podstawowa wówczas (2016 rok) a faktycznie jest wersją wyższą X-play, nie miało to żadnego znaczenia co do kosztorysu i wypłaty

Ale jakie to ma znaczenie? Podajesz nazwę z dowodu rejestracyjnego i VIN a reszta nie powinna Ciebie obchodzić.
Dokładnie
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 13:43:25 wysłana przez Meett »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwietnia 2023, 13:45:37 »
Po co mam dawać ubezpieczycielowi jakikolwiek powód do odrzucenia likwidacji szkody z mojej polisy OC.
Zapewniam Cię, że to nie będzie stanowiło jakiegokolwiek problemu przy szkodzie z OC, jakie jest słowo po nazwie Aygo 1.0 VVT-i.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:05:52 »
Jesteś pewny, że chodzi Ci o polisę OC? Z własnej polisy OC nie naprawiasz własnego samochodu tylko ewentualny "Kowalski" będzie korzystał z Twojej polisy OC a Ty będziesz ewentualnie korzystał przy likwidacji szkody z polisy sprawcy a nie swojej (lub ewentualny regres z polisy sprawcy). Ty co najwyżej możesz likwidować we własnym aucie szkodę z polisy Auto Casco (AC), jeśli nie ma sprawcy lub sam sobie uszkodziłeś auto. 
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 14:08:03 wysłana przez Meett »

Offline Doton_79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:26:39 »
Jesteś pewny, że chodzi Ci o polisę OC?

Tak, chodzi o polisę OC.
Samochody posiadam od 20 lat, także jestem obyty w temacie, nigdy nie było problemów i dopiero Aygo dała mi do myślenia.
Ubezpieczyciel może odmówić likwidacji szkody spowodowanej przeze mnie, kiedy uzna, że podczas zawierania umowy OC podałem nieprawdziwe dane. Oczywiście, wiem, że zależy jakie dane i biorę pod uwagę, że Aygo Sol, Terra, czy Luna to kwestia niuansów i nie będzie miała znaczenia.
Jednakże, z jakiegoś powodu na stronie ubezpieczyciela jest wybór wersji i drążę temat z ciekawości.
Może znajdzie się osoba, która zna różnice między wersjami. To wszystko.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2023, 14:41:24 »
Jednakże, z jakiegoś powodu na stronie ubezpieczyciela jest wybór wersji i drążę temat z ciekawości
A co zrobisz jeśli na liście wyboru nie ma Twojego wyposażenia? A jeśli nie ma listy wyboru to nie pisz nic. Nie zawracaj sobie głowy bzdetami. Ja mam auta od 32 lat ale to akurat nie ma żadnego znaczenia tak jak Twoje 20 lat. Zadzwoń albo podjedź do ASO, podaj VIN i poproś o rozkodowanie, to żaden problem.  W numerze VIN Twojego auta zawarty jest numer VDS i to on zawiera informacje o typie silnika, nadwozia, serii, modelu czy rodzaju wyposażenia ale co do polisy nie ma to znaczenia, istotny jest numer rejestracyjny i VIN pojazdu.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 14:55:16 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2023, 15:05:59 »
No takie znaczenie, że wypełniając dane do polisy, trzeba wybrać posiadaną wersję.

Aygo 1.0 VVT-i Black
Aygo 1.0 VVT-i Blue
Aygo 1.0 VVT-i Gold
Aygo 1.0 VVT-i Luna
Aygo 1.0 VVT-i Sol
Aygo 1.0 VVT-i Terra
Wybierz jakie chcesz, skoro ubezpieczyciel nie potrafi stworzyć dekodera wiążącego VIN z wyposażeniem to jego problem a nie Twój.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2023, 17:12:29 »
Podaj VIN na priv
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2023, 20:10:34 »
Wersja Sol z poduszkami w fotelach i radiem CD plus dołożone jeszcze extra tweetery i tylne głośniki
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Doton_79

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2023, 12:20:42 »
Wersja Sol z poduszkami w fotelach i radiem CD plus dołożone jeszcze extra tweetery i tylne głośniki

Wszystko się zgadza. Zaskoczyłeś mnie poduszkami w fotelach, bo nawet tego nie dostrzegłem. Teraz dopnę wszelkie formalności, a kobieta będzie się nim wozić. Dziękuję bardzo za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl